Türkiye’de ve Dünyada Gerçekleşen İlk Kalp Nakli

Dünyada yapılan ilk kalbinde verici olarak şempanze kullanmış ve cerrahi müdahaleden sonra hasta ortalama olarak bir saat civarında yaşayarak hayatını kaybetmiştir.

İlk Kalp Nakli

Afrika’nın güney kesiminde bulunan Cape Town bölgesinde yapılan ilk kalp nakli ameliyatı; doktor. Christian Barnard sayesinde; 2 Aralık 1976’da Groote Schuur adındaki Hastanede gerçekleşmiştir. Direk olarak kalp kasıyla ilgili olan ilk ameliyatsa doktor. Louis Rehn’ın Frankfurt’ta buluna Kent hastanesinde 9 Eylül 1896 senesinde gerçekleştirdiği operasyondur.

Bir meyhane ortamında çıkan bir kavga sonucunda; kimliği belli olmayan biri tarafından göğüs bölgesinden yaralanan yirmi iki yaşındaki bahçıvan Willam Justus kalp kasında sağ karıncığa bir buçuk santimetrelik bir yara aldı. Yaradan akan kan, ipek tampom yardımıyla kapatılmış ve kalp zarıyla plevne arasında oluşan kan temizlenerek yapılan bu başarılı operasyon sonunda kısa süre içinde iyileşmişti. Daha evvelden kalp kasında yara alan hastalarda ölüm oranı neredeyse yüzde yüz iken; doktor Rehn tarafından yapılan ameliyatlar sayesinde kalp kasından yara alan hastalarda yüzde kırk oranında başarı gerçekleşmiştir.

İlk Kalp Nakli

 

Tarihte yapılan ilk kalp nakline imzasını atan doktor Christian Barnard  bu operasyonu 2 Aralık 1967 yılında gerçekleştirmiş ve bu cerrahı müdahale tam olarak altı saat sürmüştür. Bu ameliyat sırasında yirmi beş yaşında bir trafik kazası sonucunda beyni parçalanarak ölen Denise Darvall’ın kalbi alınmış ve Louis Waskansky isminde senelerdir kronik kalp kası rahatsızlığı olan bir bakkala takılmıştır. Otuz kişiden oluşan bir ameliyat ekibiyle yapılan cerrahi müdahale sonrasında Louis Waskansky tam on sekiz gün, Denise Darvall’ın kalbiyle yaşamış ve on sekiz günün sonunda akciğerlerinde oluşan bir iltihap sonucu yaşamını yitirmiştir.

Şempanze Kalbi

Kardiyolojik sitemin en önemli parçası olan kalp nakli ameliyatları; birçok insanın hayatını kurtaran, yaşamına sağlıklı bir şekilde devam etmesine yardımcı olan oldukça önemli bir cerrahi müdahaledir. Kalp yetmezliği gibi rahatsızlıkları olan hastaların birçoğu kendilerine uygun kalbi beklerken, organlarını bağışlayan insanlar, kendilerinden sonra da bu insanlara yepyeni bir yaşam vermektedir. Çok eski bir geçmişi olmayan kalp nakil operasyonları 1960’lı senelerden itibaren aktif bir şekilde gündeme gelmiştir. İlk nakil bir maymundan, şempanzeden insana nakil edilen kalp kasına ait olmuştur.

Dr. James Hardy tarafından; Boyd Rush’a yapılan bu müdahalede ilk olarak o an ölen bir hastanın kalbi kullanılmak istenilmiş fakat yasalara uygun olmadığı için vakit kaybetmeden bir şempanze kalbi bu cerrahi müdahale için denenmiştir. Bu operasyonda dayanak şempanzeden alınan böbrek nakillerinin başarılı sonuçlar vermesiydi. Fakat hasta maalesef ameliyat sonrasında en fazla doksan dakika hayatta kalabilmiştir.

Türkiye’de İlk Kalp Nakli

Türkiye’de gerçekleşen ilk kalp nakli; 22 Kasım 1968 senesinde Dr. Kemal Bayazıt tarafından yapılmıştır. Kalp kasında üç kapağı birden çürüyen ve buna bağlı bağlı olarak kardiyolojik sistemi zayıflayan Maviş Karagöz kırk bir yaşındaydı. 21 Kasım gecesi; trafik kazası sonucu yaşamını yitiren bir hastanın beyin ölümü gerçekleşti. Doktor Bayazıt aynı gece zaman kaybetmeden Ankara’da Numune hastanesine geldi. Yan yana iki ameliyathane hazırlandı. Bunlardan birine trafik kazasında ölen hasta; diğerine ise Maviş Karagöz yani alıcı hasta yerleştirildi.

Maviş Karagöz; doktor. Yalçın Güran, doktor. Ahmet Eralp ve doktor. Mansur Şağban tarafından hazırlanırken; vericı olan hastanın kalbi doktor Kemal Beyazıt tarafından çıkarıldı. Alıcı olan hastanın göğüs kısmı üç doktor tarafından açılarak kalbi; akciğer kalp makinesine bağlandı. Nakil olacak kalp Kemal Bayazıt tarafından çıkarılıp getirilince, Maviş karagöz’ün sorunlu olan kalbi durdurularak çıkarılmış ve yerine yeni olan kalp takılması işlemi yapılmıştır. Kalbin nakil edilmesi yaklaşık olarak bir saat gibi kısa sürede gerçekleşmişti. Nakil yapılan hastanın yeni kalbi, akciğer makinesinden çıkarıldığında hemen çalışmaya başlamış ve tansiyon hemen yükselmişti. Başarılı bir şekilde gerçekleşen bu ameliyatta kalbin kasılma potansiyeli oldukça iyi idi. Hasta sıkıntısız bir şekilde makineden ayrıldı ve yoğun bakım odasına alındı.

Her şey normal giderken hastanın ameliyat yerindeki direnlerden kan sızıntısı başlamış ve tansiyonu giderek düşmeye başlamıştı. Hastanın daha önce yaşadığı kalp yetersizliği nedeniyle karaciğerlerinde ortaya çıkan yetersizlik yeni kalbin sağlıklı bir şekilde çalışmasına engel oluyordu. Bu arada ameliyat sonrasında sekiz saat geçmiş ve hasta yavaş bir şekilde kendine gelmeye başlamıştı. Tansiyon giderek düşüyor ve ritim bozuluyor, kardiyolojik sistemin gücü azalıyordu. Hastanın bu konuda tedavisi planlanırken Maviş Karagöz yaşamını yitirdi. Türkiye’de yapılan ilk kalp nakli bu şekilde başarılı bir şekilde sonuçlanamamış oldu.

Dünyada gerçekleşen seksen altıncı kalp nakli olan bu ameliyattan birkaç gün sonra ikinci nakil işlemi de İstanbul’da; doktor. Siyami Hersek tarafından gerçekleştirildi. Bu cerrahi müdahale de her ne kadar başarılı olmuş olursa olsun, hasta ameliyattan birkaç gün sonra yaşamını yitirmişti.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.