Konjenital Kalp Hastalıkları Nedenleri ve Belirtileri

Doğuştan meydana gelen kalp kusurları, kalpten normal kan akışının bozulmasına, kan akışının yavaşlamasına, yanlış yöne gitmesine ya da akışın tamamen engellenmesine neden olacaktır.

Konjenital Kalp Hastalıkları 

Doğumsal kalp rahatsızlığı konjenital bir kalp kusuru olarak doğumda var olan bir kalp anormalliği sonucunda ortaya çıkacaktır. Kalp duvarları, kalp valfleri, kan damarları kalp kusurları oluşması gibi nedenler oluşmaktadır. Hastalığın belirtileri hafif şiddetli olacağı gibi hayati tehlikenin oluşmasına kadar ulaşacak ciddi sorunların oluşmasına neden olabilir. Günümüzde tedavisi mümkün olup küçük yaştaki çocuklara uygulanan cerrahi yöntem ile sağlıklarına kavuşmaktadır. Fakat bazı konjenital kalp hastalığı yaşamakta olan kişilerin kalp kusurları olması nedeniyle sürekli olarak hemşire ya da bir yakınının bakımına ihtiyaç duyacaklardır. 

Konjenital Kalp Hastalıkları Etyoloji

Konjenital kalp rahatsızlıklarının birçok farklı türü bulunmaktadır. Fakat bunlar üç ana kategori altında toplanmıştır.

Kalp kapak kusurlarında kalp içerisinde kan dolaşımının kapatacak veya sızdıran valfler oluşabilir. Bu durumda da kalbin kan pompalamasında sorunlar olacaktır.

Kalp duvar kusurları, sağ ve sol taraflar ile kalbin üst ve alt bölgeleri arasında bulunan doğal duvarların düzgün bir şekilde gelişmemesi sonucunda kanın kalbe tekrar ulaşmasını sağlayacak ya da ait olmadığı bölgelerde birikmesine neden olabilecektir. Bu kusur sonucunda yüksek tansiyon oluşabilir ve kalbin sert çalışması kalbe baskı yapacaktır.

Oluşabilecek diğer kusurlar ise, kalbe kan taşımakta olan damarlarda meydana gelebilir. Kalbe kan taşımakta olan arterler ve venler düzgün çalışmayabilir. Bunun sonucunda da kan akışında azalma meydana gelecek ve de engellenmesi söz konusu olacağı için değişik sağlık sorunlarının oluşması ile sonuçlanacaktır.

Doğuştan kalp hastalıkları, kalbin yapısındaki erken gelişimsel sonucunda bir problemin oluşması ile ortaya çıkmaktadır. Bu kusur sonucunda kalpteki normal kan akışının etkileneceği gibi kişilerin nefes alması da oldukça zorluk çekecektir. Kalp kusurları ailelerde olabilir. Hamilelik esnasında bir takım kimyasal ilaçların alınması sonucunda kalp yetmezliği ile doğma oranı çok yüksek olmaktadır. Gebelik sırasında alkol, sigara ya da yasa dışı uyuşturucu madde kullanımı riskini arttırmaktadır. Hamileliğin ilk üç ayı içerisinde viral enfeksiyon geçirilmesi sonucunda ortaya çıkabilir. Şeker hastalığı gibi kan şekeri düzeyi yüksek olan anne adayların gelişimini de etkileyecektir.

Duktus arteriyozus, pulmoner ater ve aorta birbirine bağlayan bir damar yapısı olmaktadır. Duktus arteriyozus doğum sırasında bebekte normal bir şekilde bulunmaktadır. Ancak doğumdan bir süre sonra kapanması gerekmektedir. Eğer Duktus arteriyozus açık kalması sonucunda patent duktuz arteriyozus geliecektir.

Asiyanotik Konjenital Kalp Hastalığı

Konjenital kalp hastalıkları ikiye ayrılmaktadır. Bunlar siyanotik kalp hastalığı ve asiyanotik konjentinal kalp hastalıkları olmaktadır. Her iki hastalıkta da kalp kanı gerektiği kadar verimli bir şekilde pompalayamaması sonucunda ortaya çıkacaktır. Aralarında ki temel fark ise siyanotik konjenital kalp rahatsızlığında kandaki oksijen seviyesi düşük olacaktır. Asiyanotik konjenital kalp hastalığında ise bu durum olmamaktadır. Azalmış olan oksijen seviyesi nedeniyle bebeklerde ciltlerinde mavi bir renk tonu oluşacaktır. Fakat asiyanotik konjenital kalp hastalığında kanında yeterli miktarda oksijen görülmesi nedeniyle ciltlerinde, dudaklarında ya da parmaklarında morluk olmayacaktır.

Konjenital Kalp Hastalığının Belirtileri

Hamilelik sırasında çekilmekte olan ultrason sonucunda bebeğin kalp kusurunun olup olmadığının anlaşılması günümüz teknolojisinde mümkün olmaktadır. Eğer ki çekilmekte olan ultrason sonucunda normal olmayan kalp atışlarını tespit edilmesi sonucunda daha ayrıntılı bir şekilde incelenmesi için başka testler incelenecektir. Bunlar kalp EKG, göğüs radyografisi ya da MR gibi taramalar sonucunda teşhis konulabilir. Bazı vakalarda ise doğuştan kalıcı kusurlar anne karnında meydana gelmeyecek ve doğumdan çok kısa bir süre içerisinde ortaya çıkacaktır. Bu belirtiler ise şunlardır: 

  • Dudaklarda, cilt ve el ve ayak parmaklarında mavi renk tonu;
  • Nefes darlığı;
  • Beslenme güçlüğünün görülmesi;
  • Bebeğin ağırlığının doğum esnasında az olması;
  • Göğüs ağrısı;
  • Büyüme geriliği.

Eğer ki kalp sorunları doğuştan meydana gelmemesi durumunda daha sonra ki yıllarda da gelişebilir.

  • Anormal kalp ritmi;
  • Baş dönmesi;
  • Nefes darlığı;
  • Bayılma;
  • Şişlik;
  • Yorgunluk.

Hemşirelik Bakımı

Hastalığın tedavi sırasında tanı konulması sonucunda gerek yoğun bakım ünitesinde gerek serviste hastanın bakımı hemşireler tarafından yapılmaktadır. Tedavide amaç kalbin yükünün azaltılarak miyokardın işlevsel olarak daha yeterli oluşmasını sağlamaktır. Hastanın istirahati çok önemli olacak ve de fiziksel aktivitelerinin kısıtlanması gerekmektedir. İlaçların hemşire tarafından verilecek ve dozun tamamının hastaya uygulanması, herhangi bir besin ile alınmaması dijital entoksikasyonu her zaman için izlenmelidir.

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.