Kalp Krizi Geçiren Hastanın EKG değerleri nasıl olur?
EKG kalpte oluşan sorunların teşhis etmek amacıyla kalp ritmini ölçmeye yaramakta olan bir test olmaktadır. Kalp krizi geçiren kişilerde hızlı bir şekilde yapılması gerekmektedir.
İçindekiler
Elektrokardiyografi (EKG)
Elektrokardiyografi kalp ritmini, kalbin elektrik sinyallerinin normal olup olmadığını kaydedecek bir test olmaktadır. EKG kişilerin kalbinde herhangi bir problemin olup olmadığını kalbin durumu hakkında genel bilgi vermek amacıyla uygulanmakta olan çok yaygın bir test olmaktadır. Kalbin her atışı esnasında kalbin sağ üst odasında hücrelerin özel olarak tetiklenmesi sonucunda ortaya çıkacak olan sinyaller kalpten geçmesi durumunda kuvvetini kaybedecektir. EKG kalbin 12 derivasyonlu EKG’si olarak adlandırılmaktadır. Bunlar göğsünüze, ekstremitelerinize yerleştirilecek olan elektrotlar olacaktır. Genellikle 10 ayrı yere bağlanacaktır. Bazı zamanlarda sadece kol bileklerine, ayak bileklerine ve göğsünüzün derisinin bazı bölümlerine yerleştirilecektir. Ortalama birkaç dakika sürecektir. Çok güvenli bir prosedür olmaktadır. Bunlar vücuda yerleştirilen elektronlarda alınan elektrik sinyalleri sonucunda kağıda ritimleri kaydedecektir. Bu sırada herhangi bir ağrı hissetmeyeceksiniz. Testin herhangi bir yan etkisi olmayacaktır. Fakat test yapılırken özel bir sıvı elektrotlara döküleceği zaman biraz serinlik hissetmeniz söz konusu olacaktır.
Kalp Krizi Sonrasında EKG Çekimi
EKG çekimi kalp krizi sonrasında vakit kaybetmeden çekilmesi gereken bir test olmaktadır. Bu test kalbinizde bir anormallik olup olmadığını gösterecek ve doktora hasta hakkında bilgi verecek olan bir test olmaktadır. Kalp ritminin bir dakika içerisinde 60 ile 100 arasında olması normal kabul edilmektedir. Kalp atışının düzenli ya da düzensiz bir şekilde atmakta olduğu konusunda bilgiler verecektir. EKG sonucunda kişilerin kalp atış hızı ölçülecektir. Normalde kalp atış hızının nabzını kontrol ederek ölçüm işlemini yapacaktır. Kişilerin nabzının hissedilmesinin zor veya çok hızlı olması sonucunda testin doğru bir şekilde sayılmaması durumunda düzensiz olması durumunda EKG yararlı olacaktır. Alışılmadık bir şekilde hızlı bir kalp atışının olması alışılmadık bir şekilde yavaş atması gibi durumlar söz konusu olduğunda bunları belirlemek için yapılacaktır. Kalp ritminde oluşacak düzensizliklerin gösterilmesi mümkün olacaktır. Bu sonuçlar kalbin elektrik sisteminin herhangi bir parçasının arızalı olması durumunda ortaya çıkmış olacaktır.
Yapılan EKG çekimi sırasında kalp krizinin oluşması durumunda veya kalp krizi geçirilmiş olması, kalp kanıtını göstermesi gibi durumlar içerisinde belirti verecektir. EKG üzerinde oluşan çizgiler kalbin hangi bölümü içerisinde hasar olduğu konusunda ve hasarın ne kadar büyük bir boyutu olduğu konusunda bilgiler verecektir. Kalp krizi gibi bir durum sonrasında kalbin hangi damarının etkilenmiş olduğunu anlamak için yapılacak olan test sonucunda doktorun anlayacağı bilgiyi verecektir. Göğüs ağrısı ve gerekli oksijenin yeterli miktarda kalbin kaslarına ulaşamaması sonucunda kalp kasında oluşacak hasar sonucunda kalp krizi yaşanması durumda hangi kalp kasının zararlı olduğunu anlayacaktır. Kalıcı kalp hasarlarına kalp krizi neden olacaktır ve kas hücrelerinin ölmesine neden olacaktır. Kalp krizi sırasında çekilmekte olan EKG değerlerinin anormal olacağı da gerçek olmaktadır.
Kalbe yetersiz bir şekilde oksijen ve kanın yetersiz bir şekilde oluşması durumunda belirtilerin EKG üzerinde ortaya çıkacaktır. Daha sıklıkla kişilerin yaşamakta olduğu göğüs ağrısı yaşanması, kalp kasının azalmış kan akışının sağlanmış olması gibi durumlar değerlendirilecektir. Ayrıca çekilecek olan EKG testi içerisinde kalbin odalarının veya duvarlarının genişlemesi ve kalp kusurları konusunda ve herhangi bir kalp problemleri hakkında net bir şekilde ipucu vermiş olacaktır.
Kalp Krizi Sonrasında EKG Rapoları
Yukarıda ki örnekte kalp krizi geçirmiş bir hastanın ilk müdahale sonrasında çekilen EKG’si görülmektedir. Bu EKG çekimini yorumlayabilmek için sağlık alanı üzerinde eğitim görmek gerekmektedir. Bu EKG üzerinde kişinin doktorun anlayacağı şekilde ölçüm yapılmaktadır. V2 ile V6’da hiperakut Tdalgaları R dalga boyunun kaydedilmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. 1. derecelik ritim sırasında AV bloğunun sinüs olduğu anlaşılmıştır. Artiyal kompleksler ritim şeridinin üzerinde 4 vuruş işaret etmektedir. Bu durum da kişilerde iki farklı tip PVC yani ektopi bulunmaktadır. Bu durum içerisinde ventriküler fibrilasyon riskinde irritabl bir miyokardi oluşmasına işaret etmektedir.
İkinci EKG örneği ise ilk vermiş olduğumuz EKG örneğinden 50 dakika sonra aynı hastaya çekilmiş olan EKG olmaktadır. Burada görüldüğü üzere, V2 ile V5 arasında aşamalı olarak ST yükselmesi ve Q dalgalanması oluşmaktadır. ST elevasyonu şimdi aVL’de mevcut olmaktadır. Bu hastanın doktor tarafından değerlendirilmesi sonucunda akut enterior olması nedeniyle acil bir şekilde reperfüzyona ihtiyacı olduğu çekilen EKG sonucunda ortaya çıkacaktır.