Gece Kalp Çarpıntısı Neden Olur ve Nasıl Geçer?
Gece oluşan kalp çarpıntısı daha sıklıkla kişinin uyku esnasında ve rahat bir konumda olması sırasında görülmektedir. Uyku kalitesinin bozulmasına neden olacak ciddi komplikasyonlar içerebilir
İçindekiler
Gece Kalp Çarpıntısı
Kalbin çok hızlı bir şekilde uyurken ya da uykuya dalarken atarak kişiyi uyandırması kalbin normalden daha hızlı bir şekilde kan pompalaması sonucunda meydana gelecektir. Geceleri meydana gelecek olan kalp çarpıntılarının birçoğunun tehlikeli olmamasına rağmen kişileri rahatsız edecek boyutlara ulaşabilir. Birkaç detay dışında gece uyku esnasında meydana gelecek olan kalp çarpıntılarının gün boyunca meydana gelen bir takım aksaklıklardan kaynaklanacağı durumu söz konusu olacaktır. Kalp çarpıntılarının eğer ki bir kalp hastalığı ya da aritmi gibi bir sorundan kaynaklanmaması durumu kontrol altına alınacak ve durdurulacak bir sorun olmaktadır.
Gece Kalp Çarpıntısı Nedenleri
Gece kalp çarpıntısı yaşamakta olan bir kişinin doktor muayenesi sırasında kalp ritminde gün içerisinde herhangi bir farklılığın görülmemesi söz konusu olacaktır. Bununla birlikte gece uyku esnasında meydana gelen kalp çarpıntıları gün içerisinde yaşanan sorunlardan kaynaklı olabilir. Bu durum daha sıklıkla uyuma esnasında görülmektedir. Kişilerin sol tarafından ya da arkasında vagus sinirlerine yanlışlıkla baskı uygulanması sonucunda oluşabilir. Kişinin vagus sinirine doğru uyuması sonucunda parasempatik sinir sisteminin önemli bir parçası olan vagus siniri insanların kalp hızını kontrol etmesinden kısmen sorumlu olmaktadır. Bu nedenle de sinire basınç uygulanması sonucunda kalp atış hızının artması görülmektedir.
- Kişilerin sürekli olarak stresli olması;
- Gün içerisinde sinirlenmesi;
- Çalışma yoğunluğu;
- Doğru dinlenememesi;
- Menopoz;
- Panik Atak;
- Astım;
- Alkol ve enerji içeceklerini tüketmesi;
- Bir takım kullanmakta olduğu kimyasal ilaçların yan etkileri;
- Vücutta ki hormonal değişiklikler.
Gece meydana gelecek olan kalp çarpıntılarının ayrıca kişilerin uyumadan önce ağır yemekler tüketmesi ve gün içerisinde çok fazla kafein içerecek içecekler içmesi, gazlı içecekler tüketmesi sonucunda da meydana gelebileceği gibi aynı zamanda da çok fazla egzersiz yapması sonucunda da meydana gelebilecek bir sorun olmaktadır.
Özellikle de yaşı ilerlemiş olan kadınların menopoz dönemleri içerisinde görülmekte olan bir durum olmaktadır. Bu sıcak basması ve gece uykusundan hızlı kalp atışları sonucunda uyanmasına neden olacaktır. Aynı zamanda da uykudan uyandıran kalp atışı ile birlikte gece terlemeleri de görülmektedir.
Gece Kalp Çarpıntısı Belirtileri
Kalp atış hızının gece uyurken ya da uykuya dalarken kalp kasının tamamlanmamış bir şekilde daralması ve de gevşemesi sonucunda ortaya çıkacaktır. Patolojik bir süreç olduğundan miyokardiyal hücrelerin iyileşmesini ve atardamarlar içinde bulunan kan akışının bozulması sonucunda ortaya çıkacaktır. Kişiler yatarken uykusundan uyandıracak şekilde hızlı atmasına neden olabilir.
- Panik hissi;
- Korku duygusu;
- Soğuk bir şekilde terleme;
- Titreme;
- Nefes almasında sorun;
- Mide bulantısı;
- Baş dönmesi.
Kişilerin hayatı içerisinde çok stresin olması sonucunda ya da uyumadan önce sigara ve kahve içmesi egzersiz yapmaması gibi durumlarda görülmekte olan bu hastalığın eğer ki yukarıda ki belirtileri de yaşamaktaysanız 1 hafta boyunca her gece sizi uykudan uyandıran hızlı kalp atışına sahipseniz vakit kaybetmeden doktora gitmelisiniz.
Gece Kalp Çarpıntısı Tedavisi
Gece meydana çıkmakta olan kalp şikayetleri nedeniyle doktora gidilmesi sonucunda durumun ciddiyetini tespit etmek amacıyla kalbin vuruşunu ölçmek için kullanılacak birçok yöntem bulunmaktadır. Kalbin genel sağlık durumunu ölçmek amacıyla kişilerin EKG yöntemi ile oluşan sinyaller sonucunda kalbin atış hızını ölçülmesi söz konusu olacaktır. Çoğu kişilere bir koşu bandında tempolu bir şekilde yürüyüş yaparak kalp atış hızının ölçülmesi söz konusu olacaktır. Bu durumda sizin kalp sağlığınızın ne kadar iyi ya da kötü olduğu da ortaya çıkacaktır.
Sizlerde ağır egzersizler yapıyorsanız ve gece geç saatlerde uyumadan önce çok ağır yemekler yiyorsanız gün içerisinde çok fazla kafein tüketmeniz durumunda bu alışkanlıklarınız nedeniyle kalp çarpıntısı söz konusu olabilir. Öncelikle bu alışkanlıklarınızı değiştirmeniz gerekmektedir. Çoğu insanlarda görülmekte olan kalp çarpıntısının nedenleri arasında yaşamakta olduğu hayat koşulları bulunmaktadır. İnsanların stres altında olmaları ya da kaygılı bir hayat yaşamaları da buna ek olarak gösterilmektedir. Bu durumda kişiler özellikle de uyumadan önce kendilerini sakinleştirmeleri ve özellikle de nefes egzersizleri alarak herhangi olumsuz bir konuyu düşünmeden uyumaları gerekmektedir.
Yatarken meydana gelecek olan kalp atış hızının çok yüksek olması ve kişiyi uykusundan uyandırması kişinin özellikle de ruhsal olarak etkilenecek ve performansında da ciddi bozulmaların oluşmasına neden olacaktır. Kişilerde kardiyovasküler hastalıkların gelişme ihtimalinin olacağı da unutulmamalıdır. Bu nedenle gece kalp çarpıntısı yaşamakta olan kişilerin özellikle temiz havada yürüyüş yapmaları, sağlıklı bir yaşam tarzının olmasını sağlamaları, düzenli beslenmeleri, sigara içmemeleri, alkol ve enerji içeceklerinden özellikle de gün içerisinde kafein tarzı içeceklerden uzak durmaları, fiziksel olarak aktivitelerini arttırmaları çok önemli olmaktadır.
Kaynaklar
- https://heartmdinstitute.com/heart-health/heart-racing-night-worry/
- https://www.mylifestages.org/asktheexpert/QuestionAnswer.page?questionid=2329
- https://www.medicinenet.com/palpitations_overview/patient-comments-3953.htm
- https://www.menopausecentre.com.au/information-centre/symptoms/heart-palpitations/
- https://www.belmarrahealth.com/heart-racing-night-causes-treatment/