Akut Kalp Yetmezliği Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kalbin vücudun ihtiyacına göre yeterli miktarda kan pompalayamadığı zamanlarda ortaya çıkan kronik ya da akut bir şekilde hızla gelişecek bir sorundur.

Akut Kalp Yetmezliği

Vücudun tam olarak ihtiyacı olan kanı, kalbin yeterli miktarda pompalayamadığı ve karşılayamadığı zamanlarda ortaya çıkacak bir hastalık olmaktadır. Bu hastalık yıllar içerisinde gelişebilecek olduğu gibi akut olarak yani aniden de meydana gelebilecek bir hastalıktır. Daha çok 65 yaş üzeri insanların hayatını kaybetmelerine neden olan, yaşam kalitelerinde düşme meydana gelecek olan ciddi bir hastalıktır.

Akut kalp yetmezliğinin oluşmasının birçok nedeni olmaktadır. Enfeksiyonlar, alerjik reaksiyon geçirilmesi, ciğerlere pıhtı atması, kalp krizi, koroner arter hastalığı, yüksek tansiyon, kalp ritim bozukluğu, kalp kusurları, çok fazla alkol tüketimi ve böbrek sorunları gibi nedenlerden kaynaklanabilir.

Akut Kalp Yetmezliği Belirtileri

Akut kalp yetmezliği yaşamakta olan bir kişinin kardiyoloji doktoruna muayene olması gerekmektedir. Bunun sonucunda bir takım testler yapılması gerekmektedir. Göğüs röntgeni sayesinde doktor tarafından akciğerlerin ve kalbin incelenmesi gerekmektedir. Yapılacak olan bir takım kan testleri bulunmaktadır. Bunlar sıklıkla tiroid ve böbrek fonksiyonlarını kontrol etmek amacıyla yapılacak olan testler olurken aynı zamanda da kolesterole de bakılması gerekmektedir. Elektrokardiyogram sayesinde ses dalgalarının kullanılması sonucunda kalbin kanı hangi şekilde pompaladığı görülecektir. Bilgisayarlı tomografi çekilmesi sonucunda kalp problemlerinin olup olmadığı anlaşılacaktır. Doktor tarafından MR taraması istenecektir.

Akut kalp yetmezliğinin aniden başlaması sonucunda en yaygın semptomu olarak nefes darlığının gelişmesi meydana gelecektir. Nefes darlığı kronik akut yetmezliğinin de belirtileri olsa da daha şiddetli olarak ortaya çıkacaktır. Kronik olarak gelişmekte olan kalp yetmezliği ile aynı belirtilere neredeyse sahip olsa bile akut kalp yetmezliğinde bir anda gelişecek ve daha da belirgin olmasına sebep olacaktır. Çok kısa süre içerisinde hızla kilo alabilir ve kişinin iştahının olmamasına rağmen kilo artışı devam eder.Bunun nedeni kalp yetmezliği sonucunda vücudun sıvı birikmesinden kaynaklanacak ciddi bir hastalık olmaktadır.

  • Halsizlik; Dinlenirken bile meydana gelen yorgunluk;
  • Düzensiz ve hızlı bir şekilde kalp atışı;
  • Renkli balgam oluşması;
  • Konsantre olma yeteneğinin azalması;
  • Mide bulantısı;
  • İştah kaybı.

Akut başlayan kalp yetmezliğinin belirtileri bunlar olmaktadır. Kalp yetmezliğinin ciddi bir hastalık olması nedeniyle kişilerin kalp krizi geçirmelerine bile neden olacak bir durumdur. Eğer ki kalpte bulunan arterlerde ki tıkanıklığın oluşması sonucunda oksijenin kalbe ulaşmaması nedeniyle ve kan pompalamasının düzensiz bir şekilde olması sonucunda neden olacaktır. Bu nedenle de göğüs ağrısı da sıklıkla yaşanacak bir durum olacaktır.

