Kalp Ritim Bozukluklarının Belirtileri ve Nedenleri
Kalp ritim bozuklukları bazı insanlarda hiç bir şekilde belirti vermezken; bazı kişilerde ise kalbinin yerinden çıkacakmış derecede atımını hissetmesine neden olmaktadır.
İçindekiler
Kalpte Ritim Bozukluğu
Kalpteki normal atımların düzenlenmesini sağlayan elektriksel uyarıların sağlandığı merkezde oluşan sorunlar nedeniyle normal çalışma düzeninin dışına çıkarak çalışması; gereğinden hızlı veya yavaş bir şekilde atmasına bağlı olarak oluşan düzensizliğe kalp ritim bozukluğu denilmektedir. Genel olarak dış etkenlere bağlı oluşan ritim bozukluğu bazı durumlarda kalpte ortaya çıkan sorunlardan da kaynaklanabilmektedir.
Zamanında fark edilip gerekli olan tedavinin başlamaması halinde hasta açısından sonu ölüme varabilen ciddi sağlık problemleri oluşmaktadır. Bu nedenle kalp ritim bozukluğu olduğunu hisseden hasta zaman kaybetmeden bir kardiyolog görünmelidir.
Ritim bozukluğu konusunda hastaya uygulanacak tedavi; bu sağlık sorunun oluşum nedenleri ve ortaya çıkan belirtilerine göre farklı seçenekler sunmaktadır.
İnsan vücudunda var olan yürütme mekanizmaları, fonksiyonel özelliklerle elektrik darbelerinin oluşumu ve birleşen tüm patolojik komplekslerle belirlenir. Kadınlarda genellikle hormonlarda meydana gelen değişikler sebebiyle ortaya çıkan aritmilerin sebepleri ve tedavisi patoloji tarafından yapılamaz. Aritmi premenstrüel sendromlar, menopoz, genç kızlığa geçi ve postpartumla alakalıdır.
Genel olarak atım hızı normal ve sağlıklı bir insanda dakikada atmış ile doksan arasında değişebilen atımlar vermektedir. Günümüzde ritim bozukluklarını sınıflandırmak ve belirlemek için dikkate alınması gereken farklı ayırıcılar bulunmaktadır. Kalp atımları üç ana gurupta incelenmektedir:
- Brakardi; kalp ritimlerindeki düşüş ve zayıflamadır. Dakikada atmış altında atım vermektedir.
- Taşikardi; kalp ri₺im hızında artışlardır. Dakikada doksan atım ve üzerindeki ritimlerdir
- Normokardi; kalp atımları normal bir seviyededir. Bir dakika içinde atmış ile doksan arasında ritim vermektedir.
Belirtileri
Kalp ritim bozukluğunun en belirgin belirtisi kalpte çarpıntı oluşmasıdır. Bu çarpıntı ani bir şekilde başlar. Ne kadar süreceği ise farklı etkenlere bağlı değişiklik göstermektedir. Bazen birkaç saniye sürebilirken bazı durumlarda ise saatler boyu devam edebilmektedir. Kısaca tıp ortamında aritmi diye de isimlendirilen ritim bozuklukları belirtileri; oluşum nedenlerine bağlı olarak farklı şekillerde ortaya çıkabilmektedir.
Normal ve sağlıklı bir insan vücudunda oluşan ritimlerini genel olarak hissetmez. Sorun yaşayan kişiler veya hastalar ise aritmi yaşandığı bazı durumlarda kalbin yerinden çıkması şeklinde endişe uyandırabilecek kadar şiddetli çarpıntılar hissedebilmektedir.
- Kalpte oluşan çarpıntılar
- Beyinde bulunan dokulara yetersiz oranda oksijen iletilmesiyle ilgili olarak oluşan baş dönmeleri
- Kalpte oluşan şiddetli çarpıntılar. Bu çarpıntılar hastaya sanki kalbi yerinden çıkacakmış gibi bir huzursuzluk vermektedir.
- Güç kaybının ortaya çıkması
- Bulanık görme
- Uykusuzluk ve yorgunluk hissi
- Görmede oluşan geçici kayıplar
- Boğazda oluşan yumruk şeklindeki baskı
- Ölüm endişesi ve korku yaşanması
- Nefes almada sorun yaşama
- Kısa süreli bilinç kayıplarının ortaya çıkması
- Göğüs bölgesinde meydana gelen ağrılar
- Aniden oluşan bayılmalar oluşması
Nedenleri
Yüzyılımızın en ciddi hastalıklarından biri olan kalpteki ritim bozuklukları dünyada ortaya çıkan ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Bu nedenle hastaların kalp ritim bozukluğunu işaret eden her hangi bir belirtiyle karşılaştıkları zaman vakit geçirmeden gerekli olan tedbirleri alması gerekmektedir. Bazı organlardaki işlevsel sorunlar da kalp ritim bozukluklarına nende olabilmektedir. Mide kalp ritmini bozar mı gibi sorunların kaynağı da olabilen bu sağlık sorununda ana nedenler; işlevsel ve çevresel olarak değişmektedir.
Kalp insan vücudunda kan pompalayarak; işlevlerin yerine getirilmesine yardımcı olan en önemli organdır. Sağlıklı ve sorunsuz bir mekanizmaya sahip olan insan vücudunda ise kalp ritimleri sabit olmaktadır. Panik atak kalp ritim bozukluğu nedenleri arasında önemli bir yer tutmaktadır. Kalp ritim bozukluğu nedenleri arasında en sık görülenleri ve en önemli olanları şu şek ilde sıralamak mümkün olmaktadır:
- Daha önce hastanın geçmişinde bir kalp ameliyatı yaşamış olması
- Hastanın kısa bir süre önce kalple ilgili bir operasyon geçirmiş olması
- Alkol ve sigara bağımlılığı
- Yanlış ve sağlıksız yaşam şekli
- Uzun bir süre sıcak bir ortamda bulunmak
- Zehirlenmeler
- Viral olan hastalıklar
- Akciğer hastalıkları
- Hareketsiz bir yaşam tarzı
- Distofisi
- Fiziksel zorlanmalar
- Uyuşturucu kullanımı
- Aşırı ve kontrol altında tutulmayan kilolar
- Diyabetle ilgili olan bir hastalık
- Omurgayla ilgili oluşan veya omurgada meydana gelen farklı hastalıklar
- Jinekolojik sorunlar
- Zayıflık
- Kan basıncının yüksek olması
- Kalp anatomisinde anormallikler
- Vücutta oluşan elektrolit sorunlar. Bu sorunlara örnek olarak vücuttaki magnezyum, potasyum, sodyum konsantrasyonunda meydana gelen değişiklikler verilebilir)
- Kullanılan ilaçların oluşturduğu yan etkiler
- Hormon ilaçları
- Doğum kontrol ilaçları
- Mide gazı kalp ritim bozukluğu
- Tiroid hastalıkları
- Hipertansiyon
- İskemik kalp rahatsızlıkları ( miyokardi enfarktüs, kardiyomiyapati, kalpte oluşan yetmezlik, miyokardit konjenital kalp rahatsızlıkları ve edinsel kalp rahatsızlıkları)
- Koroner damar hastalıkları
- Kalp dokusunda meydana gelen bozukluklar. Sürekli kullanılmakta olan ilaçların yan etkileri
- Aşırı stres strese bağlı kalp ritim bozukluğu
- Psikolojik baskı altında kalmak
- Panik atak ve kalp ritim bozuklupu
- Sağlıksız ve düzensiz beslenme alışkanlıkları