Yapay Kalp Ameliyatı Tanımı ve Uygulama Aşamaları

Kalbin işlevini yerine getirememesi ve kalp rahatsızlıkları ile ilgili durumlarda meydana gelen hasarların giderilmesi nedeniyle uygulanan tedavi yöntemi yapay kal ameliyatıdır.

Yapay Kalp Ameliyatı

Kalp rahatsızlıkları ve kalbin işlev bozukluğu gibi durumlarda gerekli testler yapıldıktan sonra konulan tanıya göre yapay kalp ameliyatı uygulaması yapılır. Yapay kalp ameliyatının yapılmasındaki amaç kalbin işlevlerini yerine getirmesi için normal kalp gibi pompalama işleminin yapılmasını sağlamaktır. Bilindiği üzere kalp bütün bir sistemin en önemli parçasıdır ve birçok görevi bulunmaktadır. Sistematik bir işleyişe sahip olan kalbin sıralı bir şekilde işlevlerini yerine getirmesi gerekir.

Yapay kalp ameliyatının ardından hastanın kan sulandırıcı ilaçlar kullanması gerekir. Vücuttaki kan oranının artması ve kanın kalp için uygun seviyeye çıkması sağlanır. Böylece işleyişte herhangi bir aksama yaşanmaz. Yapay kalp ameliyatında hastanın kalbi bulunduğu yerde kalır ve ana borular yapay kalbe yönlendirilerek ameliyat işlemi gerçekleştirilir. Ameliyatın tamamlanmasıyla birlikte kalp ile ilgili rahatsızlıklar sona erer.

Genellikle kalp yetmezliği olan hastaların tercih ettiği bu ameliyat türü en önemli tedavi yöntemlerinden birisidir. Yeteri oranda bağış olmaması nedeniyle geliştirilen teknolojik yöntemlerden birisi olan yapay kalp ameliyatı uygulaması uzun süredir etkili sonuçlar verebilen uygulamalardandır. Hastaların birçoğu ameliyat sonrasında eski sağlığına kavuşmaktadır. 

Aşamaları

Kalbin işlev bozukluğu durumunda ortaya çıkan ciddi rahatsızlıklarda uygulanan yapay kalp ameliyatı birçok rahatsızlığa karşı en etkili uygulamalarda birisidir. Yapılan testler sonucunda uzman doktorun koyacağı tanıya göre çeşitli uygulama şekilleri olabilir. Bu konuda en uygun kararı uzman doktorunuz verecektir. 

Ameliyat öncesindeki en önemli süreç rahatsızlığına tanı konulmasıdır. Eğer doktorunuz ameliyat olmanız gerektiğine karar vermişse size ameliyat hakkında bilgi verir. Ameliyatta kullanılacak destek cihazları cerrahi ekip tarafından belirlendikten sonra ameliyat aşamasına geçebilirsiniz. Bu aşamadan sonra rahatsızlığınız ile ilgili komplikasyonlar göz önünde bulundurulacaktır. Ameliyat genellikle 4-6 saat aralığında sürmektedir. Seçilen destek cihazlarının türü ve uygulama yöntemine bağlı olmak üzere var olan koşullar bu duruma ilave edildiğinde 6 saat ideal bir süreç olarak teyit edilmiştir.

Ameliyat bittikten sonra hasta nakil odasına alınır. Burada var olan tüm bulgular değerlendirilir. Değerler normale döndüğünde ve organın işlevi eski haline getirildiğinde solunum cihazı sökülür ve hastanın dinlenmesi sağlanır. Hastanın dinlenme sürecinde yakından takip edilmesi ve var olan gelişmelerin izlenmesi sağlanır. Böylece hastanın sağlığına kavuşup kavuşmadığı gözlemlenmiş olur.

Ameliyatın ardından geçen 20 günlük süre sonunda hasta taburcu edilir. Hasta taburcu edilmeden önce yapay kalp ameliyatı sonrasında dikkat etmesi gerektiği konular hakkında bilgilendirilir. Ayrıca kan sulandırıcı ilaç takviyesi yapması gerektiği belirtilir.

Ameliyatın ardından hastaların ilaçlarını düzenli kullanması ve belirli aralıklarla test yaptırıp gelişmelerin izlenmesini sağlaması gerekir. Ameliyat sonrasındaki süreci uzman doktor gözetiminde sürdürebilirsiniz.

Riskleri

İlk aşamada unutulmaması gereken yapay kalbin uyumluluk sürecinde ilaç takviyesinin yapılmasıdır. Düzenli olarak kan sulandıran ilaçlar kullanarak bu süreci kolaylaştırabilirsiniz. Uygun ilacı uzman doktorlarınız belirleyecektir. Eğer ilaçları aksatırsanız önemli sağlık sorunları ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Ameliyat sonrasın taburcu edilen hasta yan etkilere maruz kaldığı takdirde uzman doktora başvurmalıdır. Yapay kalp ameliyatı en önemli ameliyat uygulamalarından birisidir. Hastanın çeşitli komplikasyonlara maruz kaldığı gözlemlenmiştir. Ameliyat sonrası süreç yakından takip edilmelidir. Gelişen her türlü yan etki değerlendirilmelidir.

Ameliyatın ardından organın uyum süreci çok önemlidir. Bazı hastalarda 6 aya kadar geçen süreç içerisinde organ uyumluluk sağlamamıştır. Bu gibi durumlarda yine uzman doktora görünmek gerekir. Aynı zamanda yapay organın işlevlerini yerine getirememesi uyumluluk sürecine olumsuz yönde etki eder.

Ameliyatın ardından yapılan uygulamalar neticesinde ilk 3 ay içerisinde hasta herhangi bir olumsuz durumla karşılaşmaz ise uyumluluk sorunu yaşamaz. Özellikle normal yaşantısını sürdüren hastanın düzenli egzersiz yapması, sağlıklı beslenmesi ve ilaçlarını periyodik olarak kullanması istenir. Bu gibi aktiviteler yapılmadığı takdirde kan akışında çeşitli problemler ortaya çıkabilir.

Ameliyatın ardından yeni takılan kalbin koroner arterlerinde meydana gelen daralma ile kronik rejeksiyon rahatsızlığı ortaya çıkabilir. Bu gibi riskler kalp nakli işleminin ardından kendisin ortaya çıkarabilen doğal durumlardan birisidir. Uzman doktor gözetiminde sürecin takip edilmesi gerekir. Ek olarak psikolojik etki riski bulunan ameliyat, hastayı yoran unsurlardan birisidir.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.