Kalp Titremesi Hissinin Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Halk arasında kalp titremesi olarak da isimlendirilen kalpte çarpıntı oluşmasının farklı nedenleri olmaktadır. Eğer bir kalp hastalığına bağlı olarak ortaya çıkmamışsa bu durum kendiliğinden geçebilir.

Kalp Titremesi

Vücut mekanizmasının merkezi konumunda olan kalp; vücutta bulunan diğer organlara, dokulara ve hücreleri gerekli olan oksijeni, besinleri ve temiz kanı pompalarken bazı zamanlarda güçlü bir şekilde hızlı ve düzensiz atımlar verebilmektedir. Sağlıklı bir insanda normal koşullarda hissedilmeyen bu atımlar farklı durumlarda hastanın göğüs ve karın altındaki boşlukta hissedilmektedir. Bu duruma halk arasında kalp titremesi olarak isim verilmektedir.

Kalplerinde titreme veya diğer bir deyişle çarpıntı hisseden kim olursa olsun ilk başta kalbiyle ilgili her hangi bir sorun olması konusunda endişe ve korkuya kapılabilmektedir. Kalpteki titremelerin çok nadir durumlarda bir sağlık sorunu habercisi olduğunu söylemekte yarar var.

Eğer oluşan bu titremeler tek başınaysa beraberinde farklı belirtilere rastlanılmıyorsa genel olarak endişe yaratacak bir durum söz konusu olmamaktadır. Doğal bir kaynağa bağlı olan bu sorun kendi kendine bir süre sonra geçecektir. Fakat hissedilen bu atımlarla beraber, yorgunluk, baş dönmesi, göz kararması ve göğüslerde ağrı gibi belirtiler de ortaya çıkıyorsa bu gibi durumlarda zaman kaybetmeden bir doktor kontrolünden geçmek gerekmektedir.

Oluşan bu titreme ve çarpıntıların ana kontrolü kişinin kendi elinde olmaktadır. Eğer bir kalp hastalığına bağlı oluşmuyorsa; sorun nedeni olmayan çarpıntılar; günlük hayatın dengeye sokulması ve sağlıklı bir yaşam formatının benimsenmesi sayesinde kendiliğinden ortadan kalkacaktır.

Nedenleri

Kalp titremeleri diğer bilinen ismiyle kalpte oluşan çarpıntıların farklı doğal nedenleri bulunabildiği altında yatan başka temel sorunlarda olabilmektedir. Genel olarak bu sorunun ortaya çıkma nedenlerini kısaca şu şekilde sıralamak mümkün olmaktadır:

Kalp Titremesi Nedenleri

 

  • Farklı bir sağlık sorunu ile ilgili olarak kullanılan herhangi bir ilacın yan etkisi olarak oluşabilir.
  • Endişe, stres, panik, kaygı, korku gibi psikolojik sorunlar kalp titreme nedenleri arasında olabilmektedir. Bilhassa insanlar sinirlendiğinde veya panik atak gibi bir sağlık sorunları olduğunda bu duruma sıklıkla rastlanılabilmektedir.
  • Kalp titremeleriyle birlikte nefes darlıkları, göğüslerde ağrı, çabuk yorulma, baş dönmesi, göz kararması gibi durumlar söz konusu ise meydana gelen kalp titremeleri bir kalp hastalığının veya kalp krizinin belirtisi olabilmektedir.
  • Yürüme, koşma, spor gibi uğraşılan fiziksel aktiviteler; sarf edilen eforlar kalpte titreme oluşmasına neden olabilmektedir. Dinlenme sırasında ise yavaş bir şekilde ortadan kaybolur.
  • Kansızlık diğer ismiyle anemi kalbin hızlı bir şekilde atım vermesine neden olabilmektedir.
  • Vücuttaki vitamin eksikliği çarpıntılara neden olmaktadır. B12, folik asit ve demirin eksik oranda olması kalp titremesi nedenleri arasında önemli yer tutmaktadır.
  • Aşırı kilolar
  • Düzensiz beslenme ve düzensiz uyku alışkanlıkları
  • Kahve, kola, çay gibi kafein oranı yüksek içeceklerin devamlı ve fazla oranda tüketilmesi
  • Yoğun iş tempoları
  • Stres kadar sevinç ve mutluluklar da kalpte çarpıntı oluşmasına neden olabilmektedir.
  • Kadınlarda hormonal dengesizlikler, menopoz, hamilelik gibi vücutta oluşan değişimler çarpıntı nedenleri arasında önemli bir yer tutmaktadır.
  • Tiriod hastalıkları
  • Düzenli kullanılan ilaçların yan etkileri
  • Diyabet hastalıkları
  • Alkol ve sigaranın fazla oranda tüketilmesi
  • Yüksek tansiyon hastalıkları
  • Sıcak havalara maruz kalmak

Tedavisi

Kalp titremesi tek başına oluştuğunda doğal yollarla; ortaya çıktığı gibi kendiliğinden geçebilmektedir. Bunun yanı sıra beraberinde farklı belirtiler getirdiğinde ciddi bir kalp sorunu belirtisi olabilmekte zamanında tedavi edilmediğinde ölümle biten tablolara konu olabilmektedir. Bu konuda yapılacak olan tedavi sorunun neden kaynaklandığı ile ilgili olmaktadır. Strese ve psikolojik baskıya bağlı olarak veya panik atak gibi sorunlarda ortaya çıkan titreme veya çarpıntı gibi olayların çözümü stresli ortamlardan kaçınmakla başlar. Bu tür hastalıklarda veya sorunlarda çarpıntı olayı; kalbin daha hızlı kan pompalayarak vücudu korku ve savaşa karşı hazırlamasından kaynaklanmaktadır.

Fiziksel olarak yapılan efor harcamaları ve aktiviteler ana kaynaklar arasında önemli yer tutmaktadır.  Bu hastalığın tedavisinde sorun kalp kökenli bir hastalığa dayanmıyorsa cerrahi müdahaleye gerek duyulmaz. Günlük hayatın düzenlenmesi, kafeinli içeceklerin fazla tüketilmemesi, dengeli beslenme, kilo kontrolü, heyecan ve stresten uzak kalınması, alkol ve sigara gibi bağımlı olunan alışkanlıklardan uzak durulması, vitamin ve mineral açıklarının kontrollü bir şekilde tamamlanılması, uyku düzenin oturtulması gibi ayarlamalarla ilaç tedavisine bile gerek olmadan kendiliğinden düzelebilmektedir.

Çarpıntılar sıklıkla tekrarlıyorsa bu gibi durumlarda bir doktora danışmak suretiyle bitkisel tedavi yöntemleri de başarılı sonuçlar verebilmektedir. Çeşitli bitki kürleri ve bu konuda uygun olan bitkilerin tüketilmesi çarpıntı ve titreme olayını minimuma indirecektir.

Bununla birlikte kalpteki titreme kullanılan bir ilacın yan etkisi de olabilmektedir. Tansiyon, soğuk algınlığı veya alerji ilaçları kalpte titremeler oluşturabilmektedir. Bir ilaç kullanmaya başladığınızda bu gibi sorunların ortaya çıkması halinde doktorunuza baş vurup bu konuyu gündeme getirmeniz gerekmektedir.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.