Dirençli Hipertansiyon Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Hipertansiyon hastalarına 3 tane ilacının reçete edilmesine rağmen, hastanın bir türlü tansiyonunun normal değerlere düşmemesi sonucunda hastanın geçmeyen yüksek tansiyona sahip olurlar.

Dirençli Hipertansiyon

Hipertansiyon hastalarında sistolik kan basıncının hastalarda en düşük 140 mmHg olması durumunda ve diyastolik denilen küçük kan basıncının ise 90 mmHg üzerinde olması durumunda hipertansiyon tanısı konulmaktadır. Ülkemizde milyonlarca insanın hipertansiyon tanısı konularak tedavi gördüğü bilinmektedir. Bu hastaların genetik ya da bazı hastalıklar sonucunda yaşamaktadır. Hastaların özellikle de tuz ya da tansiyonu yükseltecek gıdalar tüketmesi, stres altında kalmaları sonucunda tansiyonlarında yükselme meydana gelecektir. Hipertansiyon hastalarının doktor tarafından yapılan tetkikler sonucunda kullanacak oldukları ilaçlar sonucunda kan basınçlarını düşmesi hedeflenmektedir.

Belirtileri arasında hasta dinlenmesine rağmen geçmeyen yorgunluk, baş ağrısı, kulaklarında çınlama, yüksek tansiyona bağlı burun kanaması, çok sık idrara çıkma, bacaklarda ödem sonucunda şişme görülmektedir.

Dirençli Hipertansiyon Nedenleri

Hipertansiyon hastalarının tek bir ilaç aldıkları zaman kan basınçları normale düşecektir. Bazı hastaların ise diüretik olmak üzere 3 tane tansiyon ilacı almalarına rağmen kan basıncının normal seviye olan 120 / 80 mmHg olmaması durumuna ise dirençli hipertansiyon adı verilmektedir. Bu durumda şeker hastalarının ya da uzun vadeli böbrek yetersizliği yaşamakta olan hastaların 130/80 mmHg tansiyon değerlerinde olması gerekiyor. Diğer hastalıklara bağlı olarak ise tansiyonun 140/90 mmHg’den daha küçük olması hedeflenecektir. Dirençli hipertansiyon yaşamakta olan hastaların tam olarak nedeni bilinmemektedir. Fakat yapılan çalışmalar gösteriyor ki hastaların sol ventrikül yetersizliği olması durumunda, plak oluşumu sonucunda ve albuminürü gibi durumlarda kan basıncında artma ve düşmeme görüldüğü de görülmektedir. Ayrıca bu rahatsızlıkları yaşamakta olan kişilerde şeker hastalığı, kronik böbrek hastalığı ve uyku apnesinin olması ile de bilinmektedir. 

  • Kullanmakta oldukları antiinflamatuar ilaçlar;
  • Zayıflatıcı ilaçlar;
  • Kullandıkları kokain gibi uyarıcılar;
  • Meyan kökü;
  • Alkol.

Kronik böbrek hastalığı yaşamakta olan kişilerin glomeruler filtrasyon değerlerinde azalma olması görülmektedir. Böbrek yetersizliği gidişinin azalması durumunda kalp damar hastalıklarının riskinin olduğu da görülmektedir.

Yalancı Direnç

Dirençli hipertansiyon hastalarının muayene sırasında doktor tarafından ilk olarak hastalığının yalancı direnç olup olmadığı anlaşılması gerekmektedir. Yalancı direnç olduğu anlaşılması durumunda hastaya gereksiz yere ilaçlar reçete edilmeyecektir. Tanısının konulabilmesi için hasta gözetim altında tutulmalıdır. Yapılan tansiyon ölçümü sırasında her iki kolundan da ölçüm alınmalı ve çıkan sonuçlarda yüksek olan sonuç alınmalıdır. Yalancı direnç olmasına neden olan durumlar ise şunlardır:

  • Yaşlı hastaların ileri derecede damarlarının kalsifiye aterosklerotik sonuçlar yüzünden tam olarak komprese edilmediği zamanlarda;
  • Hasta uyum sağlayamaması;
  • Kullanmakta olduğu ilaçların istenmeyen yan etkileri;
  • Hastanın kullanmakta olduğu ilaçlar sonucunda oluşan unutkanlık;
  • Panik atak;
  • Kullanılan ilaçların doz alımının azlığı.

Hastanın 24 saat boyunca kan basıncının ölçümü yapılarak hastanın izlenmesi gerekmektedir. Bazı kişilerde duygu durum bozukluğu sonucunda ya da hastanın yaşayacak olduğu panik atak neticesinde var olan yalancı direnç görülmesi söz konusu olabilir. Panik atak hastalarının geçirecek olduğu panik atak sırasında antihipertansif ilaç kullanımı söz konusu olacaktır. Bu durumlarda tedavinin yetersiz olması ile sonuçlanacaktır.

Dirençli Hipertansiyon Tedavisi

Dirençli hipertansiyonun tedavisinde her zaman için neden ortaya çıktığını anlamak çok önemli olmaktadır. Hastalığın nedeni belirlenmesi durumunda eğer ki kullanmakta olduğu ilaçlardan kaynaklanıyorsa bu kullandığı ilaçların kesilmesi ve başka ilaçların reçete edilmesi gerekmektedir.

Hastanın uzman bir diyetisyen kontrolünde diyet yapmaları gerekiyor. Tuz tansiyonun bir anda yükselmesine neden olacak bir durumdur. Hastanın fazla kilolarını vermesi, hastanın sağlıklı bir yaşam sürmesi için beslenmesini diyetisyen kontrolünde sağlaması gerekmektedir.

Hastanın temiz havada yürüyüş yapması, hastanın egzersiz yapması sağlıklı kalması için çok önemliyken, alkol tüketiminden ve sigarayı bırakması hayatı içerisinde yaşam biçiminde oluşan değişiklikler sonucunda sağlıklı kalacaktır. Hastaya reçete edilmekte olan Antihipertansif ilaçların dozu tekrardan ayarlanmalıdır. Hastanın tedaviye yanıt vermesi için uygun olan tedavi yollarından bir tanesi de doksazosin kullanımı olacaktır. Bunları doktor tarafından uygun olan ilaç hastaya reçete edilecek, hastanın hayatı içerisinde düzenli olarak mümkünse her gün aynı saatte alınması tavsiye edilmektedir. Bazı hastalara uygulanacak olan tedavi yöntemi kateter uygulaması yapılacaktır. Bu durum sempatik renal denervasyon uygulaması yapılacaktır. Bunun sonucunda hastanın dirençli hipertansiyonu normal tansiyona dönmesi mümkün olacaktır. 



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.