Yorgunlukla Birlikte Görülen Kalp Çarpıntısı Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Çabuk yorulma ve kalp çarpıntısı birlikte görüldüğünde birçok hastalığın habercisi olabilmektedir. Yorgunluk genellikle tek başına bir hastalık değildir fakat kalp çarpıntısı çok ciddi sağlık sorunlarına işaret eder.

Çabuk Yorulma ve Kalp Çarpıntısı Nedenleri

Kalbin normalden  daha hızlı ve şiddetli atmasına taşikardi yada halk dilinde bilinen adı ile çarpıntı denir. Çarpıntı günlük hayatta her yaştan insanın karşılaşabileceği durumlardan biridir. 

  Aşırı yorgunluk, stres, heyecan, kafein tüketimi, yüksek alkol alımı çarpıntı tetikleyicisi olabilir.

 Bu şikayetler akut olarak adlandırılan geçici şikayetler olabileceği altta yatan ciddi bir hastalığın işareti de olabilir. Kan kaybı, vücut ağrıları viral ve bakteriyel enfeksiyonlar doğrudan kalp atış hızını etkiler ve stres hormonlarının da artmasına sebep olur. Bazı durumlarda ise hastanın kalp atış hızının yükselten nedenler tespit edilemez. Bunun için hasta semptomun ne zaman sıklaştığını not etmeli ve düzenli olarak tansiyon

ölçümlerini yapmalıdır. Her hasta farklıdır ve farklı şekilde yaklaşılması gerekir.

Çabuk Yorulma Ve Kalp Çarpıntısı ile Birlikte Görülen Hastalıklar 

Düşük kan şekeri (hipoglisemi)

Başın çarpıklığına ve baş dönmesine neden olur.

Yorulunca Kalp Çarpıntısı

Hipertiroid;

Hiperparatiroidizm yorgunluk, güçsüzlük, susuzluk artışı, düşünce ve kemik bozukluklarına neden olur.

Düşük kan şekeri (hipoglisemi); 

Düşük glikoz seviyeleri, sarsıntıya, kaygıya, pıhtılaşmış deriye, sinirlilik, açlık ve daha fazlasına da neden olabilir.

Panik atak;

Kişi panik atak geçirdiğinde kontrol edilemeyen ani, şiddetli korku duyar.

 Aort Darlığı;

 Nefes darlığı, baş dönmesi veya göğüs ağrısın neden olur.

Vitamin B12 Eksikliği;

 En gözlenebilir belirtileri çabuk yorulma, soluk cilt, uyuşmaya ve daha fazlasını da içerebilmektedir.

 Kabuslar;

 Kabuslar korkutucu ve stresli rüyalar.

Yetersiz Beslenme;

Kötü beslenme, vücut yeterli besin maddesi alamadığında oluşur.

Çabuk Yorulma ve Kalp Çarpıntısın’da Tedavi Yöntemleri 

  Çoğunlukla 90’ın üzerinde kalp atışı hızlı olarak sayılsa da hızlı kalp atışı mutlaka anormal değildir. Çabuk yorulma ve kalp çarpıntısı ise ileri yaşta sıklıkla görülen  son derece normal bir durumdur. Bu gibi oluşan yorgunluktan ve benzeri durumlardan ileri gelen kalp çarpıntılarını kontrol altında tutabilmek mümkündür. Bu tedavi yöntemlerinden bazıları ise şunlardır; stres, sinirleri canlandırma (vagal manevra), su, uyarıcılardan kaçınma…

Stres;

Öncelikle stresten uzak durmak gerekiyor çünkü; kalp atışlarını tetikleyerek, kötüleştirebilir ve adrenalin

Yorulunca Kalp Çarpıntısı 

hormonunu artırabilir. Durumu kontrol altına alabilmek için, gevşeme yolunu seçmeli derin nefes alarak hafif egzersizler yapmalısınız. Ayrıca yalnızca çarpıntı hissettiğinizde veya yorulduğunuzda değil gün boyu dinlenmeye odaklanmalısınız. Aklınızı sakinleştirmek ve rahatlamak genel stres seviyenizi kontrol altında tutar ve kalp atış hızını zamanla azaltmaya da yardımcı olabilir. 

Sinirleri canlandırma (vagal manevra);

Vagus sinirinin beyni ve kalbi kontrol altında tutmak gibi birçok işlevi vardır. Vagal manevralar vagus siniri uyarır ve hızlı kalp atımını düzenlemeye yardımcı olabilir. Bu sinirleri kontrol altında tutabilmek için, soğuk duş alın ve yüzünüze su sıçratmadan 20-30 saniye boyunca   buz torbası uygulayın.

Su;

Su kaybı çarpıntıya neden olabilir. Çünkü kanımız su içerir, bu nedenle su kaybı olduğunda kan katılaşabilir. Kan katılaşır ise  kalp damarlarından geçebilmesi  için o kadar efor harcayacaktır, buda nabız oranını arttırıp çarpıntıyı muhtemel hale getirecektir.Kuşkusuz su tüketiminin insan sağlığı için önemi azımsanamayacak kadar fazladır. Vücut işlevleri ve kalp sağlığı için günlük, düzenli su tüketimi yapılmalıdır.

 Uyarıcılardan kaçınma;

Çarpıntıyı günlük hayatta artırabilecek bir çok madde vardır. Bunları rutinden çıkarmak sizi oldukça rahatlatacaktır. Kafeinli gıdalar,  tütün ürünleri veya esrar, bazı soğuk algınlığı  ve öksürük ilaçları, zihinsel hastalıkları tedavi etmek amacıyla kullanılan ilaçlar, yüksek tansiyon ilaçları, kokain, hız ve metamfetamin gibi yasa dışı uyuşturucular gibi çarpıntıya neden olabilecek şeyleri hayatınızdan uzaklaştırın.

   Bir çok  çarpıntısı vakıasında tıbbi hiç bir tedavi gerekmez. Bunun yerine çarpıntı yaşadığınız faaliyetleri, gıdaları ve bunları getiren başka nedenlerin farkında olmak ve kendini bunlardan korumaktır.

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 2,00 out of 5)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.