Kalp Ritim Bozukluğu Belirtileri ve Uygulana Tedavi Yöntemleri

Kalp ritim bozuklukları diğer ismiyle aritmi hastadan hastaya farklı belirtiler gösterebilmektedir. Bunun yanında bu hastalığa kesin tanı konulabilmesi için bir kardiyologa baş vurulması gerekmektedir.

Kalp Ritim Bozukluğu

Genel olarak hastada nabızda meydana kasılmalar; kalpte bulunan sinüs ritmini anlatmaktadır. Frekans olarak sağdaki atriyumdan sinüs atriyal düğümlerinde bulunan çok fazla olmayan kas liflerini ortaya koyarak bu liflerin kontrolünü sağlamaktadır. Kalpte ortaya çıkan herhangi bir hasar veya rahatsızlık söz konusu olduğunda; sinüs düğümleri sistemdeki iletken işlevini diğer bölümler aracılığıyla gerçekleştirir. Ortaya çıkan sonuç; kardiyak düzende bulunan ritimin düşmesi şeklinde olmaktadır. Yetişkin bir insanda dakikada atmış ile doksan arasında normal sayılan kalp ritimleri altı aya kadar olan bebeklerdeyse dakikada doksan ile yüz elli arasında olabilmektedir. Çocuklarda yüz elliyi yetişkinlerdeyse doksanı aşan ritimler söz konusu olduğundaysa artık hastaya ritim bozukluğu tanısı konmaktadır.  

Kalp ritminde meydana gelen düzensizlikler veya bozukluklar zamanında fark edilip tedavi edilmediği takdirde oluşacak en büyük felaket hastanın kalp yetmezliği sonucu yaşamını yitirmesi şeklinde olacaktır. Bunun yanında aritmi miyokart enfarktüsüne, serebral dolaşımın akut hale geçmesine ve tromboembolizm tarzında hastalıklara neden olabilecektir.

Kalp ritimlerindeki düzen üç farklı gurupta toplanmaktadır. Bu guruplar şu şekilde sınıflandırılmaktadır:

  • Brakardi; kalp ritimlerinde ortaya çıkan düşüş veya zayıflamalar olarak kabul edilmektedir. Brakardi teşhisi konulan hastaların kalpleri bir dakikada atmış altında atım vermektedir.
  • Normokardi olayında kalp atımları normal bir seviyede atım göstermektedir. Bir dakika içinde atmış ile doksan arasında atım yapmaktadır.
  • Taşikardideyse kalp ri₺im hızında normal seviyenin üzerinde artışlar söz konusu olmaktadır. Hastanın kalp atımları bir dakikada doksan atımın üzerine çıkmaktadır.

Belirtileri

Kalp ritim bozuklukları diğer bilinen adıyla aritmi bazı durumlarda hasta farkına varmadan, herhangi bir şikayeti olmadan seneler boyu bu hastalıkla yaşamasına izin verirken; bazı durumlarda çabuk yorulma; kalbin sanki bedenden çıkacakmış gibi bir hızla deli gibi atmasına e hastada endişe korku yaratmasına neden olabilmektedir. Kalp ritim bozukluklarının kişiden kişiye hastalığın özelliklerine göre farklı belirtiler verebilmektedir.  En yaygın ve en biline belirtileri arasında kalpte meydana gelen çarpıntı gelmektedir.

  • Kalpte meydana gelen çarpıntılar. Oluşan bu çarpıntılar hastaya sanki kalbi yerinden çıkacakmış gibi bir huzursuzluk vermektedir.
  • Beyindeki dokulara gerekenden az miktarda oksijenin gidememesi nedeniyle meydana gelen baş dönmeleri
  • Güç kaybının meydana gelmesi
  • Bulanık görme veya görmede bozukluklar olması
  • Uykusuzluk ve yorgunluk hali
  • Görmede oluşan geçici kayıplar
  • Boğazda meydana gelen yumruk şeklindeki baskılar
  • Ölüm korkusu oluşması
  • Nefes alma konusunda yaşanan sorunlar
  • Geçici bilinç kayıplarının ortaya çıkması
  • Göğüs kısmında oluşan ağrılar
  • Aniden ortaya çıkan bayılmalar

