Kalp Kireçlenmesi Nedenleri, Belirtileri ve Uygulanan Tedavi Yöntemleri

Kalp kireçlenmesi bilhassa ilerleyen yaşlarda; genel olarak aort kapağında oluşan kireçlenme ve daralmaya bağlı olarak meydana gelen ciddi bir sağlık problemidir.

Kalp Kireçlenmesi

Kalp rahatsızlıkları arasında en fazla risk taşıyan hastalıklardan biri de kalp kasında meydana gelen kireçlenmelerdir. Bilhassa yaş ilerledikçe ortaya çıkan bu sorun kalp kasında yer alan aort kapağına bağlı olarak meydana gelen bir problemdir. Aort kapakçığı kalp kasında sol karıncık odasının altında yer alan aort damarının ortasında yer almaktadır. Kalpten pompalanarak çıkan temiz kanın vücuda tek bir yönde iletilmesine yardımcı olan bu kapakçıkta farklı etkenlere bağlı olarak bilhassa ilerleyen yaş sürecinde kireçlenme meydana gelir.

Kalp kasında meydana gelen kireçlenmeye pek çok kardiyolojik sistem rahatsızlıklarını da birlikte getirmektedir. Bu rahatsızlıklar içinde en önemlisi kalp kasının işlevlerinde kireçlenmeye bağlı olarak ortaya çıkan fonksiyon bozukluklardır. Vücutta bulunan kardiyolojik sistem bu kireçlenme sorununa bağlı olarak görevlerini yetine getirmekte zorlanır ve bu tablo sonucunda bir süre sonra yorularak pes edebilir.

Aort damarında oluşan kireçlenme; sol karıncığın kan pompalayabilmek için daha sıkı bir şekilde çalışmasını ve daha çok performans göstererek enerji sağlamasını gerektirir. Bu durum ilerledikçe sol karıncık odası büyümeye başlayacak, büyüdükçe de kasılma kabiliyeti azalacaktır. Buna bağlı olarak ortaya kalp yetmezliği gibi ciddi bir sorun gündeme gelecektir.

Aort kapağında meydana gelen kireçlen zamanında müdahale edilmediği takdirde bu soruna bağlı olarak aort damarında darlıklar oluşacak; kalp kası kanı pompalarken daha fazla miktarda oksijen harcayacak bu da kalp kireçlenmesini ortaya çıkaracaktır. Kalp kireçlenmesi sağlık açısından büyük riskler meydana getirmektedir. Hatta gerekli müdahale yapılmadığı takdirde hastanın hayatını yitirmesine neden olabilmektedir. Bu nedenle kardiyolojik sistemde sorun çıktığına dair oluşacak en ufak bir şüphede zaman yitirmeden bir kardiyolog kontrolünde bulunmanız gerekmektedir.

Belirtileri

Bazı durumlarda doğuştan oluşan kardiyolojik sistem sorunlarından da kaynaklanabilen kalp kireçlenmesi; belirti vermeden oldukça yavaş bir şekilde ortaya çıkarak kötü bir şok hazırlayabilmektedir. Bunun yanında hayati açıdan ciddi bir risk oluşturan bu sorunun; günlük hayatı kısaltacak kadar şiddetli belirtileri de olabilmektedir. Kişiden kişiye göre farklı şikayetler veren kalp kireçlenmelerinin en yaygın rastlanılan belirtilerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Korku ve panik yaratacak şekilde ortaya çıkan nefes darlıkları oluşur. Bu durum eğer kalp krizi anında ortaya çıkarsa hastanın tıkanmasına ve soluk alamamasına sebep olur.
  • Giderek şiddetli bir hale gelen göğüs ağrıları
  • Hızlı bir şekilde, dışarıdan duyulan kalp atışları
  • Hızlı bir şekilde nefes alıp vermek, oksijensiz kalma hissi
  • Bayılmalar ve geçici oluşan şuur veya bilinç kayıpları
  • Efor sarf ederken kalp ritim bozuklukları oluşması
  • Çabuk yorulma, sürekli var olan bir halsizlik

