Kalp Kapakçığının Hava Kaçırması Rahatsızlığında Uygulanan Tedavi Yöntemleri

Kalp kapakçığında hava kaçırması hayati önem taşıyan istenmeyen tablolar çizen,vücudun oksijensiz kalmasına bağlı olarak bütün organların etkilenmesine neden olan önemli bir sağlık sorundur.

Kalp Kapakçığının Hava Kaçırması

Kalp kasında hiç durmadan bütün gün boyunca açılarak kapanmak suretiyle kan dolaşımının tek yönde ilerlemesine destek vermekte olan toplam dört adet kapakçığı bulunmaktadır. Kalp kapakçıklarının farklı nedenlere bağlı olarak düzgün bir şekilde çalışmaması yüzünden birçok sağlık sorunu oluşabilmektedir. Kalp kapakçığında hava kaçırma kapak hastalıkları arasında en önemlilerinden biri olmaktadır. Bu rahatsızlık çoğu zaman her hangi bir belirti vermeden birden birdenbire ortaya çıkabilmektedir. Pek çok insan bu hastalıktan habersiz olarak seneler boyu yaşayabilmektedir.

Kalp kası akciğerlerden aldığı hava yüklenen temiz kanı vücutta bulunan dokulara, hücrelere ve diğer organlara faaliyetlerini sorunsuz sürdürebilmesi için yönlendirir. Kirlenmiş ve karbondioksit yüklenmiş kanı ise temizlenerek vücutta yer alan organlardan uzaklaştırmak amacıyla akciğerlere doğru pompalamaktadır.

Kalp Kapakçığının Hava Kaçırması

 

Kalp kasında yer alan sol bölüm hava yüklenmiş olan temiz kanın vücutta dolaşımıyla sorumlu olmaktadır. Nefes alıp verirken akciğerlerdeki keselere dolan hava, kan tarafından akciğerlerden alınarak vücuda iletilmesi amacıyla kalp kasında yer alan sol kulakçık odasına ulaşır. Kalp pompalama sırasında gevşeme işlemini yaparken hava yani oksijenli kan normal işleyişi olarak mitral kapaktan geçer ve sol karıncığına iner. Kalp kasının kasılması esnasında hava yüklenmiş olan kan vücutta bulunan organlara, dokulara ve hücrelere iletilmek amacıyla aort kapak üzerinden aort arterine doğru itilerek pompalanır.

Belirtileri

Normal ve sağlıklı bir insan vücudunda ihtiyaç duyulan enerji oksijen yani hava vasıtasıyla sağlanmaktadır. Bu havanın organlara dokulara ve hücrelere gerektiği miktarda iletilmemesi organlarda fonksiyon kaybına ve ağrılara neden olmaktadır. Bu olaya kısaca aoerobik solunum ismi verilmektedir. Kalp kapakçıklarının hava kaçırması nedenine bağlı olarak sadece kalp kası değil aynı zamanda vücutta bulunan bütün organlar, dokular ve hücreler de zarar görecektir. Kalp kapakçığının hava kaçırmasının en yaygın görülen belirtilerini şu şekilde açıklayabiliriz:

  • Halsizlik ve uyuşukluk, sürekli yorgun olma hissi
  • Karın kısmında ve bacaklarda ödem toplanması ve şişlikler oluşması
  • Erken yaşlarda ortaya çıkması gelişim sorunlarını ortaya çıkar. Büyümede gelişmelerde yaşanan sıkıntılar ortaya çıkar
  • Vücudun hava açlığına bağlı olarak morarmalar ve nefes alıp vermede zorluklar oluşur
  • Şiddetli öksürük nöbetleri ortaya çıkar ve bu nöbetler bilhassa geceleri yatarken artış gösterir.
  • Mitral kapaklarda çökme oluşması
  • Bacaklarda ağrılar, morarmalar ve oluşan yaralar
  • Oksijensiz veya havasız kalan organlarda meydana gelen ağrıların oluşumu
  • Göğüs bölgesinde hissedilen şiddetli ağrılar

Uygulanan Tedavi Yöntemleri

Kalp kapakçıklarında oluşan hava kaçırma sorunu oldukça ciddi ve bir an önce tedavi edilmesi gereken bir sağlık sorunu olmaktadır. Çoğu zaman belirti vermeyen veya verdiği belirtiler farkına varılmayan bu rahatsızlık tedavi edilmeyip ilerlediği takdirde; ilerleyen zaman sürecinde bilhassa bacak bölgesinde ağrıların ve ufak yaraların oluşmasına neden olacaktır. Bu yaralar ağır da olsa büyüyerek kangren ve ekstemite kayıplarına, sakatlıklarla hatta hastanın yaşamını yitirmesine neden olabilecektir.

Kalp kapakçık hava sızdırmalarının tedavisinde uygulanan yöntemler içinde en önemli etken hastanın kendisinin bu tedaviye kattıkları desteklerdir. Hastaya uygulanacak tıbbi tedavi yanında diyet listesi verilir ve beslenmesine dikkat etmesi istenir. Bunun yanında spor yapmak, kilosuna dikkat edip kontrol altında tutmak, alkol ve sigara gibi bağımlılık yapan oldukça zararlı alışkanlıklar varsa bir an önce kurtulmak gibi tedbirler alarak damar sertliği rahatsızlıklarına karşı gerekli olanlar önlemleri almalıdır. Kalp kapakçıklarında hava sızdırması olan hastaların aynı zamanda tansiyon, diyabet, kolesterol gibi sorunları varsa bunları dengede tutmak gerekli kontrollerini zamanında yaptırmak, stresten uzak kalmak gibi hayatlarını dengeye sokmaları gerekmektedir.

Bütün bu önlemlere rağmen hastalık devam ediyor ve ilerliyorsa o zaman medikal olarak isimlendirilen ilaç tedavisi düzenlenir. Genel olarak kalp kapakçıklarında oluşan hava sızıntıları aort kapaklarında meydana gelen darlıklar gibi problemlere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Bunun yanında kapakçıklardan hava sızıntısının aort yetersizliği, anemi veya kansızlık, aort disseksiyonu, vücudun en önemli arteri olan aort damarın yırtılması, ülser, kardiyak psikoz, perikardit kalp zarı yırtılması, depresyon gibi çok farklı nedenleri olabilmektedir. Yapılacak tedavi uygulamasını belirlemede bu rahatsızlığa neden olan unsurun belirlenerek ilk olarak kontrol altına alınması daha sonra da acil olarak tedavi edilmesi büyük önem taşımaktadır. Kalp kapaklarında oluşan en ufak bir rahatsızlık kapaklardan oksijen sızmasına neden olabilmektedir. Oldukça ciddi sonuçlara neden olabilecek bu durumun tedavi edilmediği takdirde çizdiği olumsuz tablolar korkunç ve ürkütücü olmaktadır. İlaç tedavisinin yeterli olmadığı durumlarda kapakların onarılması veya değiştirilmesi ve hava sızdırılmasının önlenmesi amacıyla açık cerrahi, minimal invaliz veya mandallamama gibi yöntemlerle kullanılarak bu sorun giderilmeye çalışılır.  



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.