Bradikardi Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Normal kalp hızının dakika içerisinde 60 atıştan daha hız olması sonucunda meydana gelen kalp atış hızının yavaş olması durumuna Bradikardi denmektedir.
İçindekiler
Bradikardi
Bradikardi normal kalp hızının çok yavaş olması sonucunda ortaya çıkabilecek bir rahatsızlık olmaktadır. Kişilerin kalp atış hızının bir dakika içerisinde normal değerleri olan 60 atıştan daha az olması sonucunda ortaya çıkar. Bu durum kişilerin rahatsızlanmasına neden olacak bir durumdur. Kalp, vücudun ihtiyacı olan oksijen açısından zengin kan pompalamasını bırakması durumunda ciddi bir problemlerin oluşmasına neden olacaktır. Bradikardi sonucunda birçok belirti yaşanacak ve komplikasyonlara neden olacakken bazı kişilerde ise herhangi bir komplikasyonlara neden olmaması da söz konusu olacaktır.
Bradikardi Nedenleri
Bradikardi yaşanmasına neden olan birçok durum bulunmaktadır. Kişilerin sağlık sorunu olarak adlandırdıkları ve ciddi komplikasyonları olan kalp atış hızında düşme meydana gelmesi sonucunda hastalığın her zaman için teşhis ve de tedavisi yapılacaksa altında yatan nedenin bulunması gerekmektedir.
- Yaşlılık; Kalp dokusunda hasar;
- Kalp krizi;
- Kalp hastalıkları;
- Doğumsal kalp hastalıkları;
- Miyokardit;
- Kalp ameliyatı sonrasında komplikasyon;
- Hipotiroidizm;
- Potasyum ve kalsiyum eksikliği;
- Uyku apnesi;
- Romatizmal ateş;
- Lupus;
- Yüksek tansiyon;
- Bazı ilaçların yan etkileri.
Bazı kişilerde ise sinüs düğümlerinde oluşan elektriksel uyarıların yavaş olması, gibi durumlardan da olacaktır. Sinüs düğümleri kişilerin yavaş ya da hızlı kalp atışlarının olmasına neden olacaktır. Atriyumdan geçen elektrik sinyallerinin kalbin ana pompalama odalarına ventriküllere az ulaşması sonucunda da yaşanacak bir durumdu.
Bradikardi Belirtileri
Bradikardi yaşayacak olan bir kişinin birçok organına oksijen ve kan akışının sağlanamaması sonucunda bazı belirtiler ortaya çıkacağı gibi bu belirtiler sonucunda komplikasyonlara da neden olacak ciddi durumlar oluşabilir. Kişilerin sıklıkla yakınmasının nedenleri arasında şu belirtiler görülmektedir.
- Bayılma;
- Baş dönmesi;
- Baş ağrısı;
- Yorgunluk;
- Nefes darlığı;
- Göğüs ağrıları;
- Hafıza sorunları;
- Egzersiz sırasında çok çabuk yorulma.
Eğer ki çocuklarda ya da yetişkinlerde bradikardinin sebepleri arasında görülen belirtiler yaşanması ya da nedenlerini yaşamakta olan bir kişinin sağlık sorunlarını ciddiye almalı ve kardiyoloji doktoruna muayene olmaları gerekmektedir. Çocuklarda ve yetişkinlerde görülebilir.
Bradikardi için yaş faktörü çok önemlidir. Kalp problemlerinin olmasında yaşın çok önemli olduğu unutulmamalıdır. Kalp hastalıklarına bağlı olarak kalp dokusunun hasar görmesi ile de sonuçlanacaktır.
Bu neden kalp rahatsızlığı riskinin olması durumunda kişilerin sıklıkla yüksek tansiyon hastalığı, sigara kullanımı ve alkol tüketimi gibi durumlar çok etkili olmaktadır. Ayrıca bazı psikolojik sorunların da olması neticesinde ve kaygı gibi durumlar yaşanmasında da kalp atışları bazen yavaşlayabilir.
Hastalığın yaşanması sonucunda bir takım komplikasyonların da olması sıklıkla görülecek bir durumdur. Bunlar sıklıkla sık sık kişinin bayılması, kalbin yeterli miktarda kan pompalayamaması yani kalp yetmezliğinin oluşması, ani kalp durması ve ani ölüm gibi nedenlerde olabilir.
Bradikardi Tedavisi
Bradikardi teşhis etmek için kardiyoloji doktorunun ilk olarak yapacak olduğu fiziksel muayene sonucunda hastalığın tanısını koymak için bir takım testler yapılacaktır. Hastanın bu durumda bradikardi nedir tedavisi nasıl olacaktır sorusu akıllara gelmektedir. Bu durum içerisinde bradikardi sebepleri araştırmalıdır. İlk olarak doktor tarafından istenen testler arasında elektrokardiyogram EKG olmaktadır. Bu durum hastalığın teşhisini tespit etmek amacıyla uygulanacaktır. Kalbin elektrik sinyallerini kaydedecek ve doktor kalp ritmini anlamasını sağlayacaktır.
Hastalığı tedavi etmek için ilk olarak altında yatan neden araştırılması gerekmektedir. Bu sebeple kişilerin çoğunun hayatı içerisinde neden olan sorunun bulunması çok önemli olaraktır. ayrıca hipotiroidzm ya da uyku apnesi olması gibi nedenlerde bu durumun oluşmasına neden olacaktır. Doktor tarafından kalp ritmini düzenleyecek olan bir takım kimyasal ilaçlar reçete edilebilir. Bunun dışında kalp ritmini düzenlenmesi için kalp pili takılması da söz konusu olacaktır.
Bradikardi Önlenmesi
Bradikardi hastalığının belirtisini yaşamakta olan kişilerin sıklıkla bradikardi bitkisel tedavisi sonucunda iyileşme görülmektedir. Özellikle düşük kalp atış hızına sahip olan kişilerin keten tohumu çayı içmeleri de tavsiye edilmektedir. Bu çay kalp ritminin hızlanmasını sağlayacaktır. Fakat çayı çok yaşlı ve özellikle de hamile kadınların içmeleri doktor tarafından onay verilmesi durumunda tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Bunun dışında hastanın bir takım durumlara dikkat etmesi de hayatı ve sağlığı açısından çok önemli olacaktır. Bu kişiler sıklıkla egzersiz yapmaları tavsiye edilmektedir. Yapacak oldukları düzenli egzersiz sonucunda kişilerin sağlıklı bir yaşam yaşayacakları ve ayrıca aşırı kilolu olmaları sonucunda da kalp rahatsızlığının önüne geçmeleri de mümkün olacaktır.
Hastaların daha çok kalp sağlığına yararlı olacak besinler yemeleri gerekmektedir. Meyve ve de sebze yemeleri her durumda tavsiye edilecek ve düşük yağlı, az tuzlu ve şekersiz gıdaları yaşam tarzı içerisinde uygulamaları da gerekmektedir. Hastaların her zaman için yüksek tansiyonunu ve kolesterolünü kontrol altında tutmaları yaşamları açısından çok önemli olmaktadır. Özellikle de yüksek tansiyon bradikardinin gelişmesinde çok önemli olacaktır. Hastalığın tedavisi içerisinde mutlaka kişilerin tuz tüketimini sınırlandırmaları gerekmektedir. Hastanın sigara içmeyi bırakması gerekmektedir. Eğer ki bir hasta sigara tüketimi olması durumunda kalp ve damar sağlığına zarar verecek olduğu unutulmamalıdır. Hastanın her zaman için alkol ve kafein tarzında içecekleri de bırakmaları tavsiye edilmektedir.
Kaynaklar
- http://file.atuder.org.tr/_atuder.org/fileUpload/inLeaHPtzlZy.pdf
- http://cms.galenos.com.tr/Uploads/Article_9433/155-165.pdf
- http://www.istanbulsaglik.gov.tr/w/tez/pdf/kadin_hast/dr_cengiz_coksuer.pdf
- https://www.healthdirect.gov.au/bradycardia
- http://www.medtronic.com/us-en/patients/conditions/slow-heartbeat.html