Kalp Yetmezliği Risk Faktörleri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kalbin kanı yeterli miktarda pompalayamadığı zamanlarda ortaya çıkan, kişilerin yaşamları içerisinde sorun olan, kalp yetmezliği sonucunda hayatını tehdit edecek bir hastalık olmaktadır.

Kalp Yetmezliği

Kalbin vücuda yeterli miktarda oksijenli kan popa edememesi sonucunda kan akışının bozulması neticesinde meydana gelecek olan kalbin zayıflamasına ve sonucunda kişinin yaşam kalitesinin bozulmasına ve ayrıca kişinin hayatını kaybetmesine neden olacak ciddi bir hastalık olmaktadır. Daha çok 65 yaş üzerinde olan kişilerde kalp yetmezliği sıklıkla görülecek bir hastalık olsa bile kişilerin hayatı içerisinde vücudundaki organlara yeterli miktarda kan pompalamadığı durumlarda sorun yaşamasına neden olacaktır. Kalbe kan akışının engel olmasına neden olan veya kan akışının azalmasına neden olacağı için kalp kasının bu durum karşısında sertleşmesi ya da kalınlaşmasına da neden olur.

Kalp yetmezliği yaşamakta olan bir hastanın kalp organının vücuda yeterli miktarda kanı ulaştırmakta güçlük çekecektir. Kalp kan akışını engelleyecek veya azalması sonucunda kasın sertleşecek bir durumda ortaya çıkacak olan kalbin sağ ya da sol tarafında oluşacak ya da bazı kişilerde her iki tarafta da oluşabilecek akut ya da kronik olan bir hastalık olmaktadır. Akut kalp yetmezliği yaşanması durumunda hızlı bir şekilde belirtileri ortaya çıkacaktır. Daha çok akut kalp yetmezliği kalp krizi gibi bir sorundan sonra ortaya çıkacaktır. Kalp krizinin belirtileri arasında kişilerin sıklıkla kendilerini yorgun hissetmesi, aniden bacaklarında ya da karnında şişme olması, iştah kaybı, nefes darlığı ya da geçmek bilmeyen yorgunluk meydana gelecektir.

Dünyada ortalama her yıl ortalama 6 milyon insanın ölümüne sebep olan çok ciddi bir rahatsızlık olmaktadır.

Kalp Yetmezliği Riskleri

Kalp krizi yetmezliği her insanda meydana gelecektir. Fakat 65 yaş üzerinde olan erkeklerde daha çok görülmektedir. Kalbe zarar veren hastalıklar sonucunda olması da mümkün olacaktır. Kalp krizi geçirmiş olan bir kişinin yaşayacak olduğu bir sorun olacakken, doğuştan kalp kusuru yaşamakta olan bir insanın ya da yüksek tansiyon hastalarının, kardiyomiyopati hastalığı ya da diyabet hastalığı yaşamakta olan kişilerde de sıklıkla yaşanacak olan ciddi bir durum olmaktadır. Kalp yetmezliği çoğunlukla başka hastalıklarla ilgili olmaktadır. kalp yetmezliğinin en yaygın nedenleri kalbe kan ve oksijen sağlayan arter daralması sonucunda oluşacak bir bozukluk sonucunda da olabilir. İnsanlarda kalbe zarar vermekte olan hastalıkları yaşayan kişiler daha sıklıkla risk altında olması ile bilinmektedir. 

  • Anemi;
  • Hipertiroidizm;
  • Hipotiroidzm;
  • Anfizem;
  • Sigara içmek;
  • Yüksek Kolesterol;
  • Aşırı kilo.

Kalp yetmezliğinin birçok komplikasyonları da bulunmaktadır. Bu kişilerde vücudun diğer bölgelerine kan ulaştırmaması sonucunda konjestif kalp yetmezliğine neden olacak durum gelişecektir. Kişilerde potansiyel olarak hayatı tehdit edecek olan bu durum insanların organlarının yanı sıra bacaklarında ve karnında sıvı birikmesine neden olacaktır. Kalp krizi sıklıkla yaşanmakta olacak sorunlar arasında olmaktadır. Göğüs ağrısı belirecek ve sıklıkla göğüste rahatsızlık hissi olacaktır. Uyuşukluk ve terleme, aşırı bir şekilde yorgunluk kusma gibi durumlar ortaya çıkması da mümkün olacaktır. 

Kalp yetmezliği birçok kişide kronik bir durum olarak ortaya çıkacaktır. Belirtilerin muhtemelen zamanla daha da kötüleşecektir. Bu durum içerisinde kişilere ilaç tedavisi ya da ameliyat ile tedavisi sağlanacaktır. Kalp krizi vakalarında ise daha da tehlikeli olacaktır. Birçok kişide yaşanan ve son evrelere ulaşmış olan kalp yetmezliği kişilerin hayatını tehlikeye atabilecek bir durumdur.

Kalp Yetmezliği Tedavisi

Kalp yetmezliği yaşanması durumunda belirtilerini hafifletebilmek amacıyla kişilerin kalbinin kan pompasını geliştirecek, kan pıhtısını azaltacak ve kalp atış hızını dengeleyecek ilaçlar reçete edilecektir. Bu durum kolesterol ya da yüksek tansiyondan kaynaklanması sonucunda kişilerin kolesterol ve yüksek tansiyonunu engede tutması için ilaçlarda verilecektir. İlaçlar eğer ki hastanın belirtilerinde bir azalmaya neden olmaması durumunda birçok kişinin ameliyat ile tedavi edilmesi gerekmektedir. Ameliyat hastaların koroner bypass ameliyatı gibi cerrahi müdahalenin yapılacak olduğu tedavi yöntemi olacaktır. Doktor tarafından ön görülen tedavi yöntemi sonucunda kalp ritmi bozukluğu gelişmesi durumunda hastalara kalp pili takılacaktır. Bu durumda kalp atış hızının yavaşlaması sağlanacaktır.

Kişinin yaşamında da değişikliğe gitmesi gerekmektedir. Bu durum içerisinde hayatı içerisinde sigara tüketiminden kaçınması gerekmektedir. Bu kişilerin sağlıklı bir şekilde beslenmeleri ve asla hayatları içerisinde stresin olmaması da kalp sağlığı için gereklidir. Yağlı yiyeceklerden her zaman için uzak durmalı ve özellikle de ailesinde kalp yetmezliği olan kişilerin sürekli olarak kalp muayenelerini yaptırmaları ve kan tahlillerini de aksatmadan yaptırmaları gerekmektedir. Bütün bu tedavi yöntemlere rağmen eğer ki hastalığın son evresine gelmesi durumunda ve kalp yetersizliği yaşanması durumunda son evrede yaşanacak olan bir diğer tedavi yöntemi ise kalp nakli olmaktadır. Bu nakil sırasında kalbin tümünü çıkartacak ve donörden alınan sağlıklı kalp hastaya nakil edilecektir.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.