Uyurken ve Uyanınca Oluşan Kalp Çarpıntısı
Kalbin çok ser, hızlı ve düzensiz bir şekilde atması gece uyku sırasında ya da sabah uyanınca da kişilerin yaşaması mümkün olmaktadır.
İçindekiler
Kalp Çarpıntısı
Kalp vücudun bütün organlarına kan pompalamaktadır. Bir dakika içerisinde ortalama 60 ile 100 arasında atım olacaktır. Bir dakika içerisinde eğer ki daha hızlı bir şekilde atması sonucunda kalp çarpıntısı olduğunu kişi hissedecektir. Kalp koordineli bir şekilde çalışmaya devam edecektir. Normal bir şekilde atarken bunu kişi hissetmeyecek, ama heyecanlanma, korkma, stresli olma ya da sinirlenme gibi anlık değişen duyguları oluştuğu zaman bir dakika içerisinde 100 atıştan fazla olması sonucunda kişi bunu hissedecektir. Ayrıca kalbin çarpmasının nedenleri kalp hastalıklarına bağlı olarak da meydana gelmesi mümkün olacaktır. Çarpıntı yaşamakta olan bir kişinin göğüs ve boynunda şiddetli atış olduğunu anlayacaktır. Çarpıntıya eşlik edecek olan nefes darlığı, mide bulantısı, titreme ya da terlemenin olması da mümkün olacaktır. Bazı kişilerde belirtiler sonucunda bayılma da görülecektir. Kişilerin sıklıkla olması durumunda kontrol amacıyla doktora giderek muayene edilmesi gerekmektedir.
Eğer kalp rahatsızlıklarından kaynaklanmıyorsa sabah oluşan çarpıntıyı tedavi edebilmek amacıyla dengeli beslenmesi, kendisini yormayan egzersizler yapması, sigara ya da alkol ve kafein içeceklerini az kullanması gerekmektedir.
Sabahları Kalp Çarpıntısı
Kişinin sabah uyanması sonucunda meydana gelen çarpıntının sebepleri arasında birçok neden gösterilmektedir. Kullanılan psikolojik ilaçların yan etkileri olarak, uyku esnasında yeterli miktarda oksijen alamaması neticesinde, gece çok fazla alkol ve sigara ya da kafeinli içecekler tüketmesi durumunda görülecektir. Bu durum endişe ve korkunun oluşması sonucunda da oluşabilir. Gün içerisinde yapacak olduğunuz işleri düşünerek başarısız olacağınızı hissetmeniz sizin strese girmenize ve bunun sonucunda da adrenalin hormonunu salgılamanızı sağlayacaktır. Bu da kişilerin sabah uyanır uyanmaz kalp çarpıntılarının oluşmasına neden olacaktır. Kişilerin hayatı içerisinde beslenme alışkanlığının düzensiz olması durumunda, kansızlık yaşaması, yorgun olması ya da az uyuması sonucunda da sabah kalktığı zamanlarda hayatı içerisinde çarpıntının meydana geleceği de unutulmamalıdır. Kadınların adet dönemi içerisinde oldukları zaman ya da gebelik yaşadıkları zaman değişecek hormon değişikliği sonucunda kişilerin sabahları çarpıntısı olacaktır. Özellikle de gebeliğin ilk ayları içerisinde oluşacak mide bulantısı sonucunda kalp çarpıntısına neden olur.
Uyurken Kalp Çarpıntısı
Kişinin uyumadan önce ağır yemekler yemesi ve midesinin çok dolu olması sonucunda ve özellikle de ağır yemekler tüketmesi neticesinde kişilerde uyku esnasında kalp çarpıntısı olacak ve bu durum uyanmalarına neden olacaktır. Meydana gelecek olan uyku esnasında ki kalp çarpıntılarının eğer ki kalp hastalığı yaşamayan birinde oluşması durumunda bunun sıklıkla gün içerisinde yaşadıkları sorunlar ya da tükettikleri, alkol, nikotin, enerji içecekleri ya da kafein sonucunda meydana gelecektir. Bunları tüketmek sonucunda ya da gece geç saatte yapılan ağır egzersizler, yenen emekler, düşündüğünüz herhangi bir olay neticesinde meydana gelecek olan kalp çarpıntıları sonucunda kişinin uyku esnasında yaşaması durumunda uyandıran çarpıntılar da olabilir. Bu durumda paniklemesi normaldir. Eğer ki gece uykusunda çarpıntınız sıklıkla meydana geliyor ve sizi uykunuzdan uyandırıyorsa kardiyolog doktoruna giderek bir kalp muayenesi olmanız gerekmektedir.
Kalp Çarpıntısı Nedenleri
Uyku esnasında ya da uyanınca oluşacak kalp çarpıntısının yaşanacak olan bir takım psikolojik sorunların oluşması sonucunda yaşanabilir. Bunun strese karşı vücudun verecek olduğu fizyolojik bir tepki olması sonucunda çarpıntı yaşanacaktır. Kişilerin stresli bir hayata sahip oldukları zaman içerisinde vücutlarının daha fazla oksijene ihtiyaçları olacaktır. Bu nedenle de vücudun oksijen miktarını sağlayabilmek için kan dolaşımına ihtiyaç olur. Kan artışının artmasının nedenlerinden biri de beynin stres ya da sinir gibi anlık duyguların gelişmesi sonucunda uyarılması neticesinde adrenalin hormonunun kana salınması sonucunda kişilerde kalbin daha hızlı bir şekilde atması söz konusu olacaktır.
Psikolojik rahatsızlıklar sıklıkla anksiyete ya da panik atak gibi rahatsızlıkların olması neticesinde kişilerde gece uyku esnasında ya da sabah uyandığı zaman da psikolojik nedenlerden kaynaklı olarak kalp çarpıntısı görülecektir. Özellikle de sabah çarpıntısının nedenleri arasında kaygı görülmektedir. Gün içerisinde kaygılandığı ve düşündükçe strese girmesine neden olan bir işi olması durumunda sabah uyanır uyanmaz kalp çarpıntısı başlayacaktır. Hastalarda sadece çarpıntı görülmeyecek ve kaslarının gerilmesi sonucunda titreme de oluşacaktır.