Kalp kapakçığında Kaçak ve Uygulana Tedavi Yöntemleri

Kalp kapakçıklarında meydana gelen kaçaklar rahatsızlığın ilerlemediği safhalarda fark edilip tedaviye başlanıldığında ilaç tedavisi yeterli olabilmektedir.

Kalp Kapağında Kaçak

Kalp kasında dört adet kapak bulunmaktadır. Bu kapaklar vasıtasıyla kalp kası kan dolaşımını doğru yön üzerinde gerçekleştirmektedir. Kanın yer çekimi kuvvetine karşılık geri sızmasını engelleyen kapaklar; kalbin sağladığı dolaşım sırasında, kanın doğru yönde ilerlemesi için gerektiğinde bayrak gibi dalgalanmalar yaparak açılıp kapanırlar. Kapaklarda meydana gelen hasarlar veya sıkıntılar kalp kasının vücutta bulunan görevlerini ve fonksiyonlarını ciddi ölçüde azaltmaktadır.

 

Kalp kapaklarında kaçak oluşmasına neden olan iki çeşit rahatsızlık bulunmaktadır. Bunlar

  • Kapakçıklarında oluşan darlık
  • kapaklarında meydana gelen yetersizlik

Kalp Kapaklarında Darlık

Kalp kapakları arasında meydana gelen açıklık daralarak kanın pompalanması sırasında gerekli olan açılımı gerçekleştirmesi engellenir. Bu rahatsızlığa bağlı olarak kalp kasında bulunan basınç artar kalbe daha fazla yük biner ve organlara, doku ve hücrelere ihtiyacı olan kanı gerekli olan zamanda iletmek için daha fazla performans göstermek zorunda kalır.

Kalp Kapaklarında Yetersizlik

Kalp kapaklarında meydana gelen yetersizliğe bağlı olarak kapaklar sağlıklı bir şekilde kapanamaz. Kapakta meydana yetersizliğe bağlı olarak kan pompalanması sırasında ileri doğru yönelmesi gereken kan geri sızarak odacıklara dolmaya başlayarak kapakta kaçak oluşmasına neden olur. Bu rahatsızlığa bağlı olarak kalp çalışırken zorlanır ve yükü artar.

Kalp kapaklarında ortaya çıkan kaçaklar zamanında fark edilip gerekli olan tedavi yapılamazsa kalp kasında yetersizliğe neden olur. Bu da kalbin yorularak bir süre sonra durmasına ve hayati fonksiyonlarını gerçekleştiremeyerek hastanın yaşamını yitirmesine yol açabilmektedir.

Kalp kapaklarında yetersizlik hastaya çeşitli ikazlar vererek uyarılarda bulunur. Bu uyarılar arasında en sık rastlanılanlar:

  • Geçmeyen ve geceleri artan öksürük nöbetleri
  • Çabuk yorulma ve halsizlik
  • Bayılmalar
  • Çarpıntılar meydana gelmesi
  • Ritim bozuklukları
  • Kan basıncında dengesizlik; ani düşüş veya ani yükselişler.
  • Karında ağrı
  • Ayakların alt kısımlarında ve ayak bileklerinde şişme
  • Göğüslerde şiddetli ve yayılan ağrılar

Uygulanan Tedavi Yöntemleri

Kalp kapaklarında oluşan kaçaklar günümüzde oldukça sık rastlanılan bir sağlık sorunu olmaktadır. Zamanında fark edilerek tedavi edilmemesi durumunda hastanın sağlığı açısından önemli riskler oluşturmaktadır.

Kalbin aşırı yorulmasına, performansının düşmesine hatta durmasına neden olan kapak hastalıkları ilk aşamalarda, fazla ilerlemeden fark edilirse hastaya genellikle ilaç tedavisi yeterli olmaktadır. İlaç tedavisinin yeterli gelmemesi halinde; veya kapaklarda oluşan kaçak ciddi boyutlara gelip riskler oluşturmaya başladığı durumlarda tedavide cerrahi seçenekler söz konusu olmaktadır. Oluşan kaçak sorunu kalp kasının kan pompalamasında sorun yaşanmasına sebebiyet veriyorsa; bu probleme neden olan kapağın yapılacak bir operasyonla onarılması veya değiştirilmesi gerekmektedir.

Kalp kapağında kaçak oluşması konusunda uygulana ilaç tedavisi; kapakta ortaya çıkan mekanik bozukluğu tedavi etmez. Kapakların onarılmasına olanak vermez. İlaç tedavisi sayesinde ortaya çıkan kapak problemine bağlı olarak kalbin bir hasar almasına engel olur. Aynı zamanda uygulanan ilaç tedavisi sayesinde kalp kasının kan pompalaması sırasında oluşan sorun çözülebilmektedir. Kapak kaçağı sorunlarında genel olarak ilaç tedavisi olumlu sonuçlar vermekte, tedavide yeterli olmaktadır.

İlaç tedavisinin yetersiz kalması bu rahatsızlık konusunda ender rastlanılan durumlardandır.  Nadir de olsa kapak rahatsızlıklarının kalbi ve çalışmasını olumsuz etkilemeye başladığı, kalp büyümesi başladığı ve uygulanan ilaç tedavisinin yeterli olmadığı durumlarda girişimsel uygulamalar diye adlandırılan cerrahi müdahaleler söz konusu olmaktadır.

Hastaya uygulanan cerrahi müdahalelerde soruna neden olan kapak ilk olarak onarılmaya çalışılır. Kapağın onarılmayacak durumda olması durumundaysa, problemli kapak çıkarılarak yerine suni bir kapak yerleştirilir.

Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Kalp kapak hastalıkları aynı zamanda kalp fonksiyonlarını ilgilendiren birçok sağlık sorunu gündeme getirmektedir.  Bu sağlık sorunun tedavisi; hastanın yaşam kalitesi ve sağlığı konusunda büyük önem kazanmaktadır. Uygulanan tıbbi tedavide hastanın bir takım girişimsel yöntemlerle tedaviye destek olması bu konuda önemli bir ayrıntıdır.

Bitkisel tedavi yöntemleri, şifalı bitkiler ve bitki kürleri pek çok rahatsızlıkta olduğu gibi bu hastalığın tedavisinde de olumlu sonuçlar vermektedir. Hastanın beslenme alışkanlığını sağlıklı bir şekle getirmesi ve uygun olan besinleri tüketmesi tedavide önemli rol oynayacaktır.

Kapak kaçaklarıyla ilgili bitkisel tedaviye yönelmeden önce; tıbbi tedaviye yön veren doktorla iletişim kurup, danışmak gerekmektedir. Bitkilerin tek başına tedavi edemeyeceği; uygulana tedaviye destek olduğu unutulmamalıdır.

Kapak sorunlarında düzenli olarak tüketilmesi gereken bitkiler, meyveler ve otlara örnek olarak; sarımsak, arjuna, aruç, nar, domates, zencefil, kırmızı üzüm, zerdeçal, kırmızıbiber, lahana, keten tohumu, brokoli, zeytinyağı, yonca, yeşil çay, çemen, nar, balık, greyfurt, semiz otu, ayşekadın fasulye, enginar, ceviz, badem verilebilir.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.