Hamilelikte Kalp Çarpıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelik sırasında kalp hızı, kadınların doğum döneminde her zaman farkında olmaları gereken ciddi bir konudur. Gebe bir kadının kan dolaşımına daha çok ihtiyaç duyacaktır.

Hamilelikte Kalp Çarpıntısı 

Kalbin atış hızı, bir dakika içerisinde kalbin yaşamakta olduğu kasılmaların ve temponun miktarı olmaktadır. Hamile bir kadının kalpten pompalanan kan miktarı %30 ile %50 arasında artmaktadır. Buna kalp debisi arttıkça dinlenme sırasında oluşan kalp atış hızı yaklaşık olarak 70 ile 80 ritim ya da 90 atıma kadar ulaşması mümkün olacaktır. Kalp oksijen açısından çok zengin olan kanları vücuda pompalamak ve dolaşım sistemi aracılığıyla deoksijenlenmiş kan reoksijenasyon için akciğere geri gönderecek ve sistem tarafından tekrar pompalanacaktır. Bu nedenle de dolaşım sisteminin ve anne karnında büyümekte olan bebeğin ihtiyacı olan kanı pompalamak amacıyla kalp atış hızının daha sık olması gerekmektedir. Büyümekte olan bebeğin beslenmesi ve sağlıklı bir şekilde büyümesi amacıyla kan miktarının daha çok pompalanması gerekmektedir. Hamileliğin ilerlemesi durumunda kan miktarında daha da artış olacaktır. Kalbin kan pompalaması daha fazla olacaktır. 

Hamileliğin Dönemleri ve Kalp Çarpıntısı

Kardiyovasküler fonksiyonlar gebelik esnası sırasında bir takım amaçlar doğrultusunda, bebeğin gelişimine yardımcı olmak annenin fizyolojik ya da metabolik fonksiyonları açısından artış göstermektedir. Bununla bağlı olarak gebeliğin evreleri içerisinde de kalbin işleyişinde değişiklikler olacaktır.

Üç Aylık Dönem

Hebeliğin ilk üç ayı içerisinde kalp atış hızında 15 ile 20 vuruş arasında yükselmesi çok normal olmaktadır. Bu üç aylık dönem içerisinde kalp atış hızının genellikle hormon düzeylerinden, özellikle de progesteron ve östrojende oluşacak artışlar sonucunda neden olacaktır. Gelişmekte olan fetüs için fazla kan gerektiğinden bu durumda kalp daha hızlı çalışır.

Üç ve Altı Aylık Dönem

Gebeliğin üç ve altı ay süreleri içerisinde kan hacminde artışa uyum sağlayabilmek amacıyla düz kasların genişlemesi ile birlikte aynı zamanda da arterlerin de genişlemesi görülmektedir. Bu genişleme sonucunda kalp atış hızının kan basıncınızın normal kalmasını sağlayacaktır. Özellikle de dördüncü ay içerisinde kalbinizin normal şartlardan %30 ile %50 arasında daha fazla kan pompalaması gerekmektedir.

Altı ve Dokuz Aylık Dönem

Gebeliğin son üç ayına girilmesi durumunda hamile bayanların kalbinin kan pompalaması en üst noktaya ulaşacaktır. Daha çok %40 ile %90 arasında değişecek kalp atış hızı görülmektedir. Bu hız sayesinde büyüyen fetüs gerektiği kadar oksijen alacak ve besinleri de alması sağlanacaktır.

Hamilelerde Kalp Çarpıntısı Nedenleri

Anne karnında olan bebeğin beslenmesinin normal ve fizyolojik olması için kana ihtiyacı olacaktır. Hamilelik esnasında kalp hızının artması normaldir. Fakat çok kalbin atış hızının çok yükselmesi sonucunda bazı durumlar görülmektedir.

