Psikolojik Kalp Çarpıntısı Nedenleri ve Tedavisi
Psikolojik olarak kişilerde heyecanlanma, stres, sinir, kaygı bozuklukları, panik atak gibi nedenlerden ötürü kişilerde aniden gelişen kalp çarpıntıları, nefes darlığı ya da mide kramplarının görülme riski fazla olmaktadır.
İçindekiler
Psikolojik Kalp Çarpıntısı
İnsanların duygusal durumları ve psikolojileri kalp sağlığını yakından etkilemektedir. Bunların arasında psikolojik sorunlara bağlı olarak sıklıkla gelişmekte olan kalp çarpıntısı ilk sırada olmaktadır. Kişilerin bir takım nevrotik hastalıkları sonucunda ortaya çıkacak olan kalp çarpıntısı zihinsel ve psikolojik nedenlerden dolayı ortaya çıkabilecek bir sorun olmaktadır. İnsan psikolojisini etkilemekte olan durumlar içerisinde kaldığı zamanlarda hızla artan kalp atışları kişiye zor zamanlar yaşatacaktır. Bu durum kişinin psikolojisini de hızla bozulmasına neden olur. Sıklıkla kişilerin fiziksel olarak psikolojilerine bağlı olarak yaşamakta olduğu sorunlar içerisinde kalması durumuna psikomatik denmektedir. Bu durum sıklıkla bayanların geçirmekte olduğu gebelik dönemi içerisinde, genetik hastalıklar sonucunda, stres, toplumda yaşadığı sorunlar, dünyaya adaptasyon sorunu yaşaması durumunda ortaya çıkabilecek bir nedendir.
Psikolojik Kalp Çarpıntısının Nedenleri
Psikomatik durumlar kişilerin stresli olması halinde insanların vücutlarında duygusallıktan kaynaklı olarak travmalara neden olmaktadır. Bunun neticesinde kişilerin kızgın, endişeli, heyecanlı gibi ruhsal değişikliklerinde kalp kasının normal bir şekilde çalışmaması neticesinde çarpıntı meydana gelecektir. İnsan kalbi strese karşı farklı tepkiler ortaya koyacaktır. Kalp hızı bradikardi ile yavaşlaması ya da taşikardi sonucunda hızlanması söz konusu olacaktır. Bu durum kişilerin nevrotik olarak ve psikolojik rahatsızlıkları sonucunda ortaya çıkacak olan durumdur. Psikomatik oluşması sonucunda kişilerde kardiyovasküler hastalıkların oluşmasına neden olacaktır. Suçluluk duygusu, heyecan, stres, panik atak, anksiyete gibi hastalıklar sonucunda gelişecektir.
Kişilerde uzun süreli yaşanmakta olan sinirsel durumlar kalbin hızlı atmasına neden olmasına sebep olacaktır. Uyku bozukluğu ve kaygının artmasında ciddi oranda artış görülecektir. Kişilerin psikolojik olarak çok fazla üzülmeleri sonucunda ya da kendilerine acımaları sonucunda, çevresinde etkilenmekte olduğu hüzünlü ruhsal durum neticesinde kardiyak patolojinin gelişmesi söz konusu olur.
Ruh halinde oluşan hızlı değişimler, iş yoğunluğu ya da ailesel sorunlar nedeniyle kişilerin sinir sisteminin bu duruma daha fazla dayanamaması durumunda da ortaya çıkacaktır.
Kalp Çarpıntısının Belirtileri
Birçok hastanın en büyük şikayetleri arasında küçük duygusal bir sorunun, stresin bile kalp atışlarını hızlandırması sonucunda endişe yaratmaktadır. Bu sorun özellikle de gece uyumaya hazırlandığınız zamanlarda meydana gelebilir. Yaşamakta olduğu korku ve endişeli ruh hali sonucunda kişilerin dakikada kalp atışının 140 ya da 160 vuruşa kadar çıkmasına neden olacaktır.
Çoğu hastanın tükenmek bilmeyen kaygı sorunları sebebi ile de kalp atışlarında hızlanma olacaktır. Bu sıklıkla kişilerin yaşamakta olduğu panik atak hastalığının bir belirtisi olacaktır. Hastanın bir anda öleceği hissi ile karşı karşıya kalması sonucunda kalp atışları hızlanarak endişeli bir ruh haline bürünecektir.
Hastanın yaşamakta olduğu kalp hızında oluşan değişiklikler dışında da fiziksel olarak bir takım sorunlar görülmektedir. Sıklıkla vücudun ısısının yükselmesi, ya da bir anda üşümesi, baş dönmesi, içinin titremesi, hissizlik oluşması, terlemesi, nefes darlığı gibi sorunların olması da eşlik edecektir.
Psikolojik hastalıklar içerisinde panik atak yaşamakta olan kişilerin aniden başlayan atakları sonucunda hızla fiziksel olarak vücudunda bir takım değişiklikler olmasına neden olacaktır. Kalp çarpıntısının olması, terleme, halsizlik, nefes darlığı gibi belirtiler kendisini göstermektedir.
Anksiyete kişilerin gerginlik, sinirlilik ya da endişe durumları içerisinde kendisini sıklıkla göstermesi durumu olmaktadır. Fiziksel ve ruhsal olarak kişileri etkileyecek bir sorun olmaktadır. Bir anda gelişmekte olan hızlı kalp atışının meydana gelmesi, solunum sorunları, kan basıncının artması gibi fiziksel sorunlara neden olacaktır.
Kalp Çarpıntısını Önleme
Psikolojik sorunlardan kaynaklı olan kalp çarpıntısını önlemek amacıyla kişilerin olumsuz duyguların hakim olmasına ve bunun sonucunda kendisini daha da kötü hissetmesine neden olmaması gerekmektedir. Çoğu kişilerde bulunduğu ortamda nefes alamama gibi belirtilerde görüleceği için her zaman temiz hava soluması gerekmektedir. Bunun yanı sıra ciddi psikolojik nedenleriniz varsa bir psikiyatri uzmanı ile görüşerek doktorun uygun görmesi sonucunda ilaç tedavisine başlayabilirsiniz. İnsanların üzerinde yapılan araştırmalar, egzersiz, temiz havada yürüyüş, yoga ya da dans ruhsal durumunu her zaman için olumlu yönde etkilemesi ile bilinmektedir.
Kaynaklar
- https://www.psychologytoday.com/blog/stress-remedy/200901/palpitations-anxiety-or-heart-disease
- http://psychology.wikia.com/wiki/Palpitation
- https://www.britannica.com/science/panic-attack
- https://www.calmclinic.com/anxiety/symptoms/palpitations
- http://preventyourpanic.com/heart-palpitations-and-anxiety