Bir hastanın aritmi sahibi olup olmadığını kesin olarak anlamak amacıyla; aritmi şüphesi bulunan hastanın kalbinde oluşan bir takım anatomik ya da fizyolojik olayları dikkatle incelemek gerekmektedir. Kalp kasılmalarını; burada bulunan iletken görevini üstlenen sistem sağlamaktadır. Bu iletken sistemler; elektriksel sistemlerdeki dürtülerin üretilmesi ve iletilmesine yardımcı olan bir gurup lifler ve düğüm aracılığıyla oluşmaktadır. Burada bahsi geçen düğüm; sinüs düğümü olarak isimlendirilmektedir.

Tedavisi

Kalp atımlarında ortaya çıkan spesifik bozukluklar genel olarak doktor tarafından yapılan muayene sonrasında hastada aritmi şüphesi uyandırıldığı taktirde hemen arkasından yapılacak olan elektrokardiyogram sayesinde kesin olarak belirlenecektir.  Bunun yanında hastanın aritmi teşhisini yapabilmek şunlar da izlenir:

  • Hastanın bir gün içerisinde olan kan basıncı ve kalp atımları incelenir. Buna kısaca holter tanısı da denilmektedir.
  • Hastanın her hangi bir fonksiyon sırasındaki atımları incelenir. Buna örnek olarak bisiklete binmek, koşu bandı veya yürümeyi verebiliriz. Efor testi yapılır.
  • Hastaya aritmi lokalizasyon konumu saptanması amacıyla özafagus yöntemi kullanarak EKG çekilir.
  • Bazı hallerde hastadan ayrıca MRG istenebilmektedir.

Saptanan aritmi türü hastaya uygulanacak tedavinin belirlenmesinde etkin bir rol oynamaktadır. Eğer hastadaki kalp ritmi bozuklukları uzun sürmüyorsa yani kısa süreliyse; bu gibi durumlarda hastanın tedavisi ayakta yapılabilmektedir. Fakat aritmi olayı ciddiyet kazanmışsa, doktor kontrolünde hasta hastanede tedavi altına alınabilmektedir.

Airtimi tedavisinde ilaç yöntemi uygun görüldüyse hastaya,

  • Kanın seyretilmesine yardımcı olan ilaçlar
  • Kolesterolü dengeleyen ilaçlar
  • Kan basıncına karşı dengelemeye yarayan ilaçlar
  • Kalp yetmezliği konusunda tedbir ve tedavi edici ilaçlar
  • Kalp hızını dengeleyen ilaçlar

Verilebilmektedir.

Hastaya uygulanacak tedavi sırasında hastanın yaşam şeklini gözden geçirerek gerekli olan düzenlemeyi yapması oldukça önemli bir ayrıntı teşkil etmektedir. Hastanın sigara, alkol veya uyuşturucu gibi bir takım bağımlılıkları varsa bunlardan kurtulması tedavi konusunda önemli bir detaydır. Uykusunu düzene sokmalı ve dinlenmeye önem vermelidir. Hastanın psikolojik baskılardan kurtulması ve stresten uzak bir hayat sürmesi bu hastalığın tedavisinde son derece önemlidir. Sağlıklı beslenmeli hazır ve yağlı gıdalardan uzak durmalı, düzenli bir diyet yapmalıdır. Ari₺mi tedavisinde kilo kontrolü önemli olmaktadır. Hastanın fazla kilolarından bir an önce kurtulması gerekmektedir.

Kalp ritim bozuklukları tedavisinde cerrahi müdahaleler oldukça seyrek kullanılmaktadır. Genel bu hastalığın tedavisinde ilaçlar eşliğinde hastanın yaşamını dengeye sokması ve sağlıklı bir şekle getirmesi yeterli olmaktadır. Bunlar sonuç vermediği durumlarda nadir de olsa hastaya kalp pili veya minimal invaziv cerrahi vertiküler tedavi uygulanmaktadır.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.