Ani Kalp Krizi Belirtileri ve İlk Müdahale Nasıl Yapılmalıdır?
Aniden kalp durması, kalp fonksiyonunu yitirmesi, nefes alamama ve bilinç kaybı aniden gelişir ve kişinin hayatını kaybetmesi ile sonuçlanacak kadar ciddi bir durum olmaktadır.
İçindekiler
Ani Kalp Krizi
Ani kalp durmasının beraberinde bilinç kaybı da yaşanması sonucunda kişilerin hayatını ciddi oranda tehdit edecek bir durum olacaktır. Ani kalp durmasının genellikle kalbinizde oluşan elektriksel rahatsızlıktan kaynaklanacaktır. Bu durum kalbin kan pompalamasını bozacaktır. Sonuç olarak da vücudun geri kalan kısmına kan akışını durduracaktır. Ani kalp krizleri, normal yaşanmakta olan kalp krizinden farklı olmaktadır. Normal yaşanmakta olan kalp krizi, Kalbin atardamarlarının tıkanması sonucunda kalp kaslarına kan ulaşmadığı durumlarda ortaya çıkacaktır. Bununla birlikte insanlarda kalp krizi bazen ani bir kalp durmasına da yol açabilecek elektriksel rahatsızlığın oluşmasını da tetikleyecektir.
Ani gelişen kalp krizi çok acil müdahale edilmesi gerekmektedir. Eğer ki hastaya bir an önce tedavi edilmemesi durumunda ani kalp ölümlerine de neden olacaktır. Bu durum hızlı bir şekilde tıbbi bakımın yapılmasına ve hastayı hayata döndürmeyi hedefleyecektir. Kardiyopulmener resüsitasyonun uygulanması, bir defibrilatör ile tedavi edilmesi gibi müdahaleler yapılarak hastayı hayata döndürülmesi gerekmektedir.
Ani Kalp Krizi Belirtileri
Ani gelişmekte olan kalp krizinin belirtileri çok şiddetli ve bir anda olan bir durumdur. Göğüs ağrısının bir anda aniden yaşanması sonucunda kişinin bilincini yitirmesi ile sonuçlanacaktır. Birçok kişi düzensiz kalp atışlarının ve hızlı kalp atışları sonucunda aslında bir kalp hastalığı yaşadığının farkına varabilir. Fakat ani gelişen bir krizin bir anda olacağı için kişinin herhangi bir belirtisi olmadan da bir anda olabilecek bir durumdur.
- Ani kalp ağrısı;
- Nabzın olmaması;
- Nefes alamaması;
- Bilincini yitirmesi.
Gün içerisinde ani kalp krizi geçirecek olan bir kişinin sıklıkla yorgun olduğu gözlemlenmektedir. Bayılma yaşayacağı gibi, baş dönmesi ve göğüs ağrısı şiddetlidir. Nefes darlığı ve soluk soluğa nefes alıp verecektir. Birçok kişide halsizlik, çarpıntı, kusmanın da olması söz konusu olabilir. Fakat birçok durumda ani kalp durmasının herhangi bir belirti vermeden hızlı bir şekilde gelişecektir.
Hastanın gün içerisinde beklenmedik bir şekilde hızla kendisini yorgun ve halsiz olması durumunda, düzensiz kalp atışlarını hissetmesi, bir anda hışıltı şeklinde nefes almaya başlaması, nefes problemleri geçirmesi gibi ve bayılma yaşanması durumunda bir an önce vakit kaybetmeden doktora gidilmesi gerekmektedir.
Ani Kalp Krizi Nedenleri
Kalbin sinir bağlantılarının elektriksel uyarılmaya ihtiyacı vardır. Bu durum kasların aksine kalbin de kendi elektrik simülasyonu bulunması sağ bölge içerisinde bulunan sinüs düğümü hücre grubu kalbin hızını kontrol ederek senkronize olacak şekilde kanı pompalamayı sağlayacaktır. Sinüs düğümlerinde elektriksel uyarılması sonucunda kalbin akışıyla alakalı bir şekilde ters bir durum meydana gelmesi sonucunda kalbin çok hızlı ve düzensiz bir şekilde aritmi oluşmasına neden olur. Ani kalp krizinin en yaygın nedenleri arasında ventriküler fibrilasyon olarak bilinen bir durum meydana gelecektir. Bunun sonucunda kanı pompalamak yerine düzensiz elektrik sinyalleri sonucunda durmasına neden olacaktır. Ani kalp krizinin meydana gelmesinin altında birçok neden bulunmaktadır. Kişinin uyuşturucu kullanması, göğse bir darbe alması sonucunda bu durum gerçekleşebilir.
Ayrıca ani kalp krizine neden olan bir takım kalp hastalıkları da bulunmaktadır. Koroner arter hastalığı kan akışının azalması sonucunda meydana gelen kalp krizini tetikleyecek bir durumdur. Normal kalp krizi geçiren bir kişiden aniden kalp durması görülebilir. Kardiyomiyopati yani büyümüş kalp hastalığı olan, kalp kapak hastalığı yaşayan ya da doğuştan kalp hastalığı ile dünyaya gelen çocuklarda oluşabilecek bir durumdur.
Ani Kalp Krizi İlk Müdahale
Kalbin hızlı bir şekilde durması sonucunda kişilerin oksijen eksikliği yaşamaları söz konusu olacaktır. Bu durum kan eksikliği oluşmasına sebep olacağı için birkaç dakika bile olsa kalp durduğunda beyne kan pompalamaz. Bu durum beynin oksijensiz kalmasına neden olur ve sonuç olarak beyin hasarının oluşmasına neden olabilir. Ani kalp krizi sonrasında ciddi oluşan beyin hasarının kalp krizinden sonra ilk 4 ya da 6 dakika içerisinde ortaya çıkacak olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle de kalp krizi geçiren birini gördüğünüz zaman hemen nabzına bakmalı, nefes alıp almadığı kontrol edilmeli ve bir an önce müdahale edilmesi gerekmektedir. Düşmüş bir insanla karşılaştığınız zaman ilk olarak 112 Acil Servisi aramalı ve Ambulans çağırmalısınız.
Hastanın hayati fonksiyonları kontrol edilir. Kişinin rahat bir şekilde nefes alması sağlanması için kemer, kravat, gömlek düğmesi gibi kendisini sıkacak kıyafetlerinin hızlı bir şekilde gevşetilmesi gerekmektedir.
Kişinin kalbinin tekrardan hızlı bir şekilde atmasını sağlamak için kalp masajı yapmalısınız. Fakat bunu ilk yardım eğitimi almış olan bir kişinin yapması daha uygun olacaktır. Kimse yoksa ve siz hastanın nefes almadığını fark etmeniz sonucunda iki elinizi üst üste koyup, hastanın kalbinin üstüne göğüs kafesine koyup kalp masajı yapmaya başlayın. Bu masajı yaparken kalp masajını sayın ve 30 kere göğüs kafesine baskı uyguladığınız zaman nefes alıp almadığını kontrol etmelisiniz. 112 Acil servis ekibi olay yerine gelene kadar çok soğuk kanlı olmanız ve hastaya kalp masajı yapmaya devam ederek hastanın hayatını kurtarabileceksiniz.