Kalp Enfeksiyonu, Belirtileri ve Uygulanan Tedavi Yöntemleri

Kalp enfeksiyonları diğer adıyla miyokardit rahatsızlıkları oldukça ciddi bir kardiyolojik sistem hastalığı olmasına rağmen tedaviside bir o kadar kolaydır.Bu hastalığın tedavisinde istirahat ve aspirin yeterli

Kalp Enfeksiyonu

Kardiyolojik sistem rahatsızlıkları içinde yer alan; kalp enfeksiyonu zamanında gerekli olan tedbir alınıp tedaviye başlanmadığı takdirde insan sağlığı açısından hayati anlamda risk oluşturan oldukça ciddi bir sağlık problemidir. Fakat zamanında fark edildiğinde ise bu hastalığın tedavisi de bir o kadar kolay olmaktadır. Bütünüyle kaslardan meydana gelen kalp; vücutta bulunan diğer kaslarda olduğu gibi enfeksiyon veya iltihaplanma sorunuyla karşı karşıya kalabilmektedir.

Miyokardit olarak da anılmakta olan kalp kası enfeksiyonu gerekli olan hassasiyet gösterilmediği durumlarda oldukça ciddi sorunların çıkmasına neden olabilmektedir. Çok sıklıkla rastlanmayan miyokardit; oldukça nadir durumlarda oluşan bakteriyel kökenli bir rahatsızlık olmaktadır. Genellikle ilerlemeden aspirin ve istirahat sayesinde tedavi edilebilmektedir.

Kalp enfeksiyonları bulunan hastaların karıncık odalarında ani bir şekilde balonlaşma şeklinde şişlikler meydana gelir. Kalp kasında yer alan dört kapakçıkta sorun yaşanmaya başlar. Kapaklar fonksiyonlarını sürdürmek için gerekli olan kapanma ve açılma işlemini tam anlamıyla gerçekleştiremezler. Bu nedenle geri sızan kan aynı zamanda kalp kasının da daha fazla bir performansla çalışması ve buna bağlı olarak da yorulmasına neden olacaktır. Kapakçıkların miyokardite bağlı olarak hasar görmesi nedeniyle kan akciğerlere geri dönecek bu da hastada nefes darlığı oluşmasına sebebiyet verecektir. Miyokardit aynı zamanda sağ karıncık odasında sorun oluşturacak bu da ayakların dizden altında bulunan kısmının ve ayak bileklerinin şişmesine neden olacaktır. Kısaca kalp enfeksiyonları tedavisi kolay olmasına rağmen zamanında gerekli olan önlem alınmadığında beraberinde farklı rahatsızlık ve şikayetleri de birlikte getirecektir.

Belirtileri

Kardiyolojik sistemin merkezi konumunda olan kalp kasında yaşanan iltihaplar çoğu zaman herhangi bir belirti vermeden birden bire ortaya çıkabilmektedir. Kalp enfeksiyonunun en yaygın şekilde gözlemlenen belirtilerine şu şekilde örnek verebiliriz:

Kalp Enfeksiyonu

 

  • Aritmi sorunu yaşanır. Kalp kasında dinlemeyle belirgin hissedilen ve endişeye neden olan çarpıntılar başlar.
  • Sürekli olarak hastada bitkinlik ve yorgunluk gözlemlenir.
  • Tıkanmaya benzer nefes darlığı ortaya çıkar
  • Bilhassa efor sarf edilmesi sırasında tıkanma duygusu, soluk alıp vermede yaşanan zorluklar meydana gelir.
  • Hırıltılı bir şekilde nefes alış verişler
  • Göğüs bölgesinde oluşan ağrılar
  • Ayaklarda diz altı bölgelerde ve bilhassa bileklerde oluşan şişkinlik ve ödem toplanması
  • Direk kalp ağrısı ve batma hissi ve sancılar
  • Kalpte yanma hissi

Nedenleri

Kalp enfeksiyonun tabanında yatan farklı nedenler bulunsa da bu rahatsızlığın ortaya çıkmasının ana sebebi coxsackie ismi verilen bir virüs olmaktadır. Bunun yanında çocukların yaşadığı ve çocuk rahatsızlıkları olarak anılan çocuk felci, kabakulak, kızamık tarzındaki rahatsızlıklarla ilgili olan virüsler bu sağlık sorunun oluşmasında başrol oynamaktadır. Kalp kasında ortaya çıkan enfeksiyonların tabanında çok farklı nedenler yatabilmektedir. Bu nedenler arasında en çok karşınıza çıkabilenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Coxsackie B gurubundan ait olan bir virüs
  • Kabakulak, çocuk felci, grip kızamık tarzındaki hastalıklarla bulaşan virüsler
  • Septisemid bir şekilde kana karışan oldukça yüksek orandaki bakteriler
  • Kalp krizinin arkasında oluşan iltihaplanmalar
  • Trişinoz

Uygulanan Tedavi Yöntemleri

Zamanında fark edilip, belirtiler ciddiye alınıp tedaviye başlandığında ciddi sorunlara neden olmadan hastanın çok kolay bir şekilde eski sağlığına kavuşması mümkün olmaktadır. Hatta kardiyolojik rahatsızlıklar arasında tedavisi en kolay olan hastalık olmaktadır. Bu rahatsızlığa yakalananlara genel olarak istirahat ve dinlenme verilir. Çok nadir durumlardaysa aspirin kullanması önerilir. Bunun yanında hasta bol su içer, idrar söktürmeye yardımcı olan ilaçlarla kanın sulanmasını, akışkanlığını elde etmesini sağlayan ilaçlar kullandırılır.

Kalp kasında ortaya çıkan enfeksiyonlardan şüphelenildiği takdirde hastaya bir dizi testler yapılır. İlk uygulanan test elektrokardiyografi testidir. Bu test sayesinde hastanın kalp ritim atışlarındaki artışla aritim oluşmasına neden olan ekstrasistollere bakılır. Miyokardit rahatsızlıklarında uygulanacak tedavi yöntemi hastalığın oluşmasına neden olan kaynaklara göre değişmektedir. Eğer oluşum nedeni bakteriyel bir virüsse o zaman hastaya sadece aspirin ve istirahat verilmektedir. Bu sağlık probleminin tedavisinde kullanılan çok fazla ilaç seçeneği bulunmamaktadır. Çoğu zaman hastaya aspirin bile verilmez. Tedavide uygulana ana yöntem hastanın dinlenmesi sağlanılarak kalp kasının performansını dengelemektir. Hastanın dinlenme tedavisine uymadığı durumlarda ise iltihap yayılacak ve daha büyük sorunlara neden olabilecektir. Bu arada hasta her dört saatte bir; iki tane aspirin almalı bol miktarda su içmelidir. Dinlenen ve aspirin kullanan hastanın kısa bir süre içinde kalp ritmi düzene girecek; vücudundaki sıvılar dengelenecek, kalp kasında ve kapakçıklarda oluşan yük azalacaktır.

Kalp enfeksiyonlarında hastanın beslenmesi de önemli olmaktadır. Hasta kendisine özel bir diyet listesi hazırlamalıdır. Tuzdan, yağlı yiyeceklerden kızartmalardan uzak durmalı, bitkisel gıdalara ve meyvelere yönelmeli, sigara ve alkol kullanıyorsa derhal bırakmalıdır.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.