Taşikardi Nasıl Tedavi Edilir?

Kişinin kalp atışlarının çok hızlı olması durumunda meydana gelen bir kalp ritim bozukluğu olmaktadır. Kişiler dinlenirken bile taşikardi yaşamaları söz konusu olabilir.

Taşikardi

Kalbin ritim bozukluğu yaşaması durumunda birçok kişinin hayatı içerisinde taşikardi oluşacaktır. Kalp hızlı atmaya başlarsa ritim bozukluğu ortaya çıkacak bu durum kişilerin hayatında endişeye kapılmasına ve altında bir hastalık olduğuna işaret etmektedir. Yürüyüş yaparken ya da kişi dinlenmesi durumunda bile kalp çarpıntısı ortaya çıkacak çok ciddi bir durumun belirtisi olarak yaşanabilir. Kalp yetmezliği yaşanması neticesinde insan hayatı içerisinde çarpıntı dışında da bir takım belirtilerin olması mümkün olacaktır. Bunlar sıklıkla solunum problemleri olacağı gibi baş dönmesinin olması sonucunda nadiren de olsa bayılmanın da meydana geleceği bilinmektedir.

Yetişkin bir insanda sadece görülmeyecek, bebeklerde ve çocuklarda görüleceği gibi anne karnında olan fetal kalp atışı ultrason cihazı ile dinlendiği zaman ortaya çıkabilir. Kalp üst odacığının düzensiz olan elektrik sinyalleri neticesinde çok hızla atması sonucunda atriyal çarpıntının olacağı bir durum yaşanabilir.

Taşikardi Tedavisi

Kalp çarpıntısının oluşmasına neden olan birçok durum olacaktır. Bu hastalıklar kalp hastalıkları ya da kişinin ruhsal hastalıklar yaşamasının yanı sıra aynı zamanda da hastanın beslenme alışkanlıkları sonucunda da yaşanacak bir durum olabilir. Stres ve korkuya kapılması sonucunda çok fazla alkol ve nikotin tüketmesi neticesinde de meydana gelebilir.

Hastalığın teşhis edebilmesi için kardiyoloji doktoruna muayene edilmesi sonucunda bir takım testler isteyecektir. Taşikardi yaşanması durumunda EKG çekimi sonucunda kalp ritim bozukluğu olup olmadığı tespit edilecektir. Bu durumda kişilerin göğsüne ya da kollarına ve bacaklarına elektrotlar bağlanması sonucunda kişinin herhangi bir ağrı hissetmeden çekilecek EKG sonuçlarına göre hastanın herhangi bir ritim bozukluğu yaşayıp yaşamadığı tespit edilecektir. Bazı kişilerde EKG sonucunda normal kalp atışları izlenecektir. Bu durumda hastanın Holter takılması sonucunda kişilerin 24 saat boyunca bu cihazı kullanacakları ve bunun sonucunda hastanın hayatı içerisinde taşikardi rahatsızlığına sahip olup olmadığı da anlaşılacaktır. 

Kişilerin çok düzensiz bir kalp atışına sahip olmaları sonucunda hastalığın düzeltilmesi için kardiyoloji doktoru tarafından yapılacak olan testler sonucunda taşikardi teşhisinin konulması sonucunda tedavisinin yapılmasına gerek duyulması sonucunda bazı tedavi yöntemleri uygulanacaktır.

Kalp atış hızını yavaşlatabilmek için bir takım kimyasal ilaçlar, beslenme alışkanlığının değiştirilmesi ve bunun sonucunda da kişilerin taşikardi sorununa çözüm bulacakları unutulmamalıdır. Daha sıklıkla vagal manevraları yapmanız sonucunda kişilerin daha çok hızlı kalp atışının önüne geçtikleri de bilinmektedir. Vagal manevra vagus sinirini etkileyecektir. Bu durum da kalp atışlarınızın hızlanmasını sağlayacaktır. Hızlı bir şekilde öksürmesi gerekmektedir. Bu durumda buz uygulaması yapabilirsiniz.

Kalp atışının düzenlenmesi amacıyla kişilere reçete edilecek olan ilaçlar arasında anti-aritmik ilaçlar önerilebilir. Bunun dışında ilaç enjeksiyonlarının da yapılacak olduğu unutulmamalıdır. Enjeksiyon sadece hastane ortamında yapılması gerekmektedir. Eğer ki sürekli olarak yaşanması durumunda doktor tarafından kimyasal hap reçete edilebilir.

DAROB 80 mg 50 tablet: İlacın etkin maddesi Sotalol Hcl olmaktadır. Bu ilaç eczanelerde satılan ve kardiyoloji doktorları tarafından reçete edilecek bir ilaç olmaktadır. Kalp çarpıntılarına yol açmakta olan ritim bozuklukları yaşanması durumunda, sık sık taşikardi yaşanması neticesinde hastaların düzensiz olan kalp atışlarını düzenlemek amacıyla ve ritimlerin normale dönmesi amacıyla kullanılmaktadır. Kullanan kişilerde nadiren de olsa bir takım yan etkiler görülmektedir. Bu yan etkiler sıklıkla şunlardır: Nefes darlığının gelişmesi, ağız ve dilde şişme meydana gelmesi, kaşıntı, iç sıkıntısı, karın ağrısı gibi bazı yan etkileri olmaktadır. 

Taşikardinin Önlenmesi

Düzenli olarak kişilerin taşikardi olmaması için kendilerini yormadan egzersizler yapmaları gerekmektedir. Bunun yanında beslenme alışkanlıklarını değiştirmeleri ve sağlıklı bir şekilde kilo vermeye başlamaları da tavsiye edilmektedir. Daha sıklıkla tansiyonu kontrol altına almaları ve kolesterolü yükseltecek durumlardan kaçınmaları da gerekmektedir. Kalp sağlığını korumak için kalp hastalığı riskini ortadan kaldırmak gerekmektedir. Sigara da kalp ve damar sağlığına son derece zararlı olan bir içecek olmaktadır. Bu nedenle kişinin ne kendisinin sigara içmesi ne de sigara içilen bir ortam içerisinde bulunmaması gerekmektedir. Alkol ve kafein gibi çarpıntıya neden olacak içeceklerden uzak durmaları her zaman için kalp ve damar sağlığı açısından çok önemli olacaktır. Stres ya da sinir ve heyecan gibi anlık değişen duygular kişilerde kalp çarpıntısının olmasına neden olacağı için bu tür durumlar olmaması için ruhsal durumunu da kişilerin kontrol altında tutmaları gerekmektedir.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.