Diyastolik Kalp Yetmezliği Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Kalp yetmezliği kalbin sol alt bölümünde olan ventrikül adı verilen odacıkların düzgün bir şekilde kan pompalama esnasında açılıp kapanma işlemini yerine getirememesi durumunda gerçekleşir.

Diyastolik Kalp Yetmezliği

Kalp her pompa yapması durumunda bu hareketi sonucunda akciğerlerden sol atriyuma buradan da sol ventriküle ulaşması durumunda oksijen açısından zengin kan taşımakta ve bu durum neticesinde de vücudun diğer organlarına da kan akışı sağlayacaktır. Sol ventirkül, kalbin pompa gücünün çoğunu sağlaması ile bilinmektedir. Bu nedenle de diğer var olan odacıklardan daha büyük olacak ve normal işlevini yerine getirmek için sağlıklı bir şekilde açılıp kapanarak kan pompalayacaktır. Sol ventrikül kalp yetmezliğinde, kalbe ait sol kısım aynı miktarda kanı pompalamak için daha fazla çalışmaktadır. Bu durum daha çok miyokardiyal diyastolik özelliklerinin değişmesi sonucunda oluşacaktır. 

Hastalarda meydana gelen Diyastolik Kalp Yetmezliği, kalbin gevşemesi durumunda kanla dolduğunda kalp atışı gerçekleşecektir. İşlev bozukluğu olması durumunda ise normal bir şekilde pompa yapamayacaktır. Venrikül pompalardan önce yeterli miktarda kan doldurmayacaktır. Bu durum da ağır derecede meydana gelmesi sonucunda kalp yetmezliğine neden olur.

Diyastolik Kalp Yetmezliği Belirtileri

EKalp yetmezliği birçok durumdan kaynaklanacaktır. Kişilerin sağlıksız yaşamaları sonucunda kronik ya da akut bir şekilde kalp yetmezliği devam edecektir. Bu durum içerisinde kalan kişilerde bir takım belirtiler ortaya çıkar ve kişiler yaşamı içerisinde tehlikeye atacak sorunların oluşmasına da neden olur.

  • Dinlenirken ya da bir eylem içerisinde olduğunuz zamanlarda ortaya çıkacak nefes darlığı;
  • Sürekli olarak yorulma ve halsizlik;
  • Kendisini zayıf hissetme;
  • Bacaklarda ayaklarda ya da ayak bileklerinde ödem oluşması;
  • Karnın su birikmesi sonucunda şişmesi;
  • Hızlı ve de düzensiz bir şekilde kalp atışının yaşanması;
  • Egzersiz yeteneğinin azalması;
  • Hareket kabiliyetinde kısıtlanma;
  • Sürekli bir şekilde pembe ya da beyaz renkli balgamın geldiği öksürük;
  • Gece idrara çıkma;
  • İştah kaybı;
  • Kilo alımı;
  • Uyuma güçlüğü;
  • Aniden meydana gelen göğüs ağrısı.

Hastalarda yukarıda yazmakta olduğumuz belirtiler ortaya çıkması durumunda kişilerde göğüs ağrısının sonucunda bayılma gibi bir durum olması sonucunda doktor tarafından muayene edilerek tanı yapılması için bir takım testlerden geçmesi gerekmektedir.

Diyastolik Kalp Yetmezliği Nedenleri

Sol ventrikülün düzgün bir şekilde kan pompalamaması durumunda vetrikül içerisinde kan basıncını arttırmak zornda kalır. Bu durumda da kasın sertleşmesi ya da kalınlaşması gibi bir neden ortaya çıkacaktır. Zamanla artan kan basıncının sol artriyum içinde ve sonunda sıvı akışı kalp yetmezliği belirtilerini başlatacak ve akciğerlere de ulaşmasına neden olacaktır. Bu hastalığın en yaygın nedenlerinden bir tanesi de kişinin yaşlanması sonucunda meydana gelecektir. insanlar yaşlanmaya başladıkça, kalp kasının sertleşme eğilimi göstermesi ve kalbin kanla doğru şekilde doldurmasını önleyecek bir durum gelişecektir.

Hipertrofik kardiyomiyopati, sol ventrikülün çok kalın duvarlarına neden olan kalıcı kas anormalliği sonucunda kalp kanın sol ventrikül dolumunu önlemesi neticesinde de oluşabilir.

Diyastol sırasında sol ventrikülün kanla düzgün bir şekilde doldurma kabiliyetine zarar verebilecek sağlık sorunları da vardır. Bunların başında ilk olarak koroner damar hastalıkları gelmektedir. Kalbe kan akışını sağlayan koroner damarların kolesterol ya da yüksek tansiyon sonucunda tıkanması sonucunda kalp kasına düşük kan akışı sağlayacaktır. Kalbin kanla doldurulmasını önler. Yüksek tansiyon sonucunda damarlarda kan basıncının yükselmesi neticesinde pompalama gücünün kalp duvarlarını kalınlaştırması söz konusu olacak ve kalbin rahat bir şekilde çalışmasını da engelleyecektir. 

Kalp yetmezliğinin teşhisini sağlamak amacıyla kan testleri yapılacak ve bunun sonucunda kalp değerlerinin ölçümü yapılacaktır. Kişilerin göğüs röntgeni çekilecek ve doktor tarafından hem akciğerler değerlendirilecek hem de kalp değerlendirilmiş olacaktır. Elektrokardiyogram çekilmesi sonucunda kalp ritmi değerleri ölçülecektir. Ekokardiyogram sonucunda kalbin dalgalarının kullanılması sonucunda kalp kası değerlendirilecektir.

Diyastolik Kalp Yetmezliği Tedavisi

Kalp yetmezliği teşhisi konulan bir kişinin kronik bir hastalık olması nedeniyle bu yönü iyileşmesi için bir takım kurallara dikkat etmesi gerekmektedir. Kalp yetmezliği oluşması durumunda kişilerin sigara tüketmemesi ve ayrıca kişilerin hayatı içerisinde alkol almadan sağlıklı bir yaşam sürmeleri gerekmektedir. Doktor tarafından önerilen ve kalp sağlığı açısından, kan akışını düzenlemesi için bir takım ilaçlar reçete edilecektir. İlaç tedavisine yanıt vermemiş olan hastalara koroner bypass ameliyatının yapılması ve bunun sonucunda tıkalı damarların açılması söz konusu olabilir. Kalp kapak tamirinin yapılması ya da kalp kapak değiştirilmesi de söz konusu olabilir. Kalp pili bazı hastaların kalp yetmezliği tedavisinde kullanılacak bir tedavi yöntemi olmaktadır. Çok ilerlemiş kalp yetmezliği yaşamakta olan hastaların kalp nakli yapılması gerekmektedir. Uygun kalp donörden alınarak nakil işleminin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. 



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.