Kalp Ritim Bozukluğu ve Uygulanan Tedavi Yöntemleri

Kalp ritim bozukluğu hastalığı nasıl tedavi edilir, tedavilerin gerçekleştirilme süreçleri, hastalığında tedavisinden kullanılan yöntemler, tedavide kullanılan bitkisel kürler nelerdir hakkında makale.

Kalp Ritim Bozukluğu

Kalbin atım düzeninde meydana gelen aksaklık ve düzensizlik olan kalp ritim bozukluğu hipertansiyon, damar tıkanıklığı gibi hastalıklarla birlikte görülürse hayat kaybına neden olabilen bir rahatsızlıktır. Bu açıdan teşhis edilerek gerekli tedavi önlemlerinin alınması oldukça önemli bir konudur.

Bu hastalık sadece yetişkinlerde değil, yenidoğan bebeklerde de görülebilen bir rahatsızlıktır. Anneden kaynaklı aritmi bozuklukları rahimdeyken bebeklerde de etkiye neden olup onlarda da bu hastlığın oluşmasına yol açabilir. Bu nedenle yenidoğan bebeklerde doğumdan sonra gerçekleştirilecek olan EKO ve fiziksel ve muayene gibi muayeneler bebeklerde görülebilecek olan bu hastalığın erken teşhisi ve ttedavisi açısından oldukça önemlidir. EPS yöntemi tanıda kullanılan temel yöntemlerdendir. EPS kalpteki elektrik akım sistemini inceleyerek tespit etmeye çalışır. EPS çoğunlukla hasta tamamen uyanıkken gerçekleştirilir ve EPS yönteminde herhangi bir ciddi komplikasyon riski bulunmamaktadır.

Hastalık farklı tedavi yöntemleri ile tedavi edilir. Gerçekleştirilecek olan tedavi kişinin durumuna ve artiminin türüne göre değişmektedir. Kişilerde görülebilen bilen aritmiler:

  • Barikardi (yavaş ritim)
  • Taşikardi (hızlı ritim)

olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

Bu hastalık neticesi olası sağlık sorunları ciddi sağlık problemlerine yol açabileceği için mutlaka hastalık kontrol altına alınmalı ve tedavi edilmelidir. Bu sorunlar birisi aritminin neden olduğu kalp damarlarındaki pıhtının koparak beyinde bulunan damarları tıkamasıdır.

Kalp Ritim Bozukluğu Tedavisi

Sağlık bilimindeki teknolojik ilerlemeler ile kalp ritim bozukluklarında kullanılan tedavi yöntemleri farklılaşmıştır. Aritminin türüne ve kişinin sağlık koşullarına göre farklı yöntemlerle tedavi edilir. Kimi ritim bozuklukları sadece hayat tarzında yapılacak değişikliklerle kontrol altına alınabilirken, kimileri ilaç tedavisi ile düzeltilebilir. Fakat bazı aritmiler cerrahi yöntemlerle kesin olarak tedavi edilmelidir. Hastalığın tedavisinde uygulanan yöntemler yeni teknolojik gelişmeler ışığında yeni tedavi imkanlarının bulunmasına yol açmıştır. Bu yöntemler kalp pili ve ablasyondur. 

İlaç Tedavisi

Hastalığın tedavisinde kullanılan ilaç çeşitleri oldukça fazla ve etkileri oldukça değişkendir. Birçok yan etkiye sahip olan bu ilaçların türlerinin ve dozlarının belirlenmesi oldukça kritik bir konudur ve her hastaya özel olarak ayarlanmalıdır. Sürekli olarak kullanılmaları gerektiği ve yan etkiler sahip oldukları için hastanın sürekli olarak kontrol altında olması gerekmektedir. Son yıllarda kullanımı azalmıştır.

Ablasyon

Ablasyon tedavide anjiyo yöntemiyle kişinin bacak toplardamarından veya atardamarından girilerek kateter yardımıyla radyo frekans enerjisinden faydalanılır. Ablasyon sayesinde aritmiye neden olan etkenin ortadan kaldırılması amaçlanmaktadır. Anjiyo ile damar içerisinden sorun oluşturan bölgeye ulaşılır. Ablasyon yönteminin başarı oranı yüzde yetmişin üzerindedir. Ablasyon hastalığı kesin olarak tedavi eder diyebiliriz. Ortalama olarak bir ilke iki saat arasında sürmektedir. Ablasyon tedavisi damardan anjiyo yöntemi ile gerçekleştirildiği için hastalar ertesi gün normal yaşamlarına devam edebilirler. Aritmiye neden olan damar yakılarak sorun ortadan kaldırılır. Kimi durumlarda damar için dondurma yöntemi de kullanılmaktadır. Klasik anjiyodan farkı damar sistemiyle değil, vücudun elektrik sistemiyle ilgili olmasıdır. Dondurma yöntemi ise beş yaşın üzerindeki çocuklarda aritmiye neden olan bölgenin -80 derece ile dondurma işlemine tabi tutulmasıdır. Dondurma yöntemiyle yüzde 95 oranında başarı yakalanmaktadır.

Elektroşok Tedavisi

Elektroşok tedavisi hastalığı kesin olarak tedavi eden yöntemlerden  birisidir. Bu yöntem elektro fizyoloji laboratuvarlarında gerçekleştirilmektedir. Elektroşok elektrik akımının göğüs içerisinden kalbe gönderilmesiyle gerçekleştirilir. Elektroşok yöntemiyle durmuş olan kalbin tekrar çalıştırılmas ımümkündür.

Kalp Pili

Kalp pili teknolojinin ilerlemesi ile kullanılmaya başlanan bir yöntemdir. Bu yöntemde kalbin düzenli bir ritim içerisinde atması için bu pil yardımıyla kalp desteklenmektedir. Dezavantajı ömür boyunca bu kalp pilinin kullanılma zorunluluğudur. Çoğunlukla yavaşlamış kalp ritimlerinin düzenlenmesi için kullanılan bir yöntemdir. Çalışmasında bir problem olmadığı sürece ritim bozukluğunu kesin olarak kontrol altında tutar.

Kalp Ritim Bozukluğu Bitkisel Tedavileri

Bu tedavi yaklaşımlarının dışında ritim bozukluğu için bitkisel tedaviler de uygulanabilmektedir. Bu tedaviler diğer tıbbi tedavilere yardımcı olarak da uygulanabilir.

Limon Melisa Kürü

  • Bir tutam limon melisa kürü
  • Bir bardak su

Bir bardak su içerisine atılan limon melisa bitkisi beş dakika kaynatılarak süzülür.

Sabah ve öğle olmak üzere günde iki sefer içilir. Kür bir ay boyunca devam eder.

Kan inceltici ilaç kullananların kullanmaması gerekir.

Beyaz Üzüm Kürü

  • 15-20 adet taze beyaz üzüm

Yıkanan beyaz üzüm taneleri öğlenden önce ve sonra olmak üzere günde iki defa tüketilir. Kür en az bir ay, en çok üç ay boyunca devam ettirilir.

Hamilelerin ve karaciğer yağlanması olanların kullanmaması gerekir. Şeker hastaları doktor onayından sonra kullanabilir.

Bunların dışında İbrahim Saraçoğlu’nun bu hastalık için önerdiği bir takım doğal bitkiler de bulunmaktadır. Bunlardan birisi kırkkilit (at kuyruğu) bitkisidir. Bu bitkinin ritim bozukluklarına iyi geldiği bilinmektedir. Karanfil de aritmiye neden olan faktörleri engelleyebilen bir bitki olarak Saraçoğlu’nun tavsiye listesindedir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.