Kalp Krizi Yaşayan Birine İlk Müdahale Nasıl Yapılır?

Kalp krizi geçiren birinin ilk olarak hayati fonksiyonlarına bakılmalı ve vakit kaybetmeden 112 Acil Servis arandıktan sonra ilk müdahale yapılmalıdır.

Kalp Krizi

Kalbi beslemekte olan atardamarlardan bir tanesinin tıkanması sonucunda kan akışı engellenecektir. Bunun neticesinde de o bölgeye kan akışının sağlanamayacak olması sonucunda kalp krizi meydana gelir. Kalp krizi en çok ölüm oranının yaşanmakta olduğu ciddi bir hastalıktır. Bu nedenle kalp krizi yaşayan birine her zaman için yapılacak ilk müdahale hayati önem taşımaktadır. İlk yardım konusunda herhangi bir bilginiz olmaması durumunda, kalp krizi geçiren birini yere uzanmasını sağlayın. 112 Acil Servisi arayıp ilk olarak bulunduğunuz yerin adresini vererek yardım istemelisiniz. Daha sonradan ilk yardım bilginizin olmadığını ve ne yapmanız gerektiğini telefonda sormalısınız. Hızlı bir şekilde telefonun ucunda olan sağlık personeli sizi yönlendirecektir.

Kalp Krizi İlk Yardım

Kalp krizi geçiren biri ile karşılaşmanız durumunda her zaman için soğuk kanlı olmaya dikkat etmelisiniz. Sizin paniklemeniz hastanın da paniklemesine neden olacaktır. Bu durumda 112 Acil servis aranarak olay yerine uzman ekiplerin gelmesi beklenir. Bu sıra içerisinde hastanın sıkı olan kıyafetleri gevşetilmelidir.

  • Hastaya Aspirin 300 MG dışında başkalarından alacağınız bir ilaç verilmemelidir;
  • Mümkünse hastanın yakınlarına haber verilmelidir;
  • Hastayı asla yalnız bırakmamalısınız;
  • Su ya da herhangi bir yiyecek vermeyin;
  • Burun deliklerini kapatarak öksürmesini sağlayın.

Bilinçli bir hastaya sağlık ekipleri gelene kadar hareket etmemesini söylemelisiniz. Onun uykuya dalmasına izin vermemeli ve konuşmasını sağlamalısınız. Ayaklarını kalp seviyesinden yukarıya kaldırıp, vücuduna kan akışının hızlı bir şekilde dolaşmasını sağlayın.

Eğer kalp krizi geçiren bir hastaysa ambulans gelene kadar kalp masajı ve suni solunum yaparak onun kalbinin atmasını sağlamalısınız.

Kalp Krizi Anında Yalnızsanız

Kalp krizinin ne zaman yaşanacağı belli olmaz. Evinizde tek başınıza oturduğunuz sırada da kalp krizi geçirebilirsiniz. Göğüs kısmınızda ağrı ve sıkışma olması, nefes problemleri yaşamanız, terleme, baş dönmesi ve mide bulantısı gibi belirtiler yaşamaktaysanız kalp krizi geçirme ihtimaliniz bulunmaktadır. Bunu anladığınız zaman vakit kaybetmeden hemen 112 Acil Servis aranarak durum anlatılmalı ve adres verilerek yardım çağrılmalıdır. Dış kapı kapalı olacağından ve sizin durumunuzun daha da kötü olabileceği riskine karşı her zaman dış kapıyı açmalısınız. Üzerinizde sizi sıkacak ve rahatsız ederek nefes almanızı engelleyecek her şeyi çıkarmaya çalışın. Yakınlarınıza haber verin. Bu esnada her zaman için soğuk kanlı bir şekilde hareket etmelisiniz.

Kan akışını engelleyecek bir pıhtı olması nedeniyle kişilerin kalp krizi geçirmesine neden olmaktadır. Eğer evinizde varsa 300 MG aspirine herhangi bir alerjiniz yoksa almalısınız. Bu kan akışınızı hızlandıracaktır. Fakat bunun dışında herhangi bir şey yememeli ve içmemeniz gerekmektedir. Mümkünse aspirini çiğnemelisiniz. Her zaman için kalbin kan akışını sağlamak amacıyla şiddetli bir şekilde öksürmek fayda sağlamaktadır. Bu nedenle hastanın burun deliklerini kapatarak öksürmesi kan akımının artmasını sağlayacaktır. Mümkünse pencereyi açarak temiz bir hava almaya çalışın. Uzanarak 112 servisin gelmesini bekleyin. Ayakta ne kadar az hareket ederseniz kalbiniz o kadar az çalışacak ve yorulmaz. Çeneye ve kollara yayılan bir uyuşma ya da ağrı yaşamakta olan asla soğuk suyun altına girmemesi gerekmektedir.

Kalp Masajı Yapılması

Kalp krizi sırasında bilinci olmayan ve nabız hissetmediğiniz  bir insana 112 acil servisi gelene kadar kalp masajı yapmalısınız. Kalp masajı yapmanız gerekmektedir. Bir elinizi kalbin üzerine koyun. Diğer elinizle onun üzerine koyup parmaklarınızı geçirmelisiniz. Avuç içleriniz kişinin göğüs kafesinde kalbin üzerinde olmasına dikkat etmelisiniz. Kalp masajını yaparken her zaman dirseklerinizin kırılmadan düz olmasına dikkat etmelisiniz. Hızlı ve çok sert bir şekilde göğüs kafesini hızla bastırın. Bu bir dakika içerisinde 100 ya da en fazla 120 kere bastırmanız gerekmektedir. Bu nedenle yaptığınız her basıncı saymanız gerekmektedir. Acil servis ekibi gelene kadar bu konuda devam etmelisiniz. Her 30 kalp masajından sonra hastanın kafayı hafif bir şekilde eğerek kişinin hava yolunun açılması için çenesini kaldırmanız gerekmektedir. Kişinin nefes alıp almadığını kontrol etmeniz en fazla 10 saniye sürmeli ve ardından tekrar kalp masajına devam etmelisiniz. Hastaya kalp masajı yaparken her 30 masajdan sonrasında nefesini kontrol edip eğer nefes almadığını hissettiğiniz zaman burun deliklerini kapatın ve derin bir nefes alarak ona suni solunum yapmalısınız. 

Bir yetişkine kalp masajı yapıyorsanız iki elinizi birden kullanmalısınız. Çocuklara kalp masajı yapılırken tek el kullanmanız gerekmektedir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.