Taşikardiye Neden Olan Sebepler ve Belirtileri Nelerdir?

Taşikardinin hızlı kalp çarpıntısı, baş dönmesi ve solunum problemlerinin olmasına neden olan yüksek tansiyon, uyku apnesi, diyabet gibi hastalıkların neticesinde belirtiler meydana çıkacaktır.

Taşikardi

Hareket yaparken ya da kişinin istirahat etmesi sonucunda da kalbin çok daha hızlı bir biçimde çarpmasına neden olacak bir kalp ritim bozukluğu olarak meydana gelecektir. Kalp atışını çok hızlanması neticesinde kişilerde bir dakika içerisinde kalbin çok hızlı olarak çarpması neticesinde ortaya çıkacak bir kalp ritim bozukluğu olmaktadır.  Kişilerin birçok nedenden dolayı yaşamakta olduğu bu sağlık sorunu kişinin yaşam kalitesini düşürecek ciddi bir rahatsızlık olmaktadır. Kalp aşının hızlanmasına neden olan durumların başında kalp dokularında oluşan elektrik sinyalinin hızlı bir şekilde olması durumunda taşikardi meydana gelir. İnsan kalbinde bir anormallik olması durumunda, kalp hızında hızlanma meydana gelecek, hızlı çarpması sonucunda atış hızı sonucunda elektrik sinyali üretmesi sonucunda ortaya çıkacaktır. Normal bir yetişkin bir insanın da kalp atışının 60 saniye içerisinde 60 ile 100 atış atması normal değerler olmaktadır.

Taşikardinin mutlaka altında yatan neden bulunmalı ve de tedavi edilmesi gereken ciddi bir hastalıktır. Şayet taşikardi tedavi edilmemesi durumunda ciddi sorunlara neden olabilecek ve semptomların olmasıyla sonuçlanacak, tedavi yapılmaması durumunda kalbin normal kalp fonksiyonlarının bozulmasına neden olacaktır. Kalp yetmezliğinin olması, felç geçirme, aniden kişilerin kalbinin durması sonucunda ölüm yaşanması gibi çok ciddi durumlara yol açabilir. 

Taşikardi Türleri

Anormal olarak meydana gelecek olan kalp atışının sonucunda taşikardi türleri nedenine göre farklı türlere ayrılmıştır. Kalp atış hızının anormal olmasına neden olan duruma göre farklı isimlerle anılmaktadır.

Atriyal fibrilasyon: Kalbin en üst odacıklarında düzensiz bir şekilde elektriksel uyarılma sonucunda ortaya çıkacak olan kalbin çok daha hızlı bir şekilde atmasına neden olan, atriyum hızlı, koordinasyonsuz ve zayıf bir şekilde kasılmaları ile de sonuçlanacaktır. Bu durum geçici olabileceği gibi aynı zamanda da kronik olabilir. Eğer ki tedavi edilmemesi durumunda ciddi sonuçlar olacaktır. Taşikardinin en yaygın olarak kişilerde görülmekte olduğu, kalp hastalıklarının ya da hipertansiyon gibi ani kan basıncının yükselmesi gibi rahatsızlıklar sonucunda olabilecektir. Kişilerin çok sık alkol tüketmeleri, kalp kapak bozuklukları oluşması durumunda meydana gelecek ciddi bir hastalıktır.

Atriyal taşikardi: Atriyumun zayıf bir şekilde kasılması sonucunda ortaya çıkacak olan kalbin düzensiz atımlaıdır. Atriyumun düzensiz olmasından kaynaklanacaktır. Bu durum kendiliğinden geçebilecek olduğu gibi aynı zamanda da kişilerin tedavi edilmesi gerekebilir.