Akut Kalp Yetmezliği Evreleri

Kalp yetmezliği eğer ki sistolik kalp yetmezliği olması durumunda bunun sol taraflı kalp yetmezliği olarak bilinecektir. Kalbin zayıf olması durumunda ya da büyümeye başlaması sonucunda ortaya çıkacaktır. Sol ventrikülerde kas kontraksiyonu olmaması sonucunda meydana gelir. diyastolik kalp yetmezliğinde ise kan sol ventikülünüzü düzgün bir şekilde dolduramaması sonucunda meydana gelecektir. Sağa doğru gelişen kalp yetmezliği sonucunda bu durum meydana geldiği zaman aynı zamanda sola doğru kalp yetmezliğinin de gelişmesi meydana gelecektir.

Sol ventrikülünüzün başarısız olması durumunda basınç artışı yaşanacak olduğundan sağ tarafında ki hasar ile de sonuçlanacaktır. Bunun sonucunda sağ tarafta eğer ki kanı tam olarak pompalamaması durumunda vücutta sıvı birikmesi olacağı için ayaklarda ve ayak bileklerde su birikmesine neden olacaktır.

Akut Kalp Yetmezliği Tedavisi

Akut kalp krizinin 4 evresi bulunmaktadır. Bunlar daha çok kalp yetmezliğinin hangi evrede olduğunu ve evre tespiti sonucunda da ona uygun bir şekilde tedavi yapılması gerekmektedir. İlk evre olması durumunda herhangi bir belirtinin olmayacağı bilinmektedir. İkinci evre olduğu zaman kişinin günlük faaliyetlerini kolaylıkla yapacak ama yorgunluk meydana geleceği gibi nefes darlığı da oluşacaktır. Üçüncü evre içerisinde kişilerin günlük aktivitelerini tamamlamak sırasında çok büyük güçlük çekmesine neden olacaktır. Dördüncü evre içerisinde kişilerin dinlenmesi durumunda bile nefes darlığı yaşamasına neden olacaktır.

Akut kalp yetmezliği yaşamakta olan bir kişiye tanı konulması sonucunda kişinin hangi evrede kalp yetmezliği yaşadığı çok önemlidir. Buna uygun olarak tedavi yapılacaktır. Kalp yetmezliği yaşanması durumunda kişinin oksijensiz kalması nedeniyle hastaya oksijen takviyesinin yapılması gerekmektedir. Vücutta kalıcı hasara neden olabilir. Bu nedenle de bir an önce tedavisinin yapılması gerekmektedir. Kardiyoloji ya da kalp cerrahları tarafından reçete edilecek ilaçlar şunlardır:

  • Anjiyotensin dönüştürücü enzim (ACE) inhibitörleri: Bu tür ilaçların reçete edilmesinin nedenleri arasında kişilerin kan basıncının düşmesi ve kan akışının arttırılması sonucunda damarların genişlemesi hedeflenmektedir;
  • Anjiyotensin II reseptör bloke edicileri: Yan etkisinin az olması nedeniyle daha çok tercih edilmekte olan ve kan basıncını arttırma konusunda daha faydalı olmaktadır;
  • Beta-blokerler: Bu ilaçlar sayesinde kan basıncının düşmesi ve kalp çarpıntısı olması durumunda kalp hızının azalmasını sağlayacaktır. Kalp ritimleri normale döner.
  • Digoksin: İlaçları sayesinde kalbin kasılmalarını güçlendirecek ve kalbin daha yavaş bir şekilde atmasını sağlar.

İlaçların fayda sağlamamış olduğu hastalara kalp ve damar cerrahları tarafından ameliyat edilmesi de gerekmektedir. Bu ameliyatlar daha çok kalp kapak değiştirilmesi ya da onarılmasına yönelik olacaktır. Sorunlu olan kalp kapağında daha çok valfin onarılması ya da değiştirilmesi sonucunda yapılacaktır. Tıkalı olan koroner damarların açılması amacıyla kan damarlarının değiştirilmesi hedeflenecektir. Bazı hastalara elektrik sinyallerini gönderebilmesi için kalp pili takılabilir. İlaç tedavisine ve ameliyatlara yanıt vermemiş olan bir kişinin kalp nakli yapılması ise en son çare olmaktadır.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.