Kalp Kapakçık İltihaplanması ve Uygulanan Tedavi Yöntemleri

Kalp kapakçık iltihaplanması hastanın yaşamını yitmesine neden olabilen ölümcül bir hastalık olmasına rağmen zamanında teşhis edilmesiyle tedavisi bir o kadar olan bir sorundur.

Kalp Kapakçığı İltihaplanması

Kalp kası hastalıkları içinde en fazla risk unsuru taşıyan rahatsızlıklardan biri de endokardit ismi verilen kalp kapakçıkları iltihaplanmalarıdır. Bu sağlık probleminin pek çok nedeni olsa da en yaygın rastlanılanı; kalpte oluşan veya kan vasıtasıyla kalp kapakçıklarına kadar bakteriler olmaktadır. Maalesef farklı nedenlerle ortaya çıkan bu sorunun belirtileri ve tanısı her zaman kolay bir şekilde kendine gösteremeye bilmektedir.

Kalp Kapakçık İltihaplanması

 

Kalp kapaklarında; kalp kasında ve damarlarda bulunan ve iç tabakada yer almakta olan endotel tabakasında oluşan mikrobik enfeksiyonlar bu sağlık sorunun ana kaynağı olmaktadır. Bazı durumlarda doğuştan kaynaklanan bu rahatsızlık bazı durumlardaysa sonradan farklı nedenler eşliğinde ortaya çıkabilmektedir. Kan akımlarında meydana gelen düzensizlik aynı zamanda endotel tabakasına ciddi hasarlar verebilmekte, bu tabakanın altında yer alan kollejenin açığa çıkmasına ön ayak olabilmektedir. Trombositler ve fibriklerin kollejen üstünde yerleşerek birikmesi sağlık açısından ciddi sorunların çıkmasına neden olabilmektedir. Bilhassa ağız bölgesinde oluşan bakteriler belli bir süre sonra kan dolaşımını etkileyerek enzimler yardımıyla direk damarlardan kalp kapakçıklarına oluşarak bu bölgede iltihapların oluşmasına neden olabilmektedir.

Belirtileri

Kalp kapakçıklarında meydana gelen iltihapların kendine has özel bir belirtisi bulunmamaktadır. Bu hastalıkta rastlanılan bulgular diğer kapak, damar ve kalp kası rahatsızlıklarıyla benzerlik gösterdiğinden kesin olarak tanının ve teşhisin konulabilmesi doktor muayenesi ve sonucunda yapılan bir dizi test ve tahlil sonuçları önemli göstergelerdir.

Aşağıda sıralanan belirtiler kalp kası enfeksiyonlarında sık rastlanılsa da aynı zamanda kapak iltihapları belirtileri arasında yer almaktadır. Oldukça ciddi sonuçlar ortaya çıkaran bu hastalığın erken ve ilerlemeden farkına varıp gerekli olan tedavinin yapılması insan sağlığı açısından sonu ölümle varan ciddi tablolara karşı önlem alacaktır.

Kalp kapakçıkları iltihaplanmalar yaşayan insanlarda bazı durumlarda belirtiler haftalarca hatta aylarca ortaya çıkmamaktadır. Bunun yanında bazı durumlardaysa hastanın farklı ve şiddetli şikayetler yaşamasına neden olabilmektedir. Bu hastalık sonucunda hastaların farklı bölgeleri etkilenebilmekte, etkilenen alanlara bağlı olarak kollarda, bacaklarda, beyinde, dalakta, hatta böbreklerde yer alan damarlar tıkanabilmektedir. Bu nedenle bu hastalığın tedavisi oldukça önemli olmaktadır. Hastanın belirtileri konusunda bilinçli olup en ufak bir sorunda zaman yitirmeden bir doktor kontrolünden geçmesi gerekmektedir. Kalp kapakçık iltihaplarının en yaygın olarak rastlanılan belirtileri hakkında şu şekilde bilgi verebiliriz:

  • Devamlı olarak hastalar kendilerini halsiz bitkin ve yorgun hisseder
  • Yüksek dereceli ateşler belirli aralıklarla kendini gösterir
  • Hasta genel olarak kendini kötü hisseder
  • Hastada solgun bir görünüm vardır
  • Kalp yetmezliği
  • Birden bire kilo kayıplarının ortaya çıkması
  • Eklemlerde ağrı oluşması
  • Üşümeler ve titreme nöbetleri
  • Dalaklarda büyümeler meydana gelmesi
  • Kaslarda ağrıların oluşması
  • Nefes alıp verirken yaşanan sıkıntılar
  • Kalpten gelmekte olan üfürüm şeklindeki hırıltı ve anormal sesler
  • Terlemele nöbetleri

