Kalbe İyi Gelen Bitkiler ve Bitkisel Kürlerin Tarifleri
Vücut mekanizmasında önemli bir görevi bulunan kalp kası rahatsızlıklarına karşı kalbi ve vücudu korumak veya ortaya çıkan hastalıkla mücadele etmek amacıyla bitkilerden destek alınmaktadır.
Kalbe İyi Gelen Bitkiler
Vücut mekanizmasında yer alan en önemli organlardan biri olan kalp kası düzenli olarak durmadan pompalamakta olduğu kan vasıtasıyla insanları hayata bağlamakla kalmaz vücutta yer alan bütün organların, dokuların ve hücrelerin çalışmasına destek verir. Vücut fonksiyonları açısından oldukça önemli bir yere sahip olan kalp kasının çalışması; beslemekle görevli olduğu bütün organların işlevlerini yerine getirerek aksatmadan çalışmalarını sağlanması açısından büyük önem taşımaktadır. Bu nedenden ötürü oluşabilecek herhangi bir kalp rahatsızlığının oluşma ihtimali bile insanların endişe ve korku duymasına neden olmaktadır.
Bilhassa zamanımızda gerek çevresel faktörler gerekse coğrafi konum ve hayat şartlarının zorluğu kalp rahatsızlıklarını ön plana çıkarmıştır. Bilhassa günlük hayatın yoğun işleyişine bağlı olarak hazır gıdalara, konservelere, yağlı ve karbon hidrat yüklü besinlere olan yüksek eğilim veya bu gibi unsurlara bağlı olarak ortaya çıkan obezite sorunu; kalp kasının çalışma sisteminde bir takım bozukluklar oluşmasına neden olabilmektedir.
Kalbe iyi gelen bitkilere şu şekilde örnek verebiliriz;
- Kekik kardiyavatik sistem konusunda oldukça faydalı bir bitkidir. Sofranızdan eksik etmemeniz tavsiye edilir.
- Çörek otu; sadece kardiyolojik sistem açısından değil pek çok hastalık konusunda korunmayı sağlaması bakımında düzenli tüketilmesi gereken bitkiler arasında yerini almıştır.
- Gingkgo Biloba bitkisi; kan dolaşımını dengeleyerek kardiyolojik açıdan büyük önem kazanır.
- Sarımsak hem kan şekerini düşürür hem de kardiyolojik açıdan kişinin korunmasını sağlar.
- Enginar; mevsiminde haftada bir tüketilmesi tavsiye edilen bir sebzedir. Kardiyolojik korunmayı sağladığı gibi pek çok rahatsızlığın önüne geçer.
- Biberiye; kardiyavitik etkisi sebebiyle koruyucu tedavi edici özellikler taşımaktadır.
Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Yanlış beslenme alışkanlıkları kalbin en büyük düşmanlarından biridir. Sağlıksız beslenmeye bağlı olarak oluşabilen diğer sorunlar zaten vücut mekanizmasının aktiviteleri konusunda yoğun bir performansla çalışan kalbin zorlanmasına ve bir yerden sonra farklı sorunlar yaşanmasına neden olacaktır. Bu rahatsızlıklar bazı durumlarda iyice ilerleyene kadar belirti vermez, kötü bir sürpriz yaparak birden bire ortaya çıkabilirken bazı durumlardaysa şiddetli kalp ağrıları, omuza, göğüs bölgesine ya da sırta vuran ağrılarla kendini gösterirler.
Kalp kasını koruyan veya rahatsızlıklara karşı tedaviye destek olan bitki kürlerinden bazılarına şu şekilde örnek verebiliriz:
- Yavşan ve kedi otlarıyla hazırlanan bitkisel tedavi kalp ve damar rahatsızlıkları konusunda önemli destekler vermektedir. Bu kürü hazırlamak için belirtilen otlar eşit miktarda kaynamakta olan suda demlenerek, bir süzgeçten geçirilir ve içine biraz bal karıştırılır. Şurup niyetine kullanılacak bu kürü yemek yedikten sonra iki kaşık içilir.
- Yukarıda hazırlanan kürden artan posalara pelit otunun tozu eklenir macun kıvamını alana kadar yoğrulur ve ufak haplar haline getirilir. Yemek yedikten sonra günde üç tane hap gibi yutulur.
- Oğul otuyla hazırlanan bu kür de otu çay gibi demlenir. Dinlendirdikten sonra süzülerek içilir.
İyi Gelen şeyler
Dünya Sağlık örgütleri tarafından yapılan detaylı araştırmalar sonucunda yaşanmakta olan ölüm vakalarında ilk sıranın kalp kası rahatsızlıklara ayrıldığı gözlemlenmiştir. Ortaya çıkan ölüm olaylarının yüzde yirmi beşi kalp kası rahatsızlıkları kökenli olmaktadır. Maalesef ki kalp rahatsızlıklarına bağlı yaşamını yitiren kadınlar kendi cinsleri arasında ilk sıraya yerleşmektedir. Bu korkutucu sonuç karşısında; kalp kasını koruyarak bu gibi sorunların önlenmesi için yapılması gerekenler arasında ilk sırayı düzenli bir şekilde kalbe iyi gelen bitkilerle beslenme alışkanlığının kazanılması gelmektedir.
Bilhassa tansiyon hastaları, vücutlarında kolesterol oranı yüksek olan kişiler, diyabetik hastalar ve aile geçmişinde kalp kası rahatsızlıkları bulunanların bu korkutan ve hayati açıdan büyük önem taşıyan rahatsızlıklara yakalanma ihtimali oldukça fazladır. Bu sebeple insanların bu gibi sağlık sorunlarıyla karşılaşmaması açısından bol miktarda sebze ve meyve tüketmeleri; lifli yiyecekler yemeleri, düzenli beslenmeleri büyük önem taşımaktadır. Kalp kası sağlığına iyi gelen şeyleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Yeşil çay pek çok rahatsızlığı önlediği gibi kalp kası konusunda da oldukça önem kazanmaktadır. Damarlarda yer alan yağ birikimlerini önler ve kolesterol oranını düzenler.
- Kızılcık hem kardiyolojik korunmaya destek verir hem de kanda oluşan şekerin dengelenmesini sağlar.
- Portakal; kan damarlarını ve kardiyolojik sistemi korur.
- Siyah kabuklu ve çekirdekli üzüm; kardiyolojik rahatsızlıklar karşısından korunma sağlamaktadır.
- Bol miktarda su içmeye gayret edin
- Tuzdan ve tuzlu gıdalardan mümkün olduğu kadar uzak durun.
- Balık ve yağı en az haftada iki kere tüketilmelidir.
- Zeytinyağı bu konuda mutlaka olması gerekenler arasında yerini almıştır. Her gün bir şekilde iki kaşık almaya özen gösterin
- Hurma kardiyolojik sistemi korumaktadır.
- Kivi kardiyovasküler rahatsızlıklara karşı koruma özelliği bulunan bir meyvedir. Mevsimi geldiğinde her gün iki veya üç tane yemeye özen gösterin.
- Bol miktarda egzersiz en azından yürüyüş yapmaya dikkat edin.
- Sigara içiyorsanız bu olumsuz alışkanlığınızdan kurtulun.