Nedenleri

Genel olarak kalp kireçlenmesinin en önemli nedenlerinden biri olan aort damarında oluşan darlıkların en önemli sebepleri arasında doğumsal kardiyolojik sistem sorunları ve ilerleyen yaş unsuru gelmektedir. Bilhassa atmış beş yaş üzerindeki insanlarda daha sık rastlanılan bu rahatsızlıkların altında yatan pek çok sorun olsa da ana nedenleri genellikle doğumsal problemlerdir. Çoğu zaman herhangi bir belirti vermeyerek birden bire kötü bir sürpriz yaparak ortaya çıkan kalp kireçlenmeleri; kalp kapakçığında zaman içinde farklı nedenlerden ötürü daha fazla enerji sağlar ve kalınlaşır.

Bu sorun yaş ve cinsiyet ayrımı gözetmeden farklı etkenler dahilinde herkeste görülebilir. Bunun yanında yaşlılarda ortaya çıkması daha büyük sorunlara zemin hazırlayabilmektedir. Çünkü; yaş ilerledikçe kalp kireçlenmesi paralelinde başka ciddi hastalıkların da oluşmasına neden olabilmektedir. Günümüzde korkulu bir rüya haline gelen kalp kireçlenmesinin nedenleri arasında en sık rastlanılanları şu şekilde açıklamak mümkündür:

  • İlerleyen yaş bu rahatsızlıklarının oluşmasında ana nedendir.
  • Doğuştan ileri gelen kardiyolojik sistem hastalıklar.
  • Diyabetik rahatsızlıklar.
  • Aort kapağının zamanla farkı etkenlerden ötürü kalınlaşması.
  • Yüksek kolesterol rahatsızlıkları
  • Aort kapak kireçlenmeleri
  • Hipertansiyon hastalığı
  • Aşırı derece alkol tüketimi
  • Böbrek yetmezlikleri
  • Tütün ve tütün ürünlerine olan yatkınlık ve alışkanlıklar
  • Diyabetik hastalıklar
  • Romatizma rahatsızlıkları
  • Damar hastalıkları
  • Kalp romatizması

Uygulanan Tedavi Yöntemleri

Kalp kireçlenmesi insan sağlığını tehdit eden; zamanında gereken önlem alınmadığı ve tedavi edilmediği durumlarda hastanın yaşamını yitirmesine neden olan oldukça ciddi bir sağlık problemidir. Şikayetleri sonucu kardiyologa baş vuran hastanın ilk muayenesi sırasında nefesi ve uygulana efor testinin sonucu rahatsızlığın teşhisinde oldukça önemlidir. Kireçlenme sorunu olan hastaya Eko çekilerek ortaya çıkan sorunun boyutları ve verdiği hasarlar gözlemlenerek gerekli olan tedavi yöntemine karar verilir. Tedavi yöntemi belirlenirken ana etken; aort kapakçığında ortaya çıkan kireçlenmenin boyutu ve oluşturduğu risktir. Hastanın ciddi bir şikayeti olmaması durumunda, eğer tansiyon hastası değilse ilaç tedavisi uygulanmaz.

Kalp Kıreçlenmesi

 

Eğer kapak kireçlenmesi ileri bir derecede darlığa neden olmuşsa; bu gibi durumlarda cerrahi müdahale yardımıyla aort kapağının ya onarılması ya da hastanın durumuna göre biyolojik veya iki yaprağı olan mekanik kapakla değiştirilmesi sağlanır.. Genç hastalarda kapak değimi risk taşımazken ilerleyen yaşlarda risk yaratabilmekte farklı komplikasyonlara neden olabilmektedir. Kalp kası kireçlenmesi olan hastalar sürekli olarak gözetim altında tutulmalıdır.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.