Panik Atak ve Kalp Çarpıntısı Nedenleri Ve Tedavi Yöntemleri

Kalp çarpıntısı ve panik atak birbirini tetikleyen 2 ana sorundur. Ve kalp rahatsızlıkları adı altında incelenmekte olup bir çok ortak tedavi yöntemleri vardır.

Panik Atağa Bağlı Kalp Çarpıntısı Nedenleri

   Son  yıllarda yapılan araştırmalar,  panik atak rahatsızlığının anksiyete ile birlikte kalp çarpıntısına neden olduğunu göstermiştir. Sürekli tekrar kalp çarpıntısı kalp ritm bozukluğuna yol açabilir.

  Bu nedenle panik atak ve anksiyete sorunları yaşayan kişiler, mutlaka bir uzman hekim desteği alarak

Panik Atak Kalp Çarpıntısı Yapar Mı ?

gerekli fiziksel kontrolleri yaptırmalıdır. Taşikardi, bradikardi veya atriyal fibrilasyon psikolojik sağlık sorunları ile tetiklenebilen önemli kalp hastalıklarıdır. Hipertriod gibi hormon dengesinin bozulduğu hastalıklar da düzensiz kalp atışına neden olur.  Çarpıntı hissinin panik atak kaynaklı olup olmadığını belirlemek için mutlaka gerekli sağlık kontrolleri yapılmalıdır. Bunun takibi içinse mutlaka profesyonel destek alınmalıdır. Baş dönmesi, baygınlık, göğüs ağrısı veya nefes darlığı gibi ek semptomlar panik atağın dışına başka sağlık sorunları olabileceğini gösterir.

Panik atağa bağlı çarpıntılarda kalp ritminizi boyun, boğaz ve göğüs bölgesinde şiddetli şekilde hissedebilirsiniz. Yorucu egzersizler, stres, kaygı, korku, hamilelik, hormonal değişiklikler, sigara ve puro gibi tütün mamullerinin kullanılması, elekrolit anormallikleri, düşük kan şekeri, anemi, aşırı düşük seyreden tiroid, hipertirioidizm, kan kaybı, şok, ateş, amfetamin ve uyuşturucu kullanımı, aritmi gibi hastalıklar bu durumu tetikleyebilir.

Çoğu durumda çarpıntı zararsızdır ve tedaviye gerek duyulmaz, bir süre sonra kendi başına çözülür. Ancak nadir durumlarda da olsa çarpıntının ciddi sorunlara yol açabileceği de göz ardı edilmemelidir.

Belirtileri

Panik Atak Belirtileri

Panik atak ve çarpıntı ani duyguları içerir. Bu durumlar uyku sırasında bile gerçekleşebilir. Atak geçiren insanlar kalp krizi geçirdiğine yada çıldırdıklarını düşünebilirler. Kişini yaşadığı korku ve gerilim gerçek hayatla orantılı değildir ve çevrelerindeki olaylarla alakasız gerçekleşebilir.

Her iki durumda gerçekleşebilecek semptomlar ise şunlardır; baş dönmesi,  güçsüzlük, halsizlik hissi, el ve parmaklarda uyuşma ve ya karıncalanma, korku duygusu, terleme veya üşüme, solunum güçlüğü, kontrol kaybı,ölüm korkusu, boğulma hissi, ritm bozukluğu, göğüs ağrısı şeklinde durumlar meydana gelebilmektedir. Fakat unutulmaması gerekir ki bu semptomların seyri her kişide farklıdır.  Kriz ve atak genellikle  10 dakikadan kısa süren, fakat bazı belirtiler daha da uzun sürebilir. Panik bozukluğu olan hastaların birinci derece yakınlarında görülme olasılığı %15-30  arasında bulunmuştur. Bu rahatsızlığın görüldüğü hastalarda diğerlerine  oranla depresyon, intihar, alkol ve uyuşturucuya yatkınlık daha fazladır.

Karanlık korkusu olanlarda gece panik atak gelişmesi ve kalp çarpıntısı sık rastlanan bir durumdur. Özellikle 3-7 yaş grubunda yer alan çocuklarda bu durum daha sık gözlenir. 

Tedavi Yöntemleri 

Panik Atak Kalp Çarpıntısı Nasıl Geçer ?

Panik atağa bağlı kalp çarpıntısında uzman hekimlerden yardım almak tedavi sürecinde büyük bir fark yaratabilir. Bununla birlikte yaşam şeklinizde değişiklikler yaparak da bu atakları azaltmanız mümkün. Bunun için tütün mamulleri, kafein içeren içecekler ve alkol kullanımını azaltın.  Nefes egzersizleri yapın ve doğru nefes almayı öğrenin, gevşeme tekniklerini kullanın ve düzenli egzersiz yapın, uyku düzeninize dikkat edin sağlıklı bir vücudun ihtiyaçlarından biride yeterli su tüketimi yapılmasıdır.

Panik atak tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Eğer doğru tedavi yöntemleri uygulanırsa  sonsuza denk kurtulunabilinecek bir vakıadır. Bu rahatsızlıkla baş edebilmenin 2 yöntemi bulunmaktadır. Psikolojik tedavi ve ilaç kullanımı belirtilere göre kullanılan yöntemlerdir. İlaç tedavisine bazı durumlarda baş vurulmaktadır. Örneğin ileri seviye atak geçiren hastalarda tek başına psikolojik terapinin yetmediği ciddi sorunlarda bu yöntem uygulanmaktadır. Aksi halde hastalıkla başça çıkmak kabusa dönüşebilir. Tedavide kullanılan ilaçlar ise benzodiazepinler, klonozepam, prozac, paxil, zolof  gibi bazı ilaçlardır. Uygulanan ilaç ve psikolojik desteğe rağmen herhangi bir yanıt alınamıyor ise  hasta uzman klinik psikologa yönlendirilebilir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.