Portal Hipertansiyon Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?

Karaciğerin portal damarlar sayesinde kan almasını sağlayacak olan karaciğerin tam olarak kan basıncının çok yüksek olması durumunda ortaya çıkacak ciddi bir hastalık olmaktadır.

Portal Hipertansiyon

Portal damar, kalpten mide, pankreas ve diğer sindirim organı olan akciğere kanın taşınmasını sağlamakta olan bir organ olmaktadır. Karaciğer kan dolaşımında çok önemli bir rolü olmaktadır. sindirim organlarının kan dolaşımına bırakmakta olduğu toksinler ve diğer atıkları filtrelemesi ile bilinmektedir. Eğer ki portal damarda bulunan kan basıncının çok yüksek olması durumunda kişilerde portal hipertansiyon gelişecektir. Portal hipertansiyon çok ciddi bir rahatsızlık olması nedeniyle teşhis edilmesi durumunda tedavi edilebilir bir hastalık olsa da teşhis etmesi oldukça zor olmaktadır. Belirtiler başlaması durumunda kişinin vakit kaybetmeden hekime gitmeleri gerekmektedir. 

Bütün damarlar oksijen açısından zengin olan kanı kalpten alarak vücudun bütün organlarına ve dokularına taşıyacaktır. Daha sonradan da tekrar kalbe kanı ulaştıracaktır. Fakat portal damar bunu yapmayacaktır.

Portal Hipertansiyon Nedenleri

Portal hipertansiyonun en büyük sebepleri arasında siroz olmaktadır. Bu karaciğerin skarlanması neticesinde meydana gelecek olan bir durumdur. Bu nedenle de kişilerin alkolü çok fazla tüketmeleri gibi sorunlardan kaynaklanacak hepatit hastalığı da gelişebilir. Bunun sonucunda eğer ki karaciğer hasar gördüğü zaman veya görmeye başlaması durumunda skar dokusunun oluşmasına neden olacaktır. Bu durumda da karaciğerde yara izi meydana gelir.

  • Alkol sonucunda karaciğerin yağlanması;
  • Vücutta fazla demir birikimi;
  • Kistik fibroz;
  • Safra kanalında sorunlar;
  • Karaciğer enfeksiyonlar.

Siroz hastalığı, portal damarın normal düz iç duvarlarının düzensiz bir şekilde olmasına da neden olacaktır. Kan akışına karşı bu durumda direnç oluşacaktır. Bu durumda da portal damarlarda kan basıncının artması söz konusu olacaktır. Ayrıca portal damarında bir kan pıhtısının oluşması söz konusu olur. Kan dolaşımının kan damarı duvarlarına karşı da olan basıncını arttıracaktır.

İdiopatik Portal Hipertansiyon

Nedeni tam olarak bilinmeyen portal tansiyona verilen isim olmaktadır. Bu durum içerisinde karaciğer fonksiyon testleri yapılması sonucunda normal ya da normale yakın değerler ortaya çıkacaktır. Belirtileri arasında portal hipertansiyona bağlı olarak gelişecek olan varis kanamaları görülmektedir. Anemi hastalığının oluşması nedeni hipersplenizme olmaktadır. Ayrıca trombositopeni ve lökopeni de yaşanması mümkün olacaktır.

İdiopatik portal hipertansiyon hastalığın tedavisi amacıyla birçok yöntem uygulanmaktadır. Bu yöntemler içerisinde sıklıkla endoskopik skleroterapi, varis ligasyonu, portosistemik şant gibi yöntemler uygulanarak hastaların tedavi edilmesi söz konusu olabilir.

Non Sirotik Portal Hipertansiyon

Portal hipertansiyonun nadir olarak görülen bir türü olmaktadır. Kişilerde seyrek olarak rastlanması sonucunda komplikasyonların gelişmesi daha fazla olmaktadır. Tanısının konulması ise oldukça zor olmaktadır. Daha çok gebelikte meydana gelecek olan özofagus sonucunda meydana gelen varis kanamaları sonucunda ender görülmektedir. Karaciğerin normalden büyük olarak görülmesi, portal ven genişlemesi ve dalağın ileri derecede çok büyük olması gibi bulguları bulunmaktadır. 

Portal Hipertansiyon Belirtileri

Portal hipertansiyonun belirtileri görülmeye başladığı zaman kişilerin Gastrointestinal kanaması olacaktır. Bu hastalığın ilk belirtileri arasında olacak ve daha çok insan dışkısında meydana gelecek. Portal hipertansiyon yaşamakta olan bir kişinin vücudunda asit birikmeye başlayacaktır. Bunun sonucunda da karın bölgesinde asit birikimine bağlı olarak, sıvı birikecektir.

  • Karın kısmında kramp;
  • Şişkinlik;
  • Dalak büyümesi;
  • Hafıza sorunları;
  • Düşük trombosit;
  • Kilo kaybı;
  • İktidarsızlık;
  • Sarılık;
  • Nefes darlığı.

Portal hipertansiyon yaşamakta olan bir kişinin yaşamını tehlikeye atacak olan durumlara yol açacaktır. Bu nedenle de cilt sararması ve ani gelişen karın şişmesi ya da kişilerin dışkılarının sürekli kanlı ve koyu olması gibi belirtileri hastanın her zaman için ciddiye almaları gerekmektedir.

Portal Hipertansiyon Tedavisi

Hastalığın belirtileri tam olarak görülmemesi durumunda bu hastalığı teşhis etmek oldukça zor olacaktır. Bu durumda Doppler ultrasın gibi görüntüleme yöntemleri kullanılarak ya da bilgisayarlı tomografi çekimi sonucunda hastaların teşhisi mümkün olacaktır. Ayrıca tanısını koyabilmek için elastografi yöntemi de uygulanacaktır. Bu durum dokunun taranması durumunda dokunun vermiş olduğu tepki sonucunda ortaya çıkar. Eğer ki hastanın dışkısında kanama meydana geliyorsa, endoskopik yöntem kullanılarak hasta muayene edilecektir.

Hastalığın tedavisi için beta blokerler kullanılarak kan basıncını düşürmeyi hedeflemektedir. Kan damarlarınızı rahatlatacak ve sizlere yardımcı olacaktır. Eğer karında asit birikmesi durumunda diüretik ilaçlar reçete edilecektir. Skleroterapi yöntemi kullanılarak kan damarlarında kanamanın durdurulmasına yardımcı olarak kullanılacak bir yöntem olmaktadır. Hastalığın tedavi yöntemi olarak sıklıkla cerrahi dışı yöntem olan transjugüler intrahepatik portal yöntemi kullanılmaktadır. Özellikle de ani başlayan kanama meydana geldiğinde bu yöntem sonucunda kanama durdurulacaktır. 

Hastalığın komplikasyonları arasında meydana gelecek olan mukus zararının hasar görmesi ya da kan damarlarının büyümesi meydana gelebilir. Hastalığın önlenmesi için kişilerde bu komplikasyonları aza indirmek hedeflenmektedir. Kişilerin hastalığı önlemek amacıyla alkol tüketimini azaltmaları gerekmektedir. Hepatit hastalığına karşı korunmak amacıyla aşı olmalıdır. Daha çok karaciğere faydalı olan yiyecekler tüketilmesi tavsiye edilmektedir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.