Yaşlılarda Kalp Yetmezliği Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Vücudun geri kalan kısmına oksijen bakımından zengin olan kanı pompalayamadığı zamanlarda kalbin sol ve sağ taraflarının etkilenmesi sonucunda yeterli miktarda kan pompalayamaz.

Kalp Yetmezliği

Kalp yetmezliği daha çok kişilerin yaşının ilerlemesi ile birlikte artacaktır. Kalp yetmezliği oluşmasının nedeni kalp kasının kan pompalayamaması durumunda kalpteki atardamarların tıkanması ya da yüksek tansiyon gibi hastalıklar sonucunda kanı tam olarak sert bir şekilde pompalanmazsa zayıf kalması sonucunda ortaya çıkacaktır. Kalbin vücudun diğer organlarına oksijenli kanı tam olarak yeterli miktarda kan pompalanmazsa ortaya çıkacaktır. Kalp zayıfladığında ya da kalınlaşması sonucunda kalp kası yeterli miktarda pompa yaşamayacaktır.

Kalp Yetmezliği Nedenleri

Kalp yetmezliği daha çok kalbe zarar veren bir rahatsızlık sonucunda ortaya çıkacaktır. Kalp çok sertleşmesi durumunda kalbin ana damarlarının pompalama odaları olan ventriküller katılaşacaktır. Bu durum içerisinde de atımlar arasında düzgün bir şekilde kanla doldurulamayacaktır. Kalp yetmezliği vakalarında kalp kası hasar görebilir ve zayıflayacaktır. Kalp normal bir şekilde çalışması durumunda kanı bütün organlara yeterli miktarda ulaştırması gerekmektedir. Zamanla artık yetmezlik sonucunda pompalamaz.

Koroner damar hastalığı kalp hastalığının en yaygın görünmekte olan durumları arasında olmaktadır. Kalp yetmezliğinin de en yaygın nedenlerinin arasında gelmektedir. Kan dolaşımının normal bir şekilde sağlanamadığı durumlarda ortaya çıkacaktır.

Yüksek tansiyon hastalarında kan basıncının yüksek olması durumlarında kalbin vücudun birçok organına kan dolaştırmakta çok zorlanacak olması nedeniyle fazla çalışacaktır. Bu durumda da kalp kasının zaman içerisinde sertleşmesine ve atım gücünün azalmasına neden olur. Kalbin valfleri kalpten doğru yönde akan kanları tutacaktır. Kalp kusuru meydana gelmesi sonucunda koroner damar hastalığının kalp enfeksiyonuna bağlı olarak hasar görmesi sonucunda valf akışı sağlayamaması sonucunda daha da zorlanması neticesinde meydana gelecektir. 

Kalp ritim bozukluklarının olması, diyabet, HIV, hipertiroidizm, demir birikimi, doğuştan kalp kusurlarının olması gibi nedenler sonucunda da kalp yeterli miktarda normal bir çalışma gücü gösteremeyecek ve bunun sonucunda da pompalama gücünde azalma meydana gelecektir.

Kalp Yetmezliği Belirtileri

Kalp yetmezliği kronik yani uzun vadeli bir şekilde başlayabileceği gibi aynı zamanda da akut yani bir anda da başlaması söz konusu olabilir. Kişilerin hayatı içerisinde bazen belirtileri olsa da bazı durumlarda da belirtileri olmadan da gelişebilir. Belirtiler olmaya başlaması durumunda kişilerin bu belirtileri hafif dereceli yaşayacağı gibi aynı zamanda da şiddetli bir şekilde de yaşaması söz konusu olur.

  • Kişi herhangi bir hareket etmese bile nefes darlığı;
  • Yorgunluk;
  • Halsizlik;
  • Bacaklarda, ayak bileğinde ve ayaklarda su toplanması;
  • Karında sıvı birikmesi;
  • Hızlı ve düzensiz bir şekilde kalp atışı;
  • Kişinin hareketlerinde azalma;
  • Sürekli gelişen öksürük;
  • Beyaz ya da pembe kanlı balgam;
  • Gece sık sık idrara çıkma;
  • İştah kaybı;
  • Vücuda su toplanması sonucunda kilo artışı;
  • Mide ağrısı;
  • Mide bulantısı;
  • Az uyuma;
  • Konsantrasyon azalması;
  • Göğüs ağrısı;
  • Baş dönmesi.

Kalp yetmezliği sonucunda gelişmekte olan bu belirtiler sonucunda eğer ki göğüs ağrısı, bayılma ve sürekli olarak yorgunluk yaşayan bir kişinin kardiyoloji doktoruna giderek muayene olması ve tanısının konulması için bir takım testler yapılması gerekmektedir. Kalp yetmezliği ciddi bir hastalık olması nedeniyle ve kişinin yaşamını tehdit edecek ciddi bir sorun olmaktadır.

Kalp Yetmezliği Tedavisi

Kalp yetmezliği yaşanmaması için sigara içmemeli, yüksek tansiyon ve diyabeti her zaman için kontrol altında tutmalı, egzersiz olarak aktif olmalı, sağlıklı besinlerle beslenmeli ve sağlıklı kiloda kalmaları ayrıca stres durumlarını da yaşamaması gerekmektedir. Kalp yetmezliği olduğu evreye göre tedavisi de değişiklik göstermektedir. Yaşam boyunca sürecek olan kronik bir hastalık olacağı unutulmamalıdır. Tedavinin amacı kişinin daha sağlıklı ve var olan belirtilerin azalması sonucunda kişinin daha sağlıklı bir şekilde yaşamasını sağlamaktadır. 

Kişilere doktor tarafından ilk olarak ilaçlar reçete edilecektir. Anjiyontensin dönüştürücü enzim inhitibitörleri, sistolik kalp yetmezliği için kullanılacaktır. Anjiyotensin reseptör bloke ediciler, beta blokerler, Aldosteron antagonistleri gibi ilaçlar sayesinde kişilerin kronik olarak geçirmekte olduğu kalp yetmezliğinin belirtilerini azaltma konusunda yardımcı olacak bu ilaçlar doktorun söylediği şekilde ve zamanında kullanılması gerekmektedir.

İlaçların fayda sağlamaması durumunda kişinin cerrahi yönden tedavi edilmesi gerekmektedir. Koroner bypass ameliyatı sonrasında hastanın tıkalı olan damarlarının değişmesi, kalp damar tamirinin yapılması ya da kalp kapağının değiştirilmesi gerekmektedir. Eğer ki hastanın çok ciddi bir şekilde kalp yetmezliği sorunu yaşaması durumunda ameliyat ve ilaçlar da yardımcı olamayacağı için kişinin kalp nakli olması gerekmektedir. Bu nedenle de donörden alınan kalp sonucunda kişiye nakledilecek ve hayatını kurtaracak bir tedavi yöntemi olmaktadır. 



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.