Yüksek Tansiyona Faydalı Olan Besinler ve Yaşam Tarzı Değişimleri

Yüksek tansiyon sorunu yaşayan kişiler öncelikli olarak beslenme şekillerini değiştirmelidir. Çünkü düzenli ve sağlıklı beslenme yüksek tansiyonun dengelenmesi için en önemli detaydır.

Hipertansiyon Diyeti

Yüksek tansiyon (hipertansiyon) kalp krizi ve felç gibi tehlikeli sağlık sorunları riskini artırır. Doktorlar kan basıncını 120/ 80 gibi iki sayı kullanarak ölçerler. İlk sayı her kalp atışında atardamardaki basıncın arttığını ve ikinci sayı atımlar arasındaki basıncı gösterir. Bu sayılardan herhangi biri çok yüksekse, kan basıncı tehlikeli olabilir.

sınıflandırma

Büyük kan basıncı

Küçük kan basıncı

Normal

<120

ve <80

prehipertansiyon

120-139

veya 80-89

Evre 1 hipertansiyon

140-159

veya 90-99

Aşama 2 hipertansiyon

> 160

veya> 100

Tansiyonu kontrol altında tutmak oldukça önemlidir ve tedavi genellikle ilaç almaktır. Bunun yanı sıra  yeme şeklinizi değiştirmek size kan basıncını düşürebilir ve ilaç ihtiyacını azaltabilir. Hipertansiyon hastası olan kişilerin mutlaka beslenme konusunda her türlü detaya dikkat etmesi gerekir. Hipertansiyon hastaları için diyet listesi kapsamında dikkat edilecek olan detaylar arasında;

  • Yemekleri pişirme esnasında daha az tuz kullanmak gerekir. İlk zamanlar bu yemekleri yemek zor olsa da zaman içinde damak alışacaktır.
  • Masadaki gıdalara tuz ilavesinden kaçınmak çok önemlidir.
  • Patates cipsi gibi tuzlu aperatiflerden kaçınmak gerekir.
  • Konserve gıdaları eklenen sodyumdan yani tuz oldukça zararlıdır.
  • Düşük sodyumlu (düşük tuzlu) yemekler tercih edilmelidir.
  • Salamura paketlenmiş gıdalar, örneğin; zeytin, turşu, soya sosu, ketçap, hardal ve barbekü sosu gibi gıdalar diyete eklenmemelidir.

Beslenme için gıdaların etiketini okumak önemlidir. Herhangi bir gıdada sodyum (tuz) miktarı beslenme özellikleri etiketlerinde listelenmiştir. Aşağıda bulunan etiket detayları ürünün tuz açısında düşük olup olmadığını anlatır.

  • Düşük sodyum, porsiyon başına 140 mg veya daha az tuza işaret eder.
  • Çok düşük sodyum, porsiyon başına 35 mg veya daha az tuza işaret eder.
  • Sodyum serbest, porsiyon başına 5 mg’dan daha az tuza işaret eder.

Vejetaryen Yemek

Vejetaryen diyetleri takip edenler ve uygulayanlar genelde düşük kan basıncına sahiptir. Hipertansiyona iyi gelen bitkiler genelde yağ ve sodyum açısından düşüktür, Bu tarz gıdalar hiç kolesterol içermezler. Sebzeler ve meyveler ayrıca düşük tansiyona yardımcı olan potasyum açısından oldukça zengindir. Bu gıdaların hipertansiyon için faydasını görmek için dört ile altı hafta boyunca vejetaryen bir diyet uygulamak gerekir. Tabii ki diyetin uzman doktor bilgisi dâhilinde yapılması çok önemlidir. Zaten uzman doktorlar diyet uygulamasından sonra tansiyon ölçümlerini yapar. Vejetaryen diyet et, tavuk, balık, kümes hayvanları, yumurta, süt ya da hayvani yağ içermeyen besinleri içermektedir.

Diyete Eklenecek Gıdalar

Hipertansiyon diyet listesi kapsamında ekleme yapılacak olan gıdalar içinde;

  • Kepekli tahıllar, kahverengi pirinç, kepekli ekmek, kepekli makarna, şekersiz sıcak veya soğuk tahıllar arpa, buğday kabuğu tüketimi yapılması gerekir. Bu tarz yiyeceklerin porsiyonları kişilerin genel kilosuna göre ayarlanmalıdır.
  • Fasulye / bakliyat, konserve olmayan bezelye, fasulye, mercimek, nohut, soya unu eklemesi yapılabilir.
  • Sebzeler, brokoli, yeşillikler, lahana, ıspanak, havuç, patates, domates, kabak ve mısır gibi taze olanları ilk tercih olmalıdır. Bu sebzelerin doğal ve dondurulmuş olanları da tüketilebilir.
  • Meyveler, muz, portakal, greyfurt, çilek, elma, armut, mango, papaya  ve yaban mersini gibi taze olanlar tercih sebebi olmalıdır.

Yaşam Tarzı Değişiklikleri

Kilo Kontrolü

Hipertansiyonu riskli hale getiren bir sorunda kilodur. Kilodan kurtulmak içinde sağlıklı ve dengeli beslenmek şarttır. Hayvansal ürünler ve kızartılmış gıdalar gibi yağlı gıdalardan kaçınmak gerekir. Bunun yerine tahıl, sebze, meyve gibi besinlerin tüketilmesi kilo vermeye yardımcı olur. Bu tarz besinleri kilo vermeye olanak sağlarken kan basıncını düşürmeye yardımcı olur. Ek bir fayda olarak kilo vermek, diyabet, kalp problemleri, eklem sorunları, bazı kanserler ve diğer koşullar riskleri azaltır.  Ağır bir kilo problemi  olan kişilerin bu konu hakkında uzman doktor ile görüşmesi gerekir.

Alkol Kullanımını Sınırlama

Alkol kan basıncını artırma konusunda etkiler sağlar. Alkolü günde bir ile iki bardaktan daha fazla tüketmemek gerekir. Mümkünse bırakmak en sağlıklısıdır.

Aktif Olmak

Egzersiz kan basıncınızı düşürme konusunda yardımcı olabilir. Sağlıklı egzersiz programı, her gün yarım saat ya da daha fazla yürüyüş bu kapsamda faydalıdır.

Sigaradan Uzak Kalmak

Sigarayı bırakmanın birçok nedeni vardır ve sağlıklı arterlere kavuşmakta bunlardan bir tanesidir. Genel sağlık açısından da zararlı olan sigara en kısa sürede bırakılmalıdır.

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2025 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.