Sinüzal Bradikardi Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Sinüzal bradikardi hem diğer organların hem de kişilerin kardiyovasküler sistemini ve patolojik hastalıkların bir bulgusu olacaktır. Bu durum içerisinde kalp atış hızında ani bir düşme görülecektir.

Sinüzal Bradikardi 

Kalp atış hızının azalması sonucunda ortaya çıkacak olan kardiyovasküler sistemde meydana gelmekte olan bir hastalıktır. Kardiyak kasılmanın ritim hızının sinüzal artiyal düğüm tarafından verilecektir. Bu durum sağlıklı bir insan da kalp atış hızının dakika da ortalama olarak 60 olması gerekmektedir. Doktor tarafından rutin bir muayene sonucunda mutlak sinüs ritm bozukluğunun olması hastanın nabzını ölçerken doktor tarafından anlaşılabilir. Bağımlı sinüzal bradikardisi, bulaşıcı hastalıklar ya da bir takım geçirilen travma neticesinde ortaya çıkmaktadır. Orta derece de oluşan bradikardi çocuklarda ve ergenlerde sinüs solunum artisine yakalanmakta olan kişilerde gelişmesi söz konusu olacaktır. İç organların çalışmasında oluşan bir takım sorunlardan ötürü ekstra kardiyak bradikardinin gelişmesi söz konusu olacaktır. Daha sıklıkla 20 ile 30 yaş arasında olan erkeklerde görülmektedir. Bu hastalığın insan vücudunda bulunan sinüs düğümlerinin gerekli frekansta elektrik üretmemesi sonucunda gerçekleşecektir. 

Nedenleri ve Risk Faktörleri

Kişilerin kullanmakta olduğu bir takım kalsiyum antagonistleri, beta blokerleri gibi ilaçlardan kaynaklanması söz konusu olabilir. Birçok hastanın geçirmiş olduğu bir travma neticesinde, ödem, menenjit, felç ya da bir takım tümörlerin gelişmesi sonucunda intrakal basınç artışı sonucunda oluşabilir. Kalp atışlarının nörovejetatif düzenlenmesinde kaynaklanabilir. Sinüs düğümünün dejeneratif değişiklikler olması, koroner damarların aterosklerozu, miyokardit gibi nedenlerden oluşmaktadır. Sarılık, tifo, difteri, sigara kullanımı gibi sebeplerden kaynaklı da ortaya çıkması söz konusu olacaktır.

Sinüzal bradikardi ortaya çıkma nedenleri arasında kişilerin kalıtsal yatkınlığının oluşması, vagus sinirinin güçlenmesi, kardiyovasküler sistemde meydana gelen hastalıklar, kalp otomatizminde oluşan azalma, kan damar hastalıkları, hiperkalemi, endokrin bezlerinde oluşan bozukluklar, Yaşlanma gibi durumlarda da ortaya çıkması söz konusu olacaktır. Ayrıca bu hastalık sadece yetişkinlerde görülmemektedir.

Bir bebeğin fetal kanında oksijen azalması sebebi ya da sarılık gibi hastalıklar sonucunda da ortaya çıkması söz konusu olacaktır.

Sinüzal Bradikardi Belirtileri

Sinüs ritminin azalması erken teşhisi neredeyse imkansız olmaktadır. Çünkü kişilerde herhangi bir belirti vermeyecektir. Var olan düşük kalp atış hızını hastanın kendisinin hissetmemesi bile mümkün olacaktır. fakat hastalığın ilerlemesi durumunda kişilerin baş ağrısı, uyku hali, halsizlik ve sürekli olarak kendisini yorgun hissetmesine neden olabilir.

  • Baş dönmesi;
  • Terleme;
  • Göğüste ağrı;
  • Sürekli yorgunluk;
  • Nefes darlığı;
  • Hafıza sorunlar;
  • Dikkat kaybı;
  • Bayılma.

Hastalığın şiddetinin daha da artması sonucunda kişilerde sinüzal bradikardinin belirtileri daha da artacaktır. Bunların içerisinde kan basıncında düşmeler, angina ataklarının gelişmesi, sürekli var olan karın ağrısı ve kalp krizi gibi belirtilerde görülmektedir.

Sinüzal Bradikardi Tedavisi

Hastalığın ilk olarak belirtileri ortaya çıkması durumunda, hastanın evinde tanısını yapması mümkün olmaktadır. Bunun için nabzınızı ölçmeniz ve bir dakika içerisinde nabzın 60 vuruşun altında olması durumunda teşhisi kendinizde koyabilirsiniz. Doktora gitmeniz durumunda sizlerden ilk olarak nabzınızı ölçecektir ve bunun sonucunda sinüzal bradikardi hastalığından şüphelenmesi sonucunda EKG isteyecektir. Eğer ki EKG sonucunda bir terslik olması durumunda 24 saat boyunca izlenmesi amacıyla kişilere holter takılacaktır. Ayrıca hatalığın nedeni ortaya çıkarmak amacıyla kişilerden bisiklet egometre, yürüme testi, kan tahlilleri ve bir takım hormon testleri de istenecektir.

Ritmin çok yavaş olması sonucunda ve nedeni ortaya çıkmaması durumunda kişilerde yaşam tarzında değişikliğe gitmesi istenecektir. Bunun sonucunda kişilerin daha sıklıkla tedavisi amacıyla tatlı ve çok yağlı yiyecekler tüketmemesi, vitaminli preparatları azaltması daha çok taze olan mevsim meyveleri ve sebzelerini tüketmesi istenecektir. Bunun dışında kişilere bir takım ilaçlar doktor tarafından reçete edilmesi söz konusu olur. Eğer ki hastalıkta ilaç tedavisi uygulanması sonucunda kişilerde bir etkisi olmaması durumunda bazı hastalara kalp pili takılması söz konusu olacaktır.

Kişilerin sağlıklı bir yaşam tarzı olması bu hastalığı önlemede çok etkili olmaktadır. Dinlenmesi ve kendisini yoracak özellikle de stresten kaçınması gerekmektedir. Spor yapması, sigara ya da alkol ve kafein içeren gıdalar tüketmemesi gerekmektedir. Hastanın doktor kontrollerini ihmal etmemesi de çok önemli olmaktadır.

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.