Uykuya Dalarken Kalp Çarpıntısı

Kalp dakikada 60 ile 100 arasında kendisini hissettirmeden atmaktadır. Fakat kişinin kalp atışı hızlandığı zaman çarpıntısı olacaktır. Bu çarpıntı sadece ağır egzersizler yapıldığı zaman ortaya çıkmayacak uyku esnasında da kişilerin hızlı kalp atışı nedeniyle uyanması söz konusu olacaktır.

Uykuya Dalarken Kalp Çarpıntısı 

Uykuda meydana gelecek olan kalp çarpıntısının çoğu herhangi bir kalp sorununun belirtisi olmasa da bu kalp çarpıntısı sıklıkla oluyorsa ve sizin uykunuzdan uyandırması durumunda bir an önce doktora görünmeniz gerekmektedir. Kalp çarpıntıları genellikle kişilerin egzersiz, heyecanlanma, korkma, sinirlenme gibi durumlarda kendiliğinden ortaya çıkacaktır. Fakat bazı insanlar uyku esnasında şiddetli kalp atışları sebebi ile uykusundan uyanmaktadır. Kişilerde meydana gelen uyku esnasında iken oluşan kalp çarpıntısına mide bulantısı, baş dönmesi, göğüs ağrısı ya da bayılma gibi durumlarda eşlik ediyorsa bu durum kalp hastalıklarının bir habercisi olabilir.

Uyurken kalp çarpıntısının oluşmasının nedenleri arasında kişilerin düzensiz beslenmesi, egzersiz yapmaması ve kullanmakta olduğu bir takım ilaçların yan etkisi olarak bilinmektedir. Bu durum kişilerin paniğe kapılmasına neden olacaktır. Bazı kişilerde ritim bozukluğunun da oluşmasına neden olur. Uyku esnasında kalp çarpıntısı nedeniyle uyanan kişilerin gün içerisinde aşırı kafein tükettikleri, sigara ve alkol alışkanlıkları olduğu da bilinmektedir. Özellikle de kilolu olan bir kişinin bu durumu yaşaması daha yüksek olmaktadır. Kalp çarpıntısına kadınların menopoz dönemi içerisinde oldukları süre içerisinde de şiddetli çarpıntının oluşması sonucunda uyanacakları için korkuya kapılmaktadırlar. Bunun dışında hipertansiyon hastalarında ve nörolojik sorunları olan kişilerde de görülmektedir.

Uyumaya Çalışırken Kalp Çarpıntısı

Özellikle de yaşlı insanların uykuya dalma esnasında görülen bu durum eğer ki sık tekrarlanması sonucunda bir takım kalp rahatsızlıklarının habercisi olacağı unutulmamalıdır. Bu durum atriyal fibrilasyon gibi ciddi kalp rahatsızlıklarından kaynaklanabilir. Ya da normal bir kişinin kullanmakta olduğu bir takım kimyasal ilaçların yan etkileri olarak da kalp çarpıntıları gece uyurken görülmesi mümkün olmaktadır. Gün içerisinde kafein, enerji içecekleri ve sigarayı çok fazla içen kişilerde de meydana gelebilir. Ayrıca çarpıntının nedenleri arasında tiroid bezlerinin çok fazla çalışması durumunda da meydana gelebilecek olduğu unutulmamalıdır.

Gece uyku esnasında oluşan kalp çarpıntısının genellikle herhangi bir kalp sorununa işaret etmese de sizlerde sıklıkla yaşanması durumunda bir doktora görünerek uygun olan testleri yaptırmanız gerekmektedir. Kalp çarpıntısının sıklıkla insan hayatı içerisinde yapacak olduğu yaşam tarzı değişiklikleri sonucunda düzeleceği bilinmelidir. Bu nedenle de kişilerin yemek yememeleri tavsiye edilmektedir. Özellikle de çok yağlı olan ve ağır yemekler yiyerek midenin dolu olması kalbe basınç yaparak çarpıntının oluşmasına neden olacaktır. kullanmakta olduğunuz herhangi bir ilaç varsa bunun yan etkilerini bilmeli ve eğer ki kimyasal ilaç kalp çarpıntısı yapıyorsa ilacın bırakılması sonucunda değişecektir. Gün içerisinde çok fazla alkol, kafein, sigara ya da enerji içeceklerinin miktarını olabildiği kadar azaltması gerekmektedir. Kalp çarpıntısı yaşamakta olduğu sırada paniğe kapılmaması çok önemli olmaktadır.

Kalp çarpıntısını geçirmek amacıyla şiddetli bir şekilde öksürmesi her zaman için sizi uykudan uyandıran kalp çarpıntısının durmasını sağlayacaktır.

Psikolojik Sorunlar

Birçok kişi hayatı içerisinde uyku panik atağı yaşamaktadır. Gece derin uyku esnasında bir anda nefes nefese kalarak, yoğun bir korku yaşamasına neden olacak kalp çarpıntısına neden olacak bir durum yaşayan kişilerin panik atak geçirmesi mümkün olmaktadır. Panik atak sadece gün içerisinde yaşanmayacak ve gece uyku esnasında da yoğun bir şekilde yaşanacak bir sorun olacaktır. Nokturnal panik atak sıklıkla uyku esnasında oluşan ve kendisinin bir anda çarpıntısı sonucunda solunum sorunu yaşamasına neden olur. Bunun dışında birçok kişinin göğüs sıkışması ve bayılacakmış gibi bir his yaşaması sonucunda kalp krizi belirtisi olduğunu düşünmesi ve bu durumda endişelenir. 

Gün içerisinde çok yorulan bir kişide gece uykusu esnasında olacağı gibi aynı zamanda da stresli bir işe sahip olan kişilerde de gece uyku esnasında kalp çarpıntısının olması söz konusu olacaktır. Özellikle de kadınların daha fazla stresli bir hayatı olması sebebiyle kalp çarpıntısını uyku esnasında sıklıkla yaşadıkları uzmanlar tarafından belirtilmektedir. Her şeyi kafasına takan, uyumaya çalışırken gün içerisinde yaşadığı olumsuz olayları düşünen kişilerin de sıklıkla kalp çarpıntısı nedeniyle uykularından uyanmaktadırlar.

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (3 votes, average: 3,33 out of 5)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.