Supraventriküler taşikardi: Sinüs taşikardisi olarak da bilinmektedir. Bu durum ventriküllerin üstünde bir yerlerde başlayacak olan ve anormal şekilde kalp atışı ile sonuçlanacaktır. Daha çok doğumsal kalp hastalıkları yaşanması neticesinde de kalp ritim hızının hızlanarak çarpıntının ortaya çıktığı bilinmektedir. Panik atak hastalığı gibi psikolojik nedenlerde ortaya çıkabilir.

Ventriküler taşikardi: Kalbin ventriküler odacıklarında anormal elektrik sinyallerinin oluşması neticesinde ortaya çıkabilecek bir tür hızlı kalp çarpmasının sonucunda ortaya çıkacak bir durumdur. Bu durum kaynaklandığı zamanlarda ventirküller insan bedenine vücudun istediği kadar kan pompalamaması gibi durumlarda ortaya çıkacaktır.Uzun sürmesi durumunda insanların yaşamını tehdit edecek kadar ciddi durumların olmasına neden olur. Kalp yetmezliği sonucunda da meydana gelebilir.

Taşikardi Belirtileri

İnsan kalbi çok hızlı bir şekilde atmaya başlaması durumunda, kalbin vücudun diğer organlarına tam olarak kan pompalayamaması durumunda ortaya çıkacak olan, organların ve dokuların oksijensiz kalması ile sonuçlanması neticesinde bazı belirtiler ortaya çıkacaktır.

  • Nefes darlığı;
  • Başı aniden dönmeye başlaması;
  • Hızlı atan nabız;
  • Kalp çarpıntısı;
  • Göğüs ağrısı;
  • Yorgunluk;
  • Endişe;
  • Bayılma.

Fakat bazı hastalarda ise yukarıda yazmış olduğumuz bu belirtiler olmayacaktır. Hastanın rutin kontrolleri yapılırken fiziksel muayene içerisinde ya da EKG çekimi sırasında doktor tarafından teşhis konulabilir. Hızlı bir şekilde kalp atış hızı olması durumunda semptomlar kişileri rahatsız edecek ve ciddi bir rahatsızlığın da olmasına neden olacaktır. Bu durum içerisinde eğer ki sürekli var olan çarpıntı sonucunda kardiyoloji uzmanına hastanın muayene için baş vurması gerekmektedir. 

Taşikardi Sebepleri

Kalbin kan pompalamasında sorun olması durumunda kişilerde meydana gelen taşikardinin birçok nedeni bulunmaktadır. Hastalığa daha çok kalp hastalıkları neden olması ve kalp dokusunda hasar olması sonucunda meydana gelecektir. Bebeklerde taşikardi olmasının sebepleri arasında, kalp hastalıkları gibi nedenler olacağı gibi aynı zamanda da ağlaması durumunda kalp atışlarında da hızlanma olacaktır.

Gebelik esnasında anne adayının bebeğin beslenmesi ve gelişmesi için daha çok kan pompalaması gerekmektedir. Bu durum sonucunda da hamilelik esnasında kalp atışlarında hızlanması normaldir. Kansızlık sonucunda birçok kişinin anemi hastalığına bağlı olarak çarpıntısı olabilir.

Panik atak hastalığı yaşanması, ani bir şekilde korkuya kapılması, heyecanlanması ya da sinirlenmesi ve stres altında olması gibi durumlarda da meydana gelebilir. Yüksek tansiyon ve düşük tansiyon da kan basıncı ile alakalı olması sonucunda kişilerde sıklıkla yaşanacak taşikardi sorununa neden olur. Yüksek ateşlenmesi, çok nikotin tüketmesi neticesinde, çok sık alkol ve kafeinli içecekler alınması ve bir takım kullanmakta olduğu kimyasal olarak kullanılan ilaçların bazı kişilerde yaptığı yan etkileri de bu hastalığı tetikleyecektir.

Taşikardi teşhisini koymak için yapılan testler sonucunda ortaya çıkacaktır. Bunun sonucunda kişinin tedavisi taşikardi oluşumuna neden olan hastalığın ya da durumun ortadan kaldırılması sonucunda kalp atışları normale dönecektir.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.