Kalbin Yavaş Çalışmasının Nedenleri ve Tedavisi

Kalbin bir dakika içerisinde 60 atıştan daha az atmasına bradikardi denmektedir. Kalbin yavaş atma nedenleri ve hızlandırmak için tedavisinde uygulanan yöntemler.

Kalbin Az Çalışmasının Belirtileri

EKG Görüntüsü

Normal kalp hızından daha yavaş bir şekilde çalışmasına bradikardi diye adlandırılmaktadır. Dinlenme halinde normalde atış hızından daha az atarak 60 saniye içerisinde 60 vuruştan daha az olmasıdır. Kalbin oksijen bakımından daha fazla kan pompalayamaması insanlarda ciddi bir probleme neden olabilir. Beyin ve diğer organlar ya da dokuların oksijen bakımından zengin olan kan yeterli miktarda ulaşamaması sonucunda ciddi sorunların oluşmasına neden olabilir.Bir kişinin kalbinin yavaş atması sonucunda diğer organların ihtiyacı olan oksijenli kan ulaştırmayacaktır. Hastalarda kalbin yavaş atması durumunda şu belirtiler ortaya çıkacaktır:

  • Sık sık bayılma;
  • Baş dönmesi;
  • Halsizlik
  • Sürekli yorgunluk;
  • Solunum problemleri;
  • Göğüs ağrısı;
  • Bellek sorunları.

Bazı insanlarda kalbin yavaş atması gençlerde ve özellikle de profesyonel olan sporcularda 60 saniyede 60 vuruştan az olması normal sayılmaktadır.

Kalbin Az Çalışmasının Nedenleri

Kalbin dört tane odadan oluşmaktadır. Atriyum ve ventrikül sağ ve sol kukakçıkta yer almaktadır. Kalp ritminin oluşmasında etkili olacaktır. Kalbin kasılması sonucunda organlara kan pompalayacaktır. Kalbin temiz kan pompalaması hızının kontrol edilmesinde ve pompalamasında bozulma olmasında kalbin yavaş çalışmasına neden olur. Kalbin yavaş çalışması birçok nedenden kaynaklanabilir. Kalbin yavaş atmasında en çok risk faktörleri arasında yaş bulunmaktadır. Kalbin yavaş atması daha çoğunlukla yaşlılarda görülmektedir. Risk altında olan kişiler daha çoğunlukla yüksek tansiyon hastalarında görülmektedir. Bunun yanı sıra sigara ve alkol tüketimi gibi zararlı maddeler kullanan kişilerde risk altında olmaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Kalp dokusunda hasar;
  • Yaşlılık;
  • Kalp krizinden sonra oluşan hasar;
  • Hipertansiyon;
  • Doğumsal hastalıklar;
  • Kalbin iltihaplanması;
  • Kalp ameliyatı sonrasında oluşan bozulmalar;
  • Troid bezi;
  • Romatizmal hastalıklar;
  • Kullanılan kimyasal ilaçlar;
  • Hipotermi;
  • Ritim bozuklukları;
  • Otonomik etkisi.

Kalbin yavaş atması sonucunda semptomlar ortaya çıkması durumunda kardiyoloji uzmanı tarafından muayene edilerek tanı konulmalıdır. Daha sonradan ise hastanın kalbin yavaş atmasına neden olan durumlar belirlenmesi gerekmektedir. Yapılan fiziksel bir egzersiz ya da hareket sonucunda kişi çok çabuk yorulacaktır. Kişilerde sık sık kalp çarpıntısı ve bayılma gibi durumlar ortaya sebep olan nedenlerden kaynaklı olarak görülecektir.

Kişilerde kalbin yavaş atması daha çoğunlukla sinüs düğümlerinde oluşacaktır. Sinüs düğümleri sebebi ile kalp hızında azalma meydana gelecektir. Bu durumda kişilerde elektriksel olan dürtülerin normalden daha yavaş atmasına neden olacaktır.

Kalbin Az Çalışmasının Tanısı

Kardiyoloji bölümüne giderek doktora şikayetlerinizi belirtmeniz gerekmektedir. Doktor tarafından kalp yavaş atışını ölçmek ve tanı koyabilmek adına testler isteyecektir. Testler sonucunda gerçek tanı konulacaktır. Bunun için ilk olarak istenecek testlerden bir tanesi EKG yani elektrokardiyogram olacaktır. Bu sayede kalp ritmi ölçülecektir. Göğsünüze, kollarınıza ve ayaklarınıza bağlanacak olan elektrotlar sayesinde kalