Kalp Romatizmasının İnsan Sağlığı Konusunda Oluşturduğu Riskler

Kalp romatizmaları uzun dönem süren boğaz enfeksiyonlarına bağlı olarak eklemlerde oluşan iltihabın kalbe kadar ilerlemesi sonucu kalbin ve kapakçıkların hasar almasına bağlı olarak oluşur.

Kalp Romatizması

Kalp kapakçıklarında meydana gelen iltihaplanma sonucu ortaya çıkan kalp romatizması zamanında fark edilip tedaviye başlandığında kontrol altında tutulabilen bir hastalıktır. Bu hastalık her yaşta kişilerde görülebileceği gibi yoğun olarak çocuklarda gençlerde rastlanılan bir sağlık problemi olmaktadır. Romatizma sonucu ortaya çıkan ateşle birlikte meydana gelen bu sorun zamanında kontrol altında alınmadığında ise sonu ölümle biten tablolar çize-bilmektedir. Kapakçıklarındaki iltihap ilerlediği takdirde kalbin çalışmasına engel olan bir durum söz konusu olabilmektedir.

Bilhassa uzun süren boğaz ağrısı enfeksiyonlarına maruz kalanlar ve eklem iltihapları sorunları yaşayanlarda sıklıkla görülen bu hastalık aynı zamanda kalp tutulumu veya akur romatizmal ateş olarak da adlandırılmaktadır. Bu eklemlerde oluşan iltihaplar genel olarak üst solunum yollarında meydana gelen iltihaplara bağlı olarak oluşmaktadır. Eklemlerde meydana gelen iltihaplar sonucu romatizma kalbe kadar ilerler ve kapakçıkların iltihaplanmasına ve hasar görmesine sebep olur.  İltihaplanan kapaklar zamanla daralarak fiziksel fonksiyonlarını yitirir.  Bu nedenle kan dolaşımı sisteminin kısıtlanması söz konusu olur. Kapaklardaki sorun yüzünden dolaşım sırasında kapaklar kapanamaz ve kan geriye doğru sızma yapar. Bunun yanında düzgün açılmayan kapaklar damarlarda tıkanma nednei olabilmektedir.

Zararları

Çocuklar ve gençler yoğun olmak üzere her yaşta görülebilen kalp romatizmasının ana nedeni uzun bir süre devam eden üst solunum yollarında meydana gelen enfeksiyonlardır. Bilhassa boğazlarda oluşan bu enfeksiyonların sonrasında uzun süren yüksek oranda ateş ve karın ağrısı gibi belirtiler sonucunda eklem iltihapları ortaya çıkar ve arkasından hasta da kilo kaybı gözlemlenir.  Kalp romatizması zamanında fark edilip tedavi edilmediği taktirde sonu ölümle bitebilen oldukça ciddi bir sağlık sorundur.

Kalp Romatizmasının Zararları

Kalp romatizmasının zararlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kalp kalpaklarında oluşan sorunlar nedeniyle kan dolaşımı düzensizleşir ve paralelinde organların zarar görmesine nende olur
  • Kalp kapakçıklarında oluşan soruna bağlı damarlarda daralma veya söz konusu olabilmektedir.
  • Kanda pıhtılaşmaya neden olur.
  • Göğüslerde oluşan baskı sonucu aşırı ağrılar meydana gelir.
  • Hasta nefes almada zorluk çeker
  • Sık ve düzensiz solunumlar ve çabuk yorulma sayesinde günlük hayat kısıtlanır.
  • Kalp çarpıntıları
  • Morarma
  • Kuru ve geçmeyen öksürük
  • Mide bulantısı ve kilo kaybı
  • Kalp ritminde oluşan bozukluk
  • Sürekli soğuk algınlığı yaşanması
  • Eklemlerde oluşan ağrılar ve buna bağlı meydana gelen hareket kısıtlaması
  • Sersemlik ve sürekli yorgunluk hissi
  • Eklemlerde şişlikler ve kızarıklıklar meydana gelmesi
  • Bacakların dolaşım bozukluğuna bağlı olarak şişmesi
  • Yüzün şişmesi
  • Fiziksel aktivitelerde meydana gelen düşüklük
  • Sürekli terleme
  • El ve akaların kan dolaşımın dengesiz olmasına dayalı olarak sürekli soğuk olması ve üşümesi

Etkileri ve Sonuçları

Kalp romatizması başta kalp olmak üzere neredeyse bütün organların hareketlerini kısıtlayarak hasar görmesine ve zamanında tedavi edilmediği durumlarda hastanın hayatını kaybetmesine neden olan oldukça ciddi bir sağlık problemi olmaktadır. Genel olarak boğazda meydana gelen iltihap veya enfeksiyonlar tedavi edilmeyerek ortaya çıkan mikroplar tam olarak yok edilmemesi durumunda vücut direnmeye zorlanır. Bu süreç kalbin ve böbreklerin hasar görmesine neden olur. Kapakçıklarda iltihapların oluşması ilk olarak kalbin hasar almasına neden olur.  Kalp romatizması adı verilen bu iltihaplanmalar hasta sağlığı açısından büyük risklere neden olmaktadır. Bu iltihaba bağlı olarak meydana gelen yüksek ateş eklemleri ve iç organları da olumsuz etkilemektedir. Kapakçıkların aldıkları hasara bağlı olarak tam bir şekilde açılıp kapanamaması damarlar başta olmak üzere tüm organların çalışmasına neden olmaktadır. Bu hastalık paralelinde pek çok hastalığın da oluşmasına neden olur. Bunların en başında damarların daralması ve tıkanması, kanın pıhtı atarak organlara zarar vermesi sayılabilmektedir.

Kalp romatizması riskleri içinde en önemlisi kalbin alacağı hasar olmaktadır. Oluşan romatizma, iltihaba bağlı olarak ateş yüzünden kalp kan pompalama konusunda sorun yaşamaya başlar. Bu sorun bir süre sonra kalp fonksiyonlarının ve hareketlerini tam olarak gerçekleşmemesine tedavi edilmediği taktirde çalışmayı durdurmasına yol açar.

Akciğerden kalbe temizlenerek taşınan kanın kapakçıklara bağlı olarak tam anlamıyla ulaşamaması ve mitral kalp kapağı diye isimlendirilen kapağın sertleşerek büzülmeye başlamasına neden olan kalp romatizması aorta bağlanan kapağın da bozulmasına ve daralmasına neden olur. Zaman ilerledikçe kontrol altına alınmayan bu hastalık  kalple birlikte neredeyse bütün organlara ihtiyaçları olan kanı ve oksijeni gereken zamanda pompalayamayacaktı.kendisiyle beraber bütün organların hasar görmesine neden olabilmektedir. Bunun yanında tedavi edilmediğinde hastanın ölümüne neden olabilecek olan bu sağlık problemi erken fark edilip tedaviye başlanıldığı zaman kalp romatizmasının tedavisi mümkündür.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.