Kalp Krizi Öncesinde ve Kriz Anında Nasıl Belirtiler Yaşanır?

Kalp krizi gerçekleşmeden önce bir takım belirtiler vermektedir. Bunlar göğüs bölgesinde oluşan ağrı, omuzlara ve sırtta oluşan ağrı, gibi belirtiler ile kalp krizinin yaklaştığının sinyalini vermektedir.

Kalp Krizi

Miyokard enfarktüsü olarak adlandırılan kalp krizinin birçok insanın yaşamını tehdit etmektedir. Kalp kasının oksijen almasını sağlayacak olan atar damarların tıkanması sonucunda kalp krizi meydana gelecektir. Kalp krizinin nedenleri arasında ailesinde daha önceden kalp krizi geçirilmesi, sigara kullanması, yüksek tansiyon hastası olması gibi nedenlerin yanında diyabet hastalarının ve sağlıksız bir yaşama sahip olan kişilerde riskli olduklarından sıklıkla görülmektedir. Hastanın göğüs ağrısı yaşamakta olduğu zaman kalp krizi öncesinde yaşayacak olduğu belirtilerin grip hastalığına benzediği için birçok hasta kalp krizi belirtileri neler olduğunu bilmemektedir. Bu nedenle de kalp krizi belirtilerini sıklıkla göz ardı edeceklerdir. Kalp krizi belirtilerine sahip olan bir kişinin koroner damarlarında daralma olduğu için vücudun bu durumu sizlere haber verecek olduğu belirtilere dikkat etmelisiniz. Bir an önce kardiyolog tarafından muayene edilerek, EKG, Holter ve Efor testi ayrıca kan testlerini de yaptırarak kalbinizde bir sorun olup olmadığını anlamalısınız.

Kalp Krizi Öncesi Belirtileri

Kalp krizi belirtileri arasında sıklıkla kişilerin göğüs ağrısı olarak bilinen en önemli belirtilerden bir tanesi göğüs ağrısı olmaktadır. İnsanların göğüs kemiğinin arkasında bulunan bu göğüs ağrısının sıklıkla insanların kalp krizinin en önemli belirtisi olarak bilinmektedir. Özellikle göğüs ağrısı kalp krizinden aylar öncesinde de hafif bir şekilde ortaya çıkabilecek olan bir kalp krizinin belirtileri arasında olmaktadır.

Bazı hastalarda koroner damarların tıkanmasına rağmen herhangi bir belirti vermeyecektir. Bu duruma sessiz gelişen gizli kalp hastalığı denmektedir.

Kalp krizi oluşmadan önce kişilerde kalp krizinin belirtileri arasında ağrı her zaman için göğüste başlayacak ve omuzlara yayılacaktır. Kişilerin sırtının ortasında hissedilecek olması da mümkündür. Ayrıca enseye kadar hatta bazı kişilerde çeneye kadar da yayılacaktır. Hem sağ kolda hem de sol kolda ağrı ve karıncalanma gibi belirtiler ve uyuşmalar da meydana gelecektir. Bu ağrı kalp krizinin 12 belirtisi içerisinde sayılmaktadır.

İnsanların kalp krizinin belirtileri neler sorusunu sıklıkla merak etmektedir. Bu belirtiler bazı kişilerde ufak belirtiler olsa da göz ardı edilmemesi gereken ciddi sorunların olmasına neden olacak belirtiler olmaktadır. Birçok kişinin haftalar öncesinde yaşamakta olduğu şiddetli karın ağrıları oluşacaktır. Bu karın ağrıları aşağı doğru uzayacağı gibi genellikle karnın orta kısmında olmaktadır. Bunun sonucunda mide yanması da görülmekte ve kişilerde sindirim problemler, yediklerini hazmedememe gibi birçok belirti de kalp krizinin belirtileri neler sorusunun cevaplarından bir tanesi olmaktadır.

