Kronik Kalp Yetmezliği Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Kalp kasının eğer ki pompa yapma gücünde azalma olması durumunda diğer organlara tam olarak kan pompalamadığı zamanlarda ortaya çıkacak ciddi bir hastalık olmaktadır.
İçindekiler
Kronik Kalp Yetmezliği
İnsanların kalplerinde dört tane kalp odacığı bulunmaktadır. Bu kalp odacıklarının iki tanesi kalbin üstünde bulunur ve diğer ikisi de kalbin alt bölümünde olan ventriküle olmaktadır. Ventriküller kanları vücudunuzun organlarına ve dokularına pompalar ve atriyum vücudunuzdan kan alıp vücudunuzdan geri alacak ve vücudunuzun geri kalan kısmına dolaşmasını sağlayacaktır. Kronik kalp yetmezliği kalp kasının pompalama gücünü de etkileyecek ve bir kere olması durumunda da kronik bir hal alacaktır. Kalp yetmezliği yıllar içerisinde meydana gelebileceği gibi aynı zamanda da akut bir şekilde de meydana gelecektir.
Kalp yetmezliğinin ventriküller vücuda yeterli miktarda kan pompalamaması sonucunda meydana gelecektir. Hayati tehdit edecek olan ve ciddi bir şekilde hastalanmasına da neden olacak bir durumdur. Kronik kalp yetersizliği meydana gelmesi durumunda kişilerin kan pompalamaması sonucunda sistolik kalp yetersizliği oluşması durumunda sol ventrikül normal olmaması durumunda ve daralması sonucunda kan dolaşımının oluşması sonucunda kalp kanı düzgün bir şekilde pompalamaz.
Diyastolik yetmezlik meydana gelmesi durumunda diyastolik işlev bozukluğunun yaşanması durumunda sol ventrikülde kas sertleşmesi durumunda sertleşme gerçekleşecektir. Bu durumda kalp vuruşları arasında kanla dolup taşmaması durumunda meydana gelir.
Kronik Kalp Yetmezliği Nedenleri
Sağ ventrikül akciğerlerinize kan pompalamaması durumunda çok zorluk çekmesi durumunda kronik kalp yetmezliğinin ortaya çıkması sonuçlanacaktır. Bu durumda alt ekstremitelerinizde ve karında diğer hayati organlarda sıvı tutulmasına neden olacak ve kan damarlarda tutulacaktır. Aynı anda sol taraflı ve sağ taraflı olarak da gelişmesi mümkün olacaktır. Sol tarafta meydana gelen kalp yetmezliği tedavisi önlenmemesi durumunda sağ tarafta da meydana gelmesi mümkün olacaktır.
Kronik kalp yetmezliği yaşamakta olan bir kişinin kardiyovasküler sistemin doğrudan etkileyecek bir sağlık durumundan kaynaklanacak olması unutulmamalıdır. Bu durum koroner kalp damar hastalığından sonuçlanacak olması gibi kişinin sağlığını tehlikeye atabilecek ciddi bir durum olabilir.
- Diyabet;
- Tiroid hastalıkları;
- Fazla kilonun olması;
- Şiddetli enfeksiyonlar;
- Alerjik reaksiyonlar.
Yüksek tansiyon hastalığı ya da kolesterol gibi maddeler koroner arterlerin engellenmesi sonucunda kan dolaşımını engelleyecek ve de kısıtlanmasına neden olacaktır. Valf damarlarının kalp odacıklarının dışına kan girmesine izin vermek için açılıp kapanacaktır. Bu durum kan akışını hızlandıracaktır. Düzenli bir şekilde odacıkların açılıp kapanmaması durumunda kan pompa gücü azalacak ve çalışmayı da zorlayacaktır. Kalp enfeksiyonunun oluşmasına da neden olacaktır.
Kronik Kalp Yetmezliği Belirtileri
Kalp yetmezliği yaşanması durumunda kronik olarak gelişecek bu durum içerisinde kişilerin erken dönem içerisinde bazılarında belirtiler ortaya çıkacaktır. Bu belirtiler kişilerin vücudunda bazı değişikliklerin olmasına ve sonucunda da yaşam kalitesinde düşmenin olmasına neden olacak ciddi sıkıntılı sorunların olmasına neden olacaktır.
- Yorgunluk;
- Düzensiz kalp atışı;
- Göğüs ağrısı;
- Kilo alma;
- Hırıltılı nefes alma;
- Bayılma;
- İştah kaybı;
- Bacaklarda ya da ayak bileklerinde ödem oluşması;
- Karında su birikmesi sonucunda şişkinlik.
Genellikle yaşlılarda kalp yetmezliği görülse de gençlerde ve küçük çocuklarda da kalp yetmezliğinin görülmesi söz konusu olabilir. Bu durumda çocuklarda kalp yetmezliği yaşanması durumunda zayıf beslenme, aşırı terleme, solunum güçlüğü gibi durumların olması söz konusu olacaktır. Çocukların büyümesinde gerilik olacağı gibi kan basıncında düşmenin de meydana gelecek olduğu unutulmamalıdır. Kalp atış hızında artış olacağından bu durum göğüs kafesi üzerinden de hissedilmesi söz konusu olacaktır.
Kronik Kalp Yetmezliği Tedavisi
Kalp yetmezliği belirtilerini yaşamakta olan bir kişinin vakit kaybetmeden doktor tarafından muayene edilmesi gerekmektedir. Kardiyolog tarafından hastalığın teşhis edilmesi için bir takım testlerin yapılması gerekmektedir. Kalp ritminin ölçümü için elektrokardiyogram çekimi gerçekleşecektir. Hızlı kalp atışının veya düzensiz kalp ritmi meydana geldiği zaman bunu ölçmek için ekokardiyografi de ölçülecek ve kas hasarının olup olmadığının da anlaşılacaktır. MR çekimi sonucunda kalbin fotoğrafı da çekilecektir. Kişilerin kan testi sonucunda kalp yetmezliğinin olup olmaması da belirlenecektir.
Kişi kronik kalp yetmezliği yaşanması durumunda yaşam tarzında değişikliğin olması ve sağlıklı beslenerek sigara tüketiminden ve alkol kullanımından kaçınması gerekmektedir. Kalp atışını düzenleyecek kan pompalaması konusunda düzeltecek olan ilaçların reçete edilmesi gerekmektedir. Özellikle de kan basıncının düşmesinde önemli rol oynayan ilaçların reçete edilmesi gerekmektedir.
Bazı hastalarda ilaçlar yeterli olmaması durumunda kalp ve damar cerrahı tarafından da muayene edilmeniz gerekmektedir. Bunun sonucunda cerrahi yöntem kullanılarak tedavisinin yapılması gerekmektedir. Kardiyolog tarafından valflerin düzgün bir şekilde açılıp kapanmasını sağlamak için kalp kapak tamirinin yapılması da söz konusu olacaktır. Bu ameliyatların da eğer ki fayda etmemesi durumunda son aşama olarak kalp nakli yapılması gerekmektedir.
Kaynaklar
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2813829/
- https://www.medicinenet.com/congestive_heart_failure_chf_overview/article.htm
- https://www2.gov.bc.ca/gov/content/health/practitioner-professional-resources/bc-guidelines/heart-failure-chronic
- https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/congestive-heart-failure-chf
- https://medlineplus.gov/heartfailure.html
- https://www.emedicinehealth.com/congestive_heart_failure/article_em.htm