Panik Atak ve Kalp Krizi Arasında Ne Gibi Farklar Vardır?

Panik atak ani korkunun oluşması sonucunda kalbin çok hızlı bir şekilde atması ve kişinin nefes alamaması durumunda kalp krizi belirtisi olduğunu hastaya düşündürecektir.

Panik Atak

Beklenmedik bir anda kişinin ani bir korku yaşamasına neden olan ruhsal bir hastalık olmaktadır. Rahatsızlığı yaşamakta olan kişilerin kalbinin çok hızlı bir şekilde atması sonucunda ve nefes alamaması gibi bir durumla karşılaşması nedeniyle kalp krizi belirtisi olacağını düşündüğünden kalp krizi geçirdiğini düşünecektir. Bu durum kişilerin sıklıkla paniklemesine yol açabilecek ciddi bir sorun olmaktadır. Bu panik atağın herhangi bir zaman dilimi içerisinde ortaya çıkacak olduğu unutulmamalıdır. Uyku sırasında bile panik atak krizi geçirip uyanacak birçok insan bulunmaktadır. Kişilerin hayatı içerisinde herhangi bir tehlike olmadığında ya da bir korku durumu içerisinde yaşayacak ve şiddetli bir korku yaşamasına neden olacaktır. Kişinin nefes alamaması ve kalbinde hızlı çarpmalar olması nedeniyle kalp krizi sonucunda öleceği düşünülecektir. Bu durumda hastanın daha da paniklemesi söz konusu olur. Panik atakları korku yapar ve hastanın ömrü içerisinde sadece tek bir atak geçireceği gibi hiçbir neden olmaksızın sık sık kalp krizi belirtilerine benzemekte olan, nefes alamadığı krizlerde tekrar edebilir. Bu ataklar daha sıklıkla kişinin hayatında birsorun olmadığında ortaya çıkacaktır. Hayatı içerisinde kalp sorunu yaşamamasına rağmen kalp sıkılması, göğüs ağrısı ya da çarpıntı sonucunda kalp krizi geçirip öleceğini düşünecektir. 

Panik ataklar herhangi bir hayatı tehdit edecek bir durum değildir. Fakat kişilerin yaşam kalitelerini düşürmesi nedeniyle çok korkutucu olacaktır.

Panik Atağın Belirtileri

Panik atak sıklıkla herhangi bir uyarı yapmadan bir anda ani bir şekilde başlayacaktır. Bu yeri ve zamanı olmaması ile bilinen bir hastalık olmaktadır. Araba kullanırken, alışveriş yaparken, uyku uyurken, duş alırken, iş toplantısında ya da okulda ortaya çıkabilecek olduğu unutulmamalıdır. Ara sıra kişilerin şiddetli ya da hafif olarak kalp krizi geçirmeleri de mümkün olacaktır. Panik atağın birçok değişik türü bulunduğu gibi sebepleri de farklı olmaktadır. Bunlar sıklıkla belirtileri birkaç dakika içerisinde daha da hızlanacak ve en şiddetli hale gelecektir. Kişi kendisini çok yorgun ve halsiz hissetmesine de neden olur.

  • Hastanın bir anda öleceğini hissetmesi;
  • Kontrol kaybı yaşaması;
  • Çok hızlı kalp atışı;
  • Terlemek;
  • Kasların kasılması sonucunda titreme;
  • Nefes darlığı;
  • Yutkunamama;
  • Bir anda ateş basması;
  • Mide bulantısı;
  • Karın krampları;
  • Göğüs ağrısı;
  • Baş ağrısı;
  • Baş dönmesi;
  • Uyuşma;
  • Gerçek dışı var olmayan düşünceler.

Bu belirtilerin hepsini aynı anda yaşamakta olan kişinin kalp krizi belirtilerine benzemesi ve nefes alamaması, çarpıntısının çok fazla olması sonucunda kalp krizi geçirmesini düşünmesi normaldir. Bu kişilerin psikolojik bir durumdan kaynaklandığını bilseler de öleceği hissine kapılmasının önüne geçmeleri neredeyse imkansız olması nedeniyle bir an önce doktora gitmek isterler. Hayatı içerisinde kalp krizi yaşayacakları korkusu nedeniyle birçok sosyal aktiviteden geri kalacak ve hayatları içerisinde hep kendilerini geride tutacaktır. Bu durum içerisinde de kişilerin yaşam kalitesi son derece düşecektir.

Hastaların daha sıklıkla akıllarına kalp krizini tetikler diye düşünmelerine neden olur. Kalp krizinin oluşması atardamarların tıkanması sonucunda meydana gelecek bir durumdur. Panik atak ise ruhsal bir hastalık olmaktadır. Bu nedenle psikiyatri doktorları tarafından tedavi edilir.

Panik Atak ve Kalp Krizi Arasındaki Fark

Hastaların aklına sıklıkla panik atak kalp krizine neden olur mu sorusu gelmektedir. Panik atak kalp krizi belirtilerine benzemesi nedeniyle doktora gittikleri zaman kalp EKG çekimi ve diğer testler sonucunda kalbinde bir sorun olmadığı anlaşılacak olan bir kişinin ruhsal durumundan kaynaklanacak bir sorun olduğunu düşünecek olması nedeniyle kalp sorununun olmadığını anlaması ve panik atak tedavisi görmesi amacıyla psikiyatri uzmanına gönderilecektir. Panik atak içerisinde göğüs ağrıları sıklıkla ve şiddetli bir şekilde olacaktır. Ağrı kalp bölgesinde sadece lokal olarak o bölgeyi etkilemeyecektir. Aynı zamanda kişinin sol tarafını kaplayacaktır. Mide bulantıları ve kasılmalar hem kalp krizi hem de panik atak belirtileri olmaktadır. Kusmanız ya da midenize kramp girmesi sonucunda kalp krizi ihtimali akıllara gelecektir. Bu ağrı ve mide krampları her dakika giderek şiddetlenecektir. Panik atak hastalarının bayılma riski oldukça fazladır. Panik atak kalp krizi korkusu yapacak ve insanların bu nedenle öleceklerini düşüneceklerdir.

Yaş durumları kişinin panik atak geçirmesinde çok önemli olmaktadır. Özellikle de kişilerin 20’li yaşların başında kalp sorunlarını yaşamaları mümkün olmaktadır. Erkeklerde ve kadınlarda sıklıkla eşit oranda görülmektedir. Hormonal değişikliklerin de panik atak geçirme ihtimalinin çok fazla olduğu unutulmamalıdır. Kalp krizi geçirme ihtimali ise daha çok yaşlı insanlarda görülmektedir. Ayrıca obez kişilerde de sıklıkla kalp krizi görülmektedir. Bu faktörlerin sizde bulunamaması demek kalp krizi geçirmediğiniz anlamına gelecektir. Panik atak hafif belirtilerle başlayan ve ilk 15. dakikası içerisinde en şiddetli duruma gelen ve ortalama 45 dakika içerisinde geçecek bir sorun olmaktadır.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.