Kalp Spazmı Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Kalp spazmı kalbin arterlerinde oluşan kasların aniden sıkışması neticesinde meydana gelecek olan kısa ve geçici bir kalp sıkışması olarak bilinmektedir. Yüksek tansiyon gibi kronik hastalıklara sahip olan kişilerde daha çok görülmektedir.

Kalp Spazmı 

Kalp spazmının kalbin arterlerinde bulunan kasların aniden sıkışması sonucunda meydana gelecektir. Bu gerçekleşmesi durumunda arterler daralacak kanın kalbe ulaşmasını da engelleyecektir. Kalp spazmı çok kısa olacağı gibi aynı zamanda da geçici olmaktadır. Fakat kişilerde kalp krizi gibi daha sonraki aşamalarda ciddi kalp rahatsızlıklarına da yol açacak olması ile bilinmektedir. Özellikle de yüksek kolesterol hastalarında ya da yüksek tansiyon gibi kalıcı hastalıklara sahip olan kişilerin bu hastalıkların kalbi etkilemesi neticesinde kalp spazmı geçime ihtimalleri de yüksek olmaktadır. Aynı zamanda koroner arter spazmlarının korner arter kontraksiyonları olarak da bilinmesi söz konusu olacaktır.

Kalp Spazmı Nedenleri

Sıklıkla yüksek tansiyon hastalarının ve yüksek kolesterol sahibi olan kişilerde meydana gelmesi ile bilinmektedir. Anjina ya da göğüs ağrısı yaşamakta olan ve basınç hissi oluşan kişilerde de sıklıkla yaşanacak bir sorundur. Ayrıca koroner arter spazmı ateroskleroz hastalarında da yaşanması söz konusu olur. Bu arterlerde oluşacak plak sonucunda kan akışının engellenmesi gibi bir durum içerisinde de görülmektedir. Kişilerin kalp hastalığı yaşaması sonucunda kalp spazmı geçirme riskinin de artması söz konusu olacaktır. Çok sigara içmek, kafein ve alkol tüketimi, amfetamin gibi uyarıcıların kullanılması, aşırı stres altında olmak, aşırı soğukta kalmak gibi durumlar yaşamakta olan kişilerde de yaşanacaktır. 

Kalp Spazmı Belirtileri

Kişilerin kalp spazmı geçirdiklerinin tanısının konulması oldukça zor olmaktadır. Çünkü insanların herhangi bir belirti vermemesi sonucunda tanısını koymak oldukça güç olmaktadır. Kontraksiyonlar neticesinde kişilerde kalp krizinin neden olabileceği için tehlikeli durumlar söz konusu olabilir. Kişilerde spazm geçirmesi sonucunda birçok kişinin koroner arter spazmının sonucunda göğüs bölgesinde ağrının olduğunu fark edecektir. Bunun dışında da bir takım belirtilerin olması söz konusu olacaktır.

  • Göğüs ağrısı;
  • Göğsün sol tarafında batma hissi;
  • Göğüste sıkışma hissi;
  • Daralma;
  • Solunum sorunları.

Göğüste meydana gelecek olan ağrı sonucunda kollarınıza, boynunuza ya da çene kemiğine kadar yayılmış olan ağrının yaşanması da söz konusu olacaktır. Bu spazm daha çok egzersiz ya da yürüyüş sonrasında dinlenirken meydana gelecektir.

Beş dakika süreceği gibi bazı kişilerde 30 dakika boyunca da sürecektir. Daha çok gece meydana geleceği gibi sabahın ilk saatlerinde de oluşması söz konusu olacaktır.

Kalp Spazmı İlk Yardım

Kalp spazmı geçirmekte olan bir hastaya denk gelindiği zamanlarda hastanın yaşamsal değerleri solunum alıp almadığı ve bilincinin açık olup olmadığı gibi durumların kontrol edilmesi gerekmektedir. Hastanın sakinleşebilmesi için rahat edeceği bir pozisyonda durması sağlanmalıdır. Her zaman için ilk müdahaleyi yapacak olan bir kişinin çok soğuk kanlı olması gerekmektedir. Hasta yarı oturur pozisyonda olması sonucunda kravat ya da kapalı olan düğmelerinin açılması ve rahat bir şekilde nefes almasının sağlanması gerekmektedir. Eğer herhangi bir ilaç kullanıyorsa bu ilacını vermek ve tıbbi yardım istemek amacıyla 112 acil servis bir an önce aranmalıdır. Tıbbi yardım gelene kadar hastanın yaşamsal bulguları sürekli olarak kontrol edilmeli ve bilinci açık olması için konuşturulması gerekmektedir.

Eğer hasta tek başına kaldığı ve kalp spazmı geçirdiğini düşünüyorsa o zaman rahat bir pozisyonda oturması gerekmektedir. Çok hızlı bir şekilde derin nefes almaya başlaması gerekmektedir. Kişinin bu durum içerisinde kaldığı zamanlarda öksürmesi her zaman için nefes alışı gibi fayda sağlayacaktır. Öksürmeler kişilerin kalp spazmı ağrısını azaltacak ve kanın damarlarda dolaşımını da hızlandıracak olduğundan kalbe destek olması amacıyla öksürmesi gerekmektedir. Bir an önce 112 acil servisi aramalı ve yakınlarına yardım vermelidir. Ev gibi bir ortam içerisinde bu durumu yaşaması sonucunda sokak kapısını açmalı ve yardım beklemelidir.

Kalp Spazmı Tedavisi

Kalp spazmı yaşamış olan bir kişinin göğüs ağrısı ve sıkışması sonucunda kardiyolog doktoruna giderek muayene olması gerekmektedir. Bir takım testler yapılacak ve bunun sonucunda kalbin herhangi bir hasarı olup olmadığı anlaşılacaktır. Bu testler sıklıkla ekokardiyogram testi, elektrokardiyogram testi, koroner anjiyografi testi olacaktır. Koroner arter spazmı tedavi yöntemi daha çok göğüs ağrılarını hafifletmek amacıyla uygulanacak olan ilaç tedavisi olacaktır. Doktor tarafından verilecek olan nitratlar atardamarların genişlmesine ve atardamar duvarlarının rahatlamasını sağlayacaktır. L-arginin spazmları önlemek amacıyla kişilere diyet takviyesi uygulanacaktır. Kalsiyum kanal blokerleri atar damarınız da ki kasların rahatlamasını ve göğüs ağrılarının azalmasını sağlayacak olduğundan uzun bir süre kullanmanız gerekebilir. Ayrıca yüksek kolesterol ya da yüksek tansiyon hastalarının da bu rahatsızlıkları hafifletmesi için ilaçlar almaları yardımcı olacaktır.

Tedaviye başlamış olan kişilerin çok yağlı olan yiyecekleri yememesi ve düşük sodyum içerecek olan diyetleri kullanması gerekmektedir. Sigara ve alkol kullanımından uzak durmalı, yaşam tarzınızı değiştirmeniz ve her gün düzenli olarak kendinizi yormadan spor yapmanız tavsiye edilecektir. Arterosklerozu önlemek sonucunda kalp spazmının riskini de azaltmanız söz konusu olacaktır. Kan basıncını kontrol edilmesi, az yağlı yiyecekler tüketilmesi, stres gibi durumlardan uzak kalınması gibi durumlarda önlemeniz mümkün olacaktır. 

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.