Psikolojik nedenler: Daha sıklıkla bu duruma kaygı neden olmaktadır. Gebelik esnasında anne de oluşacak kaygı sorunları bir hayli fazla olmaktadır. Özellikle de annenin ilk gebeliği olması durumunda daha da artacaktır. Bebeğin sağlığı, doğum esnasında yaşayacağı zorluk ya da bebeğe zarar gelip gelmeyeceği gibi etkenlerden kaynaklı olarak endişelenmesi sonucunda meydana gelecektir.

Rahmin boyutunun değişmesi: Gebe bir kadının rahim boyutu büyüyecektir. Bu durumda da rahim büyüklüğüne bağlı olarak artış kanın çoğunu kendisine yönlendirmesi ile sonuçlanacaktır. Hamileliğin son dönemleri içerisine girmeniz sonucunda kanınızın yaklaşık olarak %20 civarında uterusa verilecektir. Bu durum da kalbinizin daha fazla çalışması anlamına gelecektir.

Göğsün genişlemesi: Hamilelik esnası içerisinde doğum sonrasında bebeğin beslenmesi amacıyla mene bezlerinde büyüme olacaktır. Göğüs dokusunun genişlemesi sonucunda bu bölge içerisinde daha fazla kan akışının olması söz konusu olur.

Besin seviyelerinde oluşan değişiklikler: Gebelikte bir kadının tiroid komplikasyonları veya devir seviyelerinde ani düşüş yaşanması söz konusu olacaktır. Bu durumda ilerleyen dönemler içerisinde kalp atış hızının daha da artmasına neden olacak bir durumdur.

Hormonal değişiklikler: Gebelik esnasında hamile kadının hormonlarında ciddi değişiklikler olacaktır. Bu hormonal değişiklikler sonucunda kilo alma sonucunda hamile kadının kalp atış hızının yükselmesine neden olacak durumdur. 

  • Artmış kan hacminin etkileri;
  • Yemiş olduğunuz yiyecekler;
  • İçmiş olduğunuz özellikle kafein tarzında içecekler;
  • Psödoefedrin içeren alerjik ilaçlar;
  • Pulmoner hipertansiyon;
  • Kroner arter hastalığı;
  • Daha önceki gebelikte meydana gelen kalp hasarının oluşması.

Hamilelerde Kalp Çarpıntısı Belirtileri

Bazı durumlar içerisinde kalp rahatsızlıklarını gebelik esnasında tanımlamak oldukça zor olmaktadır. Bunun nedeni kalp hastalığının belirtilerinin gebelikte oluşacak belirtilere benzemesi olmaktadır. Özellikle de yorgunluk, şişme, nefes darlığı ve halsizlik anne adayının sıklıkla karşılaşacak olduğu sorunlardan bazılarıdır. Gebelikte anne adayının gebeliği boyunca yaşamakta olduğu hızlı kalp atışının olması ve başka belirtilerinde olması söz konusu olabilir. 

  • Oturduğunuz ya da yatma esnasında meydana gelecek olan nefes darlığı;
  • Sürekli oluşan kalp çarpıntıları;
  • Baş dönmesi;
  • Baygınlık;
  • Sürekli oluşan öksürük.

Eğer ki yukarıda yazmış olduğumuz belirtileri de yaşamaktaysanız o zaman gebeliğin normal olup olmadığını anlamak amacıyla doktorunuza bir an önce giderek muayene olmanız gerekmektedir.

Hamilelerde Kalp Çarpıntısı Tedavisi

Hızlı kalp çarpıntısı yaşamakta olan gebe bir kadının ilaç kullanması bebeğin gelişimi ve de sağlığı açısından çok tehlikeli olması nedeniyle kullanması sakıncalı olacaktır. Kişinin yüksek kalp atış hızına ulaşması durumunda sakin olmaya çalışması ve uzanarak dinlenmesi çok önemli olmaktadır. Düzenli bir uykuya sahip olması ve gerekirse yoga ya da meditasyon yapmaları tavsiye edilmektedir. Halk arasında yıllardır kullanılmakta olan ve rahatlatıcı etkisi olan papatya çayı ya da lavanta çayının da tüketilmesi faydalı olacaktır

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.