Kalp Yetmezliğine Nedenleri ve Sebep Olan Hastalıklar

Kalp vücudun diğer organlarına yeterli miktarda güçlü bir şekilde kan pompalayamaması durumlarında kalp yetmezliği ortaya çıkacak ve insanların hayatını tehdit eden bir hastalık olmaktadır.

Kalp Yetmezliği

Kalp yetmezliği konjestif kalp yetmezliği olarak da adlandırılmakta olan, kalp kasının kanı yeterli miktarda pompalayamaması sonucunda meydana gelecek olan insan hayatını tehlikeye atacak çok ciddi bir hastalık olmaktadır. Kalp yetmezliği kronik olan ve insanların yaşam kalitelerini düşürecek ciddi bir hastalıktır. Hastalığın tedavisinde uygulanacak olan yöntemler sonucunda var olan belirtileri azaltacak ve daha iyi bir yaşam sürmelerini ve hastaların daha uzun yaşamalarını sağlayacaktır. Kişilerin yaşam tarzında da ciddi oranda değişiklik yapmaları gerekmektedir. Bol bol egzersiz yapmaları, tuzu azaltmaları ve sağlıklı bir şekilde beslenerek kilo vermeleri çok önemli olacaktır.

Kalp Yetmezliği Nedenleri

Kalp yetmezliği yaşamakta olan bir kişinin bu duruma neden olan birçok hastalık ve sebep olduğunu da bilmesi gerekmektedir. Kalp kasının zayıflaması sonucunda ya da damarların tıkanması neticesinde ortaya çıkacaktır. Kalp çok sertleşmesi durumunda kalp yetmezliği görülecektir. Kalp yetmezliği oluşması sonucunda kalbin ventriküller katılaşacaktır. Atımlar bu nedenle de düzgün bir şekilde kan akışını sağlayamamaya neden olur. Bazı kişilerde kalp yetmezliği meydana gelmesi sonucunda kalp ciddi oranda hasar görecek ve bunun sonucunda da kişilerde kalbi yeterli miktarda kan pompalamaz. Zaman içerisinde kalp artık vücudun ihtiyacı olan kanı pompa edememesi durumunda kalp yetmezliği ortaya çıkar.

Kalp yetmezliği sol ventrikül tarafında olacağı gibi nadirde olsa sağ tarafı etkilemesi sonucunda sağ ventrikülde de meydana gelebilir. Bazı durumlarda ise her iki tarafında etkilenmesi sonucunda kalp yetersizliğinin oluşması söz konusu olacaktır.

Bazı kişiler kalp yetmezliği konusunda risk altında olacaklardır. Şeker hastaları kalp yetmezliğine neden olacak, yüksek tansiyon hastalarının kalbin daha zor bir şekilde çalışmasına neden olabilecek ve aniden kalp krizi geçirmiş olan bir kişinin kalp krizi sonrasında kalp kasının hasar görmesi sonucunda yeterli miktarda kan pompalayamadığı zamanlarda meydana gelecektir. Kişilerde meydana gelen uyku apnesi birçok kişinin kalp ritmini etkiler, kalp kapak hastalığı yaşamakta olan kişilerde de kalp yetmezliğinin riski her zaman için daha fazla olmaktadır.

Kalp Yetmezliği Neden Olan Hastalıklar

Bazı koşullar sonucunda kişilerin kalbine ciddi oranda zarar vermesi neticesinde kalp yetmezliğinin olması söz konusu olacaktır. Bu durumda kalbin kronik bir şekilde yetmezliğinin olması da söz konusu olur.

  • Diyabet;
  • HIV;
  • Hipertiroidzm;
  • Hiotiroidizm;
  • Demir Birikimi;
  • Amiloidoz;
  • Enfeksiyonlar;
  • Alerjik reakdisyonlar;
  • Akciğerlerde kan pıhtıları;
  • Kimyasal ilaçların yanlış kullanımı.

Koroner arter hastalığı ve kalp krizi: Koroner damarların tıkanması sonucunda kalp yetmezliğinin olmasına neden olan en yaygın olarak görülen bir durum olmaktadır. Bu durum kişilerin kan dolaşımını düşürecek olan ve hatta bazı kişilerde de kalp krizi ile sonuçlanacak hayatı tehdit edecek bir durum olabilir. Koroner damarlarda kolesterol sonucunda plak birikmesi neticesinde damarlarda tıkanma meydana gelecektir.

Yüksek tansiyon: Hipertansiyon hastası olan kişilerde eğer ki kan basıncının çok yüksek olması durumunda, bunun sonucu olarak kalp ciddi oranda etkilenecektir. Böylelikle kan insan vücudunda dolaşımını zor yapacaktır. Yüksek tansiyon sonucunda damarlarda tıkanma meydana gelebilir ve kalbin kanı normal bir şekilde organlara ulaştırabilmesi için daha çok çalışması gerekecektir. Bu durum içerisinde de kalp çok fazla efor tercih edecek ve etkili bir şekilde kan pompalaması azalacaktır. Bunun sonucunda da kalp kasında sertlik ve çok zayıflama oluşacaktır.

Hatalı kalp kapakları: Kalbin valfleri, kalpten doğru yönde kan akışını tutmakla görevlidir. Kalp kusurunun olması sonucunda koroner damar tıkanıklığı ya da kalp enfeksiyonuna bağlı hasar gören bir valf olması sonucunda kalbin çok daha zorlandığı ve zamanla da zayıfladığı görülmektedir.

Kalp hasarları (kardiyomiyopati): Kalp hasarı oluşması sonucunda kişilerin çeşitli hastalıklar, enfeksiyonlar ya da alkol kullanımı, uyuşturucu kullanan kişilerde ve kanser hastalığı sonucunda kemoterapi alan insanlarda ilaçların toksik etkisi sonucunda kalp yetmezliğinin ortaya çıkması da görülecektir.

Mivokarditis: Miyokardit, kalp kasının iltihaplanması sonucunda ortaya çıkacak bir sorun olmaktadır. En sık bir virüs sonucunda oluşur ve kişilerin hayatı içerisinde sol kalp yetmezliğinin gelişmesinde etkili olacaktır.

Doğuştan Kalp Hastalıkları: Kalbin, odaları ya da valfleri düzgün bir şekilde çalışamaması sonucunda kalbin sağlıklı kısımlarının kanı pompalamayacak olması durumunda daha fazla çalışmasına neden olacak ve bu durumda kişilerin kalp yetmezliği yaşamaları ile sonuçlanacak ciddi bir hastalık olacaktır.

Anormal kalp ritimleri: Kalp ritim bozuklarının olması sonucunda kalbin daha fazla çalıştığı anlamına gelecektir. Kalbin çok hızlı bir şekilde atması sonucunda olacağı gibi aynı zamanda da yavaş bir şekilde kalpte oluşan ritimlerde kalp yetmezliğine neden olacak durumlar arasında olmaktadır.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.