Siyanotik Kalp Hastalıkları ve Belirtileri

Doğuştan kalp hastalıkları gebeliğin ilk iki ayı içerisinde ortaya çıkmaktadır. Daha sıklıkla gebeliğin 8 ayı boyunca ilaç kullanılması, röntgen ışınlarına maruz kalması ya da insülin kullanılması sonucunda oluşmaktadır.

Siyanotik Kalp Hastalıkları 

Siyanotik konjenital kalp hastalığı doğumda var olan bir hastalık olmaktadır. Kanda düşük oksijen seviyelerinin oluşması sonucunda görülmektedir. Kalp kapakçıklığından oluşan sorunlar, aortda oluşan sorunlar, kalbin ventriküller duvarının kalınlaşması gibi durumlardan kaynaklanabilmektedir. Siyanotik konjenital kalp hastalığı yaşamakta olan bir bebek doğumundan itibaren bir takım genetik hastalıklar ile dünyaya gelmektedir. Down sendromu, Turner sendromu, marfan sendromu, noonan sendromu gibi rahatsızlıklar da bu hastalığın olmasına neden olacaktır. Gebe kadının toksik kimyasallara maruz kalması sonucunda gebelik sırasında meydana gelecek olan enfeksiyonlar sonucunda meydana gelebilir.

Doğumsal kalp hastalıkları sıklıkla ikiye ayrılmaktadır. Asiyanotik denmesi morluk olmadan gelişmekte olan bir rahatsızlık olmaktadır. Asiyanotik konjenital kalp hastalığında meydana gelecek olan durumda şant oluşması sonucunda ağırlığın soldan sağa doğru olması söz konusu olacak ve pulmoner akım, sistemik akımdan çok daha fazla olması sonucunda görülecektir. Bebeklerde meydana gelen siyanotik konjenital kalp hastalığında ise bebeklerde oluşan şant daha sıklıkla sağdan sola doğru olmaktadır bu nedenle de akciğere giden kan miktarı az olur. 

Siyanotik Konjenital Kalp Hastalığı Nedenleri

Hastalığın gelişmesine neden olacak birçok fiziksel kusur olmaktadır. Bazı bebeklerin çeşitli kusurlar ile dünyaya gelmesi görülmektedir.

Fallot Tetralojisi

Kalbin sağ ve sol ventrikülleri arasında bir delik oluşması, dar pulmoner kapak, sağ ventrikül kaslarının kalınlaşması ve yanlış gelişen bir aort kapağından oluşacaktır. Bu kusurların kanda oksijen olmamasına ve oksijensiz kanın vücuda pompalanmasına neden olmaktadır.

Çocukluk dönemi içerisinde pulmoner arterin gelişmesi sonucunda cerrahi müdahale yapılabilir. Bu durumda aort damarının yerinin düzeltilmesi sonucunda pulmoner arterdeki ve pulmoner kapakta oluşan darlığın ortadan kaldırılması sonucunda çocuk sağlığına kavuşması sonucunda normal hayatına devam eder.

Büyük Arterlerin Transpozisyonu

Bebeklerde pulmoner ve aort kapakçıklarının atardamar ile bozukluğu sonucunda oluşmaktadır. Aort yoluyla vücudun geri kalanına pompalanmakta olan oksijen miktarı düşük kan ile sonuçlanacaktır.

Tedavisi amacıyla arterial switch yöntemi kullanılmaktadır. Daha sıklıkla doğumdan sonraki ilk üç hafta içerisinde bebek ameliyat edilmesi gerekmektedir. Bozuk olan damarların doğru pozisyonda olması amaçlanmaktadır. Kalbi beslemekte olan koroner arterler de aorta taşınacaktır. Bu operasyonu geçiren bebekte kan dolaşımı normale dönecek olduğundan morluk ortadan kalkacaktır.

Triküspid Atrezisi

Bu kusur sonucunda triküspid kalp kapağının anormal bir şekilde gelişmesi sonucunda ya da eksik olması neticesinde oluşur. Bu durum içerisinde normal kan akışında bozulmalara neden olacaktır ve düşük oksijen kan vücuda pompalanacaktır.

Akciğerlere ulaşacak olan kan akımının artması amacıyla şant operasyonu gerekebilir. Bunun dışında da fontan operasyonu kullanılarak sağ atriyuma ulaşacak kan, yapılacak olan cerrahi müdahale sonucunda akciğere yönlendirilecektir.

Total Anomali Pulmoner Venöz Bağlantı

Bu durum akciğerlerden kalbe yüksek oksijenli kan getirmekte olan damarlar sağ atriyuma bağlanması sonucunda ortaya çıkacaktır. Damarlar sol atriyuma bağlanacaktır. Akciğerler ve kalp arasında damar tıkanıklığının da eşlik etmesi söz konusu olabilir.

TEdavisi amacıyla yapılacak olan cerrahi müdahale daha sıklıkla 3 ya da 4 yaşında uygulanmaktadır. Pulmoner arter ile aorta şant oluşturulacaktır. Bu operasyon sayesinde akciğerlere ulaşacak kan gidişinin sağlanması hedeflenecektir.

Siyanotik Kalp Hastalıkları Belirtileri

Hastalığın klasik belirtileri arasında siyanoz veya cildin mavi rengi olmaktadır. Genellikle bebeğin dudaklarında, ayak parmaklarında ya da el parmaklarında renk değişikliği görülmektedir. Diğer belirtiler arasında ise fiziksel olan herhangi bir aktiviteden sonra meydana gelecek olan solunum zorluğu olacaktır. Bazı çocuklarda oksijen seviyesinin düşük olması nedeniyle cilt renginin mavi olması ve hiperveanserasyon görülebilir. Hastalığa neden olan sorunlarda görülmekte olan farklı belirtiler görülmektedir.

Fallot Tetralojisi

  • Doğduğu zaman çok zayıf doğması;
  • Siyanoz;
  • Beslenme bozukluğu;
  • Yuvarlak olan ve büyük parmaklar;
  • Büyüme sorunları;
  • Çok hızlı nefes alıp verme.

Büyük Arterlerin Transpozisyonu

  • Hızlı kalp atımı;
  • Hızlı nefes alıp verme;
  • Büyüme geriliği;
  • Kilo almada sorun;
  • Terleme.

Triküspit Atrezi

  • Siyanoz;
  • Yorgunluk;
  • Nefes darlığı;
  • Beslenme zorluğu;
  • Terleme;
  • Büyüme geriliği;
  • Kronik solunum yolu enfeksiyonları.

Bu belirtilerin ciddiyetine bağlı olarak hastalığın tedavisinin hemen ya da ilerleyen zamanlarda yapılması gerekmektedir. Ameliyat edilemeyecek olan hastalara ilaç tedavisi uygulanabilir. Bu sayede kan damarlarının açık tutulması, gelişecek olan anormal kalp ritminin düzenlenmesine de yardımcı olacaktır. 

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 2,00 out of 5)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.