Kalp krizinin erkeklerde daha sıklıkla meydana gelmesi nedeniyle birçok insan erkeklerde kalp krizi belirtileri nelerdir sorusunun cevabını aramaktadır. Bu sorunun cevaplarından bir tanesi de nefes darlığı olmaktadır. Derin nefes almaya çalışırken başarılı olamaması bu nedenle de soluk soluğa kalacağı gibi bir durum söz konusu olacaktır.

Hastanın gece uyurken ya da gün içerisinde ayakta olduğu sıra içerisinde sıklıkla terlemesi söz konusu olacaktır. Bu terleme soğuk terleme olarak adlandırılan bir terleme olacaktır. Ve hastanın ateş basması gibi bir durum söz konusu olur. Menopozda ki kadınlar bu durumun sıklıkla menopoz nedeni ile meydana geleceğini düşünmektedir.

Sık sık herhangi bir efor harcamasa bile kişilerde sıklıkla kalp çarpıntısı oluşması durumu ortaya çıkacaktır. Kalp atışının hızlanmasının nedenlerinden biri de kalp krizi olmaktadır. Bunun dışında sizlerde de kalp krizi olup olmadığını mide bulantısı yaşamanız sonucunda anlarsınız.

Daha önceden kalp krizi geçiren bir hastanın ikinci bir kalp krizi geçirme korkusu gelişecektir. Özellikle anjiyo yapılan hastalarda ilk 6 ayı içerisinde ikinci bir kalp krizi riski bulunmaktadır. Bu nedenle hastaların ikinci kalp krizi geçirmeden önce bir takım belirtileri ortaya çıkacaktır. Bu durumda da hastanın sıklıkla kalp krizinin belirtileri nelerdir sorusunu kendisine sorma ve bilgi toplamaya başlamaktadır. Kişilerde sıklıkla anksiyete bu nedenle gelişecektir.

Kalp Krizi Anında Belirtiler

Kalp krizi esnasında göğüs ağrısı yaşanması durumunda bu göğüs ağrısı sıklıkla 20 dakikadan daha uzun bir süre geçmeden kişiyi rahatsız edecektir. Bu birkaç saatte sürebilir. İnsanların genellikle dinlenmesi durumunda da geçmeyecektir. Kişi nitrogliserinle bile bu göğüs ağrısı geçmeyecektir. Göğüs ağrısı yaşanmakta olduğu zaman bu ağrı çok şiddetlidir. Kişi hareket bile edemeyecek duruma gelebilir. Ağrının sonucunda göğüste sıkışma yaşanacağı gibi ağırlık çökecektir. Bu durumda göğse baskı yapılıyormuş gibi hissedilmesine neden olacaktır. Birçok erkeklerde kalp krizi belirtileri sırasında sol kolda şiddetli bir uyuşma, karıncalanma ve ağrı meydana gelirken, kadınlarda ise her iki kolda da uyuşma görülmesi mümkün olacaktır. Kişinin göğüs kafesinde daralma hissi olacaktır. Bu durum hazımsızlık olarak da nitelendirilecek olduğu belirtileceği gibi aynı zamanda da kalp krizi geçirilme anında kişilerde soğuk bir şekilde terleme meydana gelecek ve bununla birlikte ölüm korkusu da meydana gelecektir.

  • Solunum problemleri;
  • Kusma;
  • Baş dönmesi;
  • Terleme;
  • Bilinç kaybı;
  • Kalbin durması.

Kalp krizi esnasında sıklıkla göğüste oluşan ağrıyla birlikte yukarıda ki belirtiler de meydana gelmektedir. Bu durumda kişinin bilincini kaybetmemesi ve hafif kalp krizi geçirmesi durumunda sıkı olan kıyafetlerini gevşeterek 112 acil servisi bir an önce araması gerekmektedir. Uzman ekipler kalp krizi geçiren bir hastaya ilk müdahaleyi olay yerinde yapmalı ve hastayı hastaneye kaldırmalıdır.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (7 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.