Kalp Krizi Geçiren Birisine İlk Müdahale Nasıl Yapılır?

Göğüs bölgesinde aniden meydana gelen kalp krizi sonucunda kişinin ciddi bir sorun yaşamakta olduğu için vakit kaybetmeden 112 Acil servis aranması gerekmektedir.

Kalp Krizi

Kalp krizi geçiren bir kişinin birçok belirtileri olmaktadır. Bunlar şiddetli göğüs ağrısı, soluk soluğa kalması, nefes alamaması, mide bulantısı, kusma gibi durumlar olacak ve kişi hareket etmekte oldukça zorlanacaktır. Terlemeye başlayacak ve bu ağrısı gittikçe daha da şiddetlenecektir. Kalp krizi yaşayan bir kişinin vakit kaybetmeden bir an önce 112 Acil Servis aranması ve hastanın evde ya da sokakta olması durumunda belirtileri sonucunda doktor tarafından ilk müdahale yapıldıktan sonra hastaneye kaldırılması ve uzman doktor tarafından tedavisinin başlanması gerekmektedir. Kalp krizi geçiren bir kişinin ilk bir saat içerisinde uzman ekip tarafından müdahale yapılması gerekmektedir. Çünkü ani oluşan kalp krizlerinin en çok ilk 1 saat içerisinde ölüm oranı gerçekleşmektedir. İlk yardıma ne kadar erken bir şekilde başlanırsa kişinin hayatı daha erken kurtulacaktır. 

Kalp Krizi Anında İlk Müdahale

Kalp krizi geçirdiğini anlayan bir kişi eğer ki evde ya da bulunduğu ortam içerisinde tek başınaysa hemen telefonundan 112 Acil servisi araması gerekmektedir. İlk olarak kendisine müdahale edecek olan uzmanların gelmesi için evinin adresini vermelidir. Bu durumda çok soğuk kanlı olmalı ve herhangi bir paniğe kapılmaması gerekmektedir. Daha sonradan evinin dış kapısını açarak gelecek olan 112 Acil Servis elemanlarının kendisine ulaşmasını beklemektedir. Kişinin daha sonradan yapması gereken ilk detay kuvvetli bir şekilde öksürmeye başlaması olacaktır. Bunu yaparken burnunuzu kapatarak şiddetli bir şekilde öksürmeniz kalbinizin kan pompalaması konusunda yardımcı olacaktır. 112 Acil Servis ekibi gelene kadar oturarak ya da yatarak sakin bir şekilde beklemelisiniz.

  • Olabildiği kadar soğuk kanlı olmalısınız;
  • Kalp krizi geçiren birini asla yalnız bırakmayın;
  • Kalp krizi geçiren insana herhangi bir şey yemesine ya da içmesine izin vermeyin.

Yanınızda olan bir kişi kalp krizi geçiriyorsa eğer ki sağlık konusunda bir deneyiminiz olmaması durumunda kalp krizi geçiren bir kişiye ilk olarak ambulansın gelmesi için hemen 112 Acil servis aranmalıdır. Kişilere asla başkasına ait olan ilaçlar verilmemelidir. Kişiyi mümkün olduğu kadar yavaş hareketlerle yere yatırmalısınız. Kişinin üzerinde kendisini sıkarak nefes almasına engel olacak her şeyi çıkarmalısınız. Kravatı çözülmeli, gömlek düğmesi açılmalı, kemeri gevşetilmesi gerekmektedir. Ayaklarını yerden kalp seviyesinin biraz üzerine kaldırmalısınız. Bu sayede kalp krizi geçiren bir kişinin kalbine daha hızlı ve çok kan gitmesini sağlamış olacaksınız. Bu süre içerisinde bilmediğinizden kalp masajı ya da suni solunum yapmamalısınız. Eğer ilk yardım eğitimi alan bir kişiyseniz kalp atışını hızlandırmak ve çalışması için kalp masajı yapmalısınız. Bu durum sadece hastanın nabzını bulamadığınız ve solunumu olmadığı zaman yapmalısınız. göğüs kafesinin alt kısmına iki elinizle baskı uygulamalısınız. İki kere yaparak bekleyin. Kişinin bilinci açık olması durumunda hastayı konuşturmaya çalışmalı ve burnunu kapatarak şiddetli bir şekilde öksürmesini sağlamalısınız.

Hastanın kusma ihtimali olması nedeniyle başını her zaman için yana yatırmalısınız. Yoksa hasta kendi kusmuğu ile soluk borusuna kaçması sonucunda hayatını kaybeder.

Kalp Krizi Doktor Müdahalesi

112 Acil servis doktoru tarafından ilk müdahale yapılacaktır. Bu kişinin kalbini çalıştırmak için kalp masajı olacağı gibi aynı zamanda da suni teneffüs yapacaktır. Bunu her zaman için bilen bir kişi yapmalıdır. Eğer kalp atışında belirti olmadığı zaman elektroşok verilerek kalbin tekrardan atmasını sağlaması gerekmektedir. Hastanın kalbi durmamışsa bu yapılmaz. Daha sonradan hasta ambulansa ambulansa konularak hastaneye götürülmelidir. Ambulansta oksijen bağlanacaktır. Kısa süre içerisinde ambulans hastaneye gittiği zaman Acil Servisinde bulunan doktor tarafından ilk müdahale burada yapılacaktır. Hastanın hemen EKG çekimi yapılacaktır. Diğer yandan hemşireler hastaya damar yolu açması ve oksijen verilmesi gerekmektedir. Doktor tarafından hastanın sağlık geçmişi öğrenecektir. Kalp kasına ulaşması için kan sulandırıcı ve diğer ilaçların hemen verilmesi gerekmektedir. Çekilen EKG sonucunda hastanın kalp damar tıkanıklığı tespit edilmesi durumunda anjiyo yapılacaktır. Tıkanıklığın olduğu damara bir balon sonucunda balonun açılması ile birlikte damarda bulunan tortu ya da diğer tıkanıklığa neden olan maddelerin açılması sağlanacaktır. Hastaya bu durumda doktor tarafından 90 dakika içerisinde müdahale edilmesi gerekmektedir.

Doktor tarafından damarın açılarak tıkanıklığın çok acil bir şekilde önlenmesi gerekmektedir. Çünkü kanın tıkanıklık sonucunda ulaşmaması sonucunda kalp kasında hücrelerin ölümü gerçekleşecektir. Bu durum olmaması için damar içinden ilaçlar verilecektir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.