Nedenleri

Kalp kapakçıklarında oluşan iltihapların çok farklı nedenleri olabilmektedir. Kimi zaman doğuştan gelen bu sağlık sorunun nedeni bazı durumlarda sonradan oluşan farklı rahatsızlıklar sonucunda oluşabilmektedir. Bu rahatsızlıkların oluşmasında en yaygın nedenler arasında ağız bölgesinden gelen veya damar yoluna yapılan enjekte vasıtasıyla kana karışıp kalp kapakçıklarına kadar ulaşan bakteriler gelebilmektedir.

Kalp kapakçıklarında ortaya çıkan bakterilerle ilgili sorunlar; kalp kasında oluşmuş bikrobik enfeksiyonlarla ilgili olarak kendini gösterebilmektedir. Kalp içinde bulunan endotel tabakalasında mikrobik iltihaplar oldukça ciddi olan ve önemli sorunlar doğuran, sağlığı tehdit eden ciddi bir problemdir. Kalp kapakçıklarının iltihaplanmaları sorununda en sıklıkla rastlanılan nedenleri şu şekilde açıklamak mümkün olabilmektedir:

  • Kalp romatizmasıyla ilgili olarak meydana gelenler nöbetler sonrasında
  • Patolojik olan çeşitli rahatsızlıklar sonucunda
  • Kana damar yolu aracılığıyla encekte veya serum takılması sırasında karışmakta olan bakteriler
  • Kalp kapakçıklarında oluşan çeşitli rahatsızlıkları
  • Kalp ritimlerinde meydana gelen düzensizlikler, aritmi sorunları
  • Diş eti hastalıkları, diş çekimleri
  • Kalp kasında bulunmakta olan endotel tabakasında meydana gelen hasarlar sonucu bu tabakanın altında yer alan kollejenin ortaya çıkması
  • Kalp kapaklarına daha önce ameliyat olarak protez kapak takılması
  • Damar içi encekte yardımıyla verilen ilaçlar
  • Hipertrfik kardiyomiyopati
  • AIDS gibi bağışıklık sisteminin etkilenmesine sebep olan hastalıklar
  • Doğuştan beri var olan kapak rahatsızlıklarına bağlı etkenler
  • Diş fırçalamaları sırasında oluşabilecek olan bakteriler
  • Cerrahi bir operasyon sonrasında veya diş çekimin arkasından kana bakteri karışmasına bağlı olarak oluşan bakteriyel enfeksiyonlar

Uygulanan Tedavi Yöntemleri

Kalp kapakçık iltihapları hastanın yaşamını yitirmesine neden olan ciddi bir sağlık problemi olmakla birlikte zamanında fark edilip önlemler alındığında tedavisi de bir o kadar kolay olan bir rahatsızlıktır. Bu sorundan ötürü bir doktora başvuran hastalara gerekli olan test ve tahliller yapılıp tanının konulmasına ve iltihabın durumuna bağlı olarak ilk olarak antibiyotik tedavisi verilmektedir. Uygulanan antibiyotik tedavisi ortalama olarak dört ile altı hafta boyunca devam eder. Bu hastalıkta tedavi iki aşamalı olmaktadır. İlk aşama iltihaba neden olan ana unsurun araştırılarak tedavi edilmesi ikinci aşama da iltihabın kurutulması ve kapakçığın normal fonksiyonlarına geri getirilmesi şeklinde olmaktadır.

Antibiyotik tedavisi bazı durumlarda kapaktaki iltihapların kurutulup, kapakçığın normal aktivitelerini geri kazandırılmasına yeterli olmayabilmektedir. Böyle bir durumda cerrahi olarak yapılan tedavi yöntemleri gündeme gelmeye başlar. Bu konuda yapılan cerrahi müdahaleler iki şekilde olmaktadır. Hastanın ya sorunlu kapağındaki iltihap temizlenip bu iltihabın kapakta yol açtığı hasar onarılır ya da hastaya direk olarak kapak nakli uygulanır. Nakil edilen kapaklar biyolojik veya metalik olabilmektedir.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.