Sinüzal Taşikardi Belirtileri ve Nedenleri
Hızlı sinir sisteminin sinoatriyal düğümün aşırı hızlı ateşlemesi sonucunda oluşmaktadır. Bu durum sonucunda kişilerde çoğunda ağrı, ateş, düşük kan oksijen seviyesi gibi durumlar olmaktadır.
İçindekiler
Sinüzal Taşikardi
Kalp atış hızının bir dakika içerisinde 100 ile 130 atım hızına ulaşması sonucunda meydana gelecek olan bir durumdur. Bu artışın sıklıkla sinüs düğümünün fiziksel stresi, ağrı, ateş, vücudun zehirlenmesi gibi durumlarda uyarı vermesi sonucunda neden olacaktır. Bu rahatsızlığın olmasına etken olan vagus sinirinin konusunda bir azalma meydana gelmesinde ve sempatpadrenal aktivite içerisinde bir artışın olması durumunda ortaya çıkması ile bilinmektedir. Bu durum içerisinde sinir sistemi normal işleyişinden uzaklaşacak ve kardiyak sorunların oluşmasına neden olacaktır. sağlıklı bir kalbe sahip olan kişilerde daha sıklıkla görülmesi ile bilinmektedir. Fizyolojik sinüzal taşikardi atropin sülfat veya derin inspirasyon sonucunda da oluşması ile bilinmektedir. Ayrıca sinüzal taşikardi patolojik bir durum sonucunda da oluşabilmesi mümkün olmaktadır. Kronik kalp yetmezliği sonucunda basınç artacaktır. Bu durumda sinir sisteminin aktivasyonuna ve kalp hızının refleks artışına yol açması ile bilinmektedir.
Sinüzal Taşikardi Nedenleri
Kalp kasılmasının sıklığının artmasına neden olacak birçok faktör söz konusu olacaktır. İntrakardiyal veya ekstra kardiyak gibi durumlarda çok yaygın olmaktadır.
- Akut ya da kronik kalp yetmezliği;
- Enfarktüsü;
- Angina pektoris derecelerinin şiddetli olması;
- Kalp hastalıkları;
- Kardiyomiyopati.
Ayrıca sinüzal taşikardi oluşmasının nedenleri arasında estrakardiyal nedenlerine bağlı olarak kişilerin çeşitli duygusal aşırı gerilmeleri, fiziksel olarak zorlanmaları da bulunmaktadır. Herediter yatkınlık ile çok önemli bir rol oynaması ile bilinmektedir. Genellikle taşikardi oluşmasına neden olanlar arasında beyin tümörü, otonom sinir sisteminin fonksiyon bozuklukları da bir neden olmaktadır. Kişilerde sıklıkla meydana gelecek olan kalp atış hızında ki fonksiyonel artışın sebeplerinden bir tanesi de kan dolaşımının artması olacaktır. Bu durumda da kişilerde kalp atış hızından başka şu durumlar ortaya çıkması söz konusu olur.
- Tirotoksikoz;
- Feokromonsitoma;
- Anemi;
- Bayılma;
- Kan basıncında ani düşmeler;
- Ağrı.
Bir takım ilaç kullanımının sinüs düğümlerinde direkt olarak veya refleks etkisine sebep olması sonucunda da sinüzal taşikardi oluşmasına neden olacaktır. Sıklıkla Norepinefrin, Adrenalin, Arteriyel ilaçlar, nikotin, kahve ve alkol gibi içeceklerde bu durumun oluşmasında etkili olacaktır.
Sinüzal Taşikardi Belirtileri
Diğer kalp hastalıklarından farklı olarak sinüzal taşikardinin belirtileri daha hafif olması ile bilinmektedir. Çoğu hastanın kalp atış hızında olan artışı hissetmemesi bile mümkün olmaktadır. Daha sık hastalarda artan bir yorgunluğun oluşması, genel bir rahatsızlık hissi ile de şikayet etmeleri ile bilinmektedirler. Bazı kişilerde dinlenmeleri durumunda ya da gece kalp hızında bir artışın olması söz konusu olacaktır. Uyuma sırasında kasılmaların sağlıklı bir insanda da olabileceği unutulmaması gerekmektedir. Hastalığın çok daha ciddi olan belirtileri arasında kalpteki rahatsızlıklar, yoğun ve hızlı bir kalp artış hissi olmaktadır. Birçok kişilerde daha da ciddi belirtileri olması ile bilinmektedir. Bunların başında sıklıkla kişilerin kalbinde oluşan rahatsızlık hissinin oluşması, yoğun bir şekilde ve çok hızlı artmakta olan kalp atış hızının oluşması gibi durumlar söz konusu olacaktır.
Kişilerin göğüs bölgelerinde meydana gelmekte olan bir ağrı oluşabilir. Nefes alma zorluğu yaşayacağından bir korku yaşaması da söz konusu olacaktır. Bu durum içerisinde bazı kişilerde kalp atış hızı birkaç dakika içerisinde kendiliğinden durmaktadır.
Taşikardi Tedavisi
Hastalığın tanısını koymak ise günümüzde oldukça kolay olmaktadır. Atardamardaki nabız ölçülmesi sonucunda ve kişilere çekilecek olan EKG sonucunda sinüzal taşikardi olup olmadığının tespiti yapılacaktır. Sinüzal taşikardinin tedavisinin ilk olarak buna neden olan durumun ortadan kaldırılması gerekmektedir. Birçok kişinin normal kalp atış hızına kavuşabilmesi için aktivitelerine çok önem vermesi ve stresli durumlardan kaçınması gerekmektedir. Bunun yanında kullanmakta olduğu ilaçların da yan etkilerinin olması söz konusu olacaktır. Kullanmakta olduğu ilaçların yan etkilerini iyi bilmesi, doktoruna danışması gerekmektedir. Ayrıca kişilerin kahve, sigara tüketimi, çay içimi ve alkol tüketimini de azaltması gerekmektedir. Eğer ki bu hastalığın nedenleri arasında kişilerin nörojenik durumundan kaynaklanmakta olan bir taşikardi söz konusu olması durumunda doktor tarafından kişilere bir takım sakinleştirici ilaçların verilmesi söz konusu olacaktır.
Kaynaklar
- http://en.ecgpedia.org/wiki/Sinus_Tachycardia
- https://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=9743
- https://lifeinthefastlane.com/ecg-library/sinus-tachycardia/
- https://www.practicalclinicalskills.com/sinus-tachycardia
- https://www.uptodate.com/contents/sinus-tachycardia-evaluation-and-management