Kalp Nakli Ameliyatı Nasıl Yapılır, Riskleri Nelerdir?

İlk kez 1967 yılında başarılı bir şekilde gerçekleştirilen kalp nakli ameliyatı, birçok uzman hekimin bir araya gelerek gerçekleştirdiği ve hayli kritik safhaları bulunan bir cerrahi müdahaledir.

Kalp Nakli

Kalp sağlığını derinden etkileyen hastalıklarda son çare olarak tabir etmenin mümkün olduğu kalp nakli, çeşitli nedenlerden ötürü görevini yerine getiremeyen ve bütünüyle işlevsiz kalan kalbin, birçok uzmanın biraraya  gelerek gerçekleştirdiği operasyon neticesinde değiştirilmesi işlemleri  bütünüdür.

Kapsamlı ve dikkat gerektiren bir iş olan nakil sırasında her bir uzmanın sorumluluğu eşit ve işlemin başarıya ulaşmasını adına hayli önemlidir. Dolayısıyla, sistemin bir noktasındaki aksama ameliyatın bütününü tehlikeye sokabilecek düzeylere gelebilir.

Bu aşamada operasyonu gerçekleştiren ekipte yer alan uzmanlık dallarını şu şekilde sıralamak gerekir;

  • Hasta için en uygun kilo miktarını belirlemek amacıyla diyetisyen.
  • Ameliyat sonrasında iyileşme sürecinin kolaylaştırılması ve pasivize olan kasların harekete geçirilmesi adına yapılacak takvimi yönetem fizyoterapist.
  • Nakil öncesinde hastayı detaylı muayene eden bir kardiyolog ve ameliyatı gerçekleştiren, genel takibi yöneten uzman cerrah.
  • Hastanın bağışıklık sisteminin nakili reddetmesi ihtimali dikkate alınarak gerekli kontrolleri yapan pataloji uzmanı.
  • Ameliyat esnasında ve sonrasında oluşması muhtemele enfekte durumlarını incelene enfeksiyon konusunda uzman bir hekim.

Sıralanan ekibe klasik cerrahi müdahalede yer alanlar da eklendiğinde görüldüğü üzere oldukça geniş bir nakil ekibi ortaya çıkacaktır. Bu durumun doğru okunması adına; kalbin çalışma sisteminde meydana gelebilecek en ufak aksamaların vücut sistemleri üzerindeki etkisini dikkate almak gerekir. 

Kalp Naklinde Hastanın Durumu

Elbette, kalp nakli yapılacak olan hastanın birtakım kriterleri taşıması gerekir. Bu kriterlerin başında; kalp hastası olan bireyin uygulanan diğer tedavi yöntemlerine yanıt vermemesi ve son çare olarak nakil seçeneğinin gündeme gelmesi yatar.

Küresel ölçekte yapılan incelemeler neticesinde; son 10 yıllık periyotta kalp nakli ihtiyacı duyan hastaların sayısının % 100 artış göstermesi naklin ne denli popülerlik kazanan bir tedavi seçeneği olduğunun gözler önüne serilmesi açısından etkili bir istatistik olacaktır. 

Nakil işleminin gerçekleştirilebilmesi adına temel şartlarının dar kapsamına karşın, nakil gerçekleştirilemeyecek durumlar daha geniş kapsamlıdır.

Hastada kalp yetmezliği olmasına rağmen nakil operasyonu gerçekleştirilememesinin sebepleri;

  • Vücut damar sistemlerinde, özellikle de beyni besleyen damarlarda meydana gelmiş olan tahribat ve işlevsellik.
  • Hastanın yaşının 55 ve üzeri olması, ameliyat riskini oldukça arttırır.
  • Karaciğer, akciğer yahut böbrekte meydana gelene fonksiyonel bozulmaların ameliyata engel olması.
  • Vücut kitle indeksinin olağan dışı yüksek ya da düşük olması.
  • Vücut direncinin ameliyatı veya ameliyat sonrasında gelişmesi muhtemel komplikasyonları kaldıracak seviyede olmaması.

Diğer cerrahi müdahaleler ile kıyaslandığında hiç şüphesiz kalp nakil işlemi daha zor ve efor gerektiren bir işlemdir. Bu nedenle hastanın, operasyonun gerektirdiği optimum koşulları sağlaması kesinlik içeren bir durum olup, başarılı bir naklin temel gerekliliklerindendir. 

Kalp Nakli Ameliyatı

Bir önceki paragrafta belirtilen koşulları sağlayan hastalar, uygun bir donör bulunduktan sonra, detaylı bir muayeneden geçirilir ve ameliyata engel teşkil etmesi muhtemel tüm faktörleri tespiti yapılarak gerekli önlemler alınır. Burada önem teşkil eden nokta; alıcı ile vericinin arasında doku uyumunun olması yahut çeşitli teknikler ile sağlanmasıdır. 

Kalp nakli işlemlerinin geneline bakıldığında doku uyumu büyük bir problem olarak karşımıza çıkar. Örneğin; nakil çalışmalarının başladığı 1930′ lu yıllarda dahi en büyük engel doku uyumu olmuş, 1967 yılında ise bu problemi çeşitli yöntemler ile ortadan kaldıran Christain Barnard, ilk kalp naklini gerçekleştiren cerrahi unvanını almıştır.

 Ameliyat fiyatları ile ilgili kesin ifadeler kullanmak mümkün olmamakla birlikte, nakil işlemlerinin hayli pahalı olduğunu ve bu nedenden ötürü de, toplumun her kesimine uygulanma şansı olmadığını ifade etmek gerekir.

Kalp ameliyatı öncesinde yer alan kritik noktalardan bir tanesi de; kalbin taşınmasıdır. Vericiden alınan kalbin, üç saatlik bir zaman dilimi içerisinde alıcıya yerleştirilmesi gerekir. Taşınma esnasında zaman faktörüne ek olarak dikkat edilmesi gereken; – 4 santigratlık, steril bir ortamda taşınmasıdır. Tüm bunlara bakıldığında; ameliyat öncesi ve esnasında kapsamlı bir iş birliği ve dayanışma gerektiğini söylemek yanlış bir ifade olmaz.

 Ameliyatta gelişebilecek problemler de göz önünde bulundurulduğunda, kalp nakli işlemlerinin genellikle dört ile beş saat arasında değişkenlik gösterdiği söylenebilir.

Ameliyatta sonra üzerinde durulması gereken; uyum aşamasıdır ve bu aşamada kalbin işini kolaylaştırmak adına uyarıcı etki taşıyan ilaçların kullanımına başvurulur. Kimi durumlarda ilaç yerine kalp pili de tercih edilebilir.

 



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.