Kalp Ritim Bozuklukları Tedavisine Destek Olan Beslenme Listesi

Kalp ritim bozuklukları konusunda beslenme alışkanlıkları tedavide etkin bir rol oynamaktadır. Sağlıklı ve doğru beslenmek bu sağlık sorunun çözümünde etkili sonuçlar verilmesini sağlar

Kalp Ritim Bozukluğu

Kalp Ritim Bozuklukları

Kalbin doğal çalışma düzeni sinüs düğümü ismi verilen bir uyarı merkezi tarafından yürütülmektedir. Kalp ritimleri çevresel faktörler, hormonlardaki dengesizlikler, kullanılan bazı ilaçlar, sinir sisteminde oluşan farklı mekanizmalar gibi etkenlere bağlı olarak değişebilmektedir. Yetişkin bir kişide normal kalp atımı bir dakika içinde atmış ile yüz arasında değişmektedir. Kalp ritimlerinde ortaya çıkan bozukluk; sinüs düğümlerinden oluşan uyarıların sayısında meydana gelen değişimler, sinüs işleyişindeki düzen değişikliği, kalp bölümlerindeki uyarıların birbiriyle uyumlu olmaması veya ritimlerin hızlı olmasına ve dakikada oluşan atım sayısının yüz üzerinde yer almasına bağlı olarak ortaya çıkan tablo ritim bozukluklarıdır. Kalpte meydana gelen bazı ritim bozuklukları hiçbir şekilde belirti vermezken bazılarındaysa nefes darlıkları, tansiyondaki dengesizlikler, çarpıntılar, bayılmalar gibi farklı belirtiler vermektedir. Kalp atımlarındaki yavaşlamaya bradikardi, artmasına da taşikardi ismi verilmektedir.

Diyet Tarifleri

Vücuttaki hayati önem arz eden aktivitelerin merkezi konumunda yer alan kalpteki ritim bozuklukları her yaşta cinsiyet ayrımı gözetmeksizin görülebilmektedir. Kalpte ritim bozukluğu yaşayan hastaların kalplerini koruyabilmek amacıyla beslenmelerine dikkat etmeleri tedavide önemli bir ayrıntı teşkil etmektedir. Bu sağlık sorununu yaşayan hastaların uygulaması gereken diyet listeleri tedavinin başarılı olmasına büyük etkendir.

Kalp ritim bozukluğu yaşayan insanların ilk olarak alkol ve sigaradan uzak durmaları gerekmektedir. Aynı zamanda kafein içeren kahve, çay gibi içecekleri de mümkün olduğu kadar az tüketmeleri gerekmektedir.

Sağlıklı beslenmek; tuzu hayatlarından çıkarmak, kızartmalardan, yağlı yiyeceklerden uzak durmaları kan basıncı dengeleri konusunda büyük önem arz eder. Kalp ritim bozuklukları olan hastaların konservelerden, hazır gıdalardan, kızartmalardan uzak durmaları gerekmektedir. Bu gibi sağlık sorunu yaşayanların lifli sebze ve meyvelere ağırlık vermeleri kan dolaşımını dengede tutacak tarzda bir diyet listesi hazırlamaları önemlidir.

Yemek Listesi

Yanlış ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları sizlerin potansiyel olarak kalp hastalığına yelken açmanıza davetiye çıkarmaktadır. Sağlıksız bir beslenme aynı zamanda kalp ve damarla ilgili olan hastalıkları tetikleyip ciddi sorunlar yaşamanıza neden olacaktır. Bu tür hastalıklardan korunmak veya tedaviyi hızlandırmak bazında beslenme konusunda yeniden düzenleme yapmanız gerekmektedir. Yemek listenizi hazırlarken şu ayrıntıları gözden kaçırmamak gerekmektedir:

  • Sigara ve alkol alışkanlıklarınız varsa bir an önce bırakın.
  • Kalp sağlığınız için önemli ve besin değeri olan, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu bütün vitamin ve minerallerin dengeli bir biçimde edinilmesi amacıyla her gıdadan yeterli derecede tüketmeye özen gösterin.
  • Hazırlayacağınız yemeklerde yağ tüketimi konusunda oldukça cimri olun.
  • Kızartmalardan uzak durun
  • Hazır gıdalardan, konservelerden, tuzlu ve şekerli yiyeceklerden uzak durun
  • Sala, sucuk ve sosis tarzında işlenerek yapılmış besinleri hayatınızdan çıkarın
  • Yağ oranı düşük olan sütleri için veya tüketin
  • Yemekleri yerken bu meyve veya sebze bile olsa kalori hesaplayıp ölçülü ve dengeli miktarda tüketmeye özen gösterin. Aşırı kilo alımlarından kaçının
  • Haftada bir gün yağsız kırmızı et, haftada iki gün yağsız balık yenmelidir. Deniz ürünlerinden balık dışında herhangi birini yememeye önem verin. Tavuk ve et diyet listenizde yer alabilir. Yalnız derisini temizleyip, derisiz bir şekilde pişirin.
  • Haftada iki veya üç defa haşlanmış veya rafadan yumurta yiyebilirsiniz.
  • Tuz kullanımını minimuma indirin. Hatta mümkünse hiç tuz kullanmayın.
  • Şekerden uzak durun. Hatta çayı bile şeker yerine bal koyarak için.
  • Yemek pişirirken soğanı asla kavurmayın
  • Patates kızartmasını yağ ile değil fırında yapın
  • Kuzu eti yemeye çalışın. Bunun yerine dana veya oğlak eti kullanabilirsiniz

İyi Gelen Meyveler

Kalp ritim bozukluğu konusunda dengeleyici etki gösteren meyvelerin abartmadan kalori miktarına dikkat edilerek tüketilmesi kalp atımlarının dengelenmesine yardımcı olmaktadır. Bilhassa beyaz üzün bu konuda tedavi edici ve koruyucu etkiye sahiptir. Her gün düzenli olarak iki kere birer avuç yenmesinde fayda bulunmaktadır. Bu konuda nar da başarılı sonuçlar vermektedir. Her gün bir bardak taze sıkılmış nar suyu içmek veya nar yemek tedavide başarılı bir tablo çizmenizde yardımcı olacaktır. Her gün bir adet greyfurt, mevsimi geldiğinde üç adet kivi, ananas gibi meyveler tüketmeye özen gösterin. 

İyi Gelen Yiyecekler

Beslenme alışkanlığınızı düzenleyerek sağlıklı bir şekilde yemek yemeye özen gösterirseniz kalp ritim bozukluğu konusunda sıkıntılarınızdan kolaylıkla kurtulabilirsiniz. Sağlıklı beslenme konusunda ilk olarak tuzdan uzak durmak, yağlı besinleri, hazır gıdaları, konserveleri hayatınızdan ve sofranızdan uzaklaştırmak en önemli adımlardan biridir. Bunun yerine abartmamak ve kilonuza dikkat etmek suretiyle lifli sebze ve meyveler tedavide ve korunmada olumlu sonuçlar verecektir.

İyi Gelen Şeyler

Kalp ritim bozukluğuna iyi gelen şeylerin başında yoğa, meditasyon gibi zihni ve kalp ritmini dengeleyen egzersizlere ağırlık vermeniz gerekmektedir. Stresten, sigaradan ve alkolden uzak durmak bu konuda sağlık sorunları yaşayanlara iyi gelen şeyler arasında olmaktadır. Bunun dışında kilo kontrolünüzü elinize almanız, sağlıklı beslenmeniz, hafif egzersizler yapmanız kalp ritim bozuklukları tedavisine yardımcı olan etkenler arasında yer almaktadır.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 votes, average: 3,50 out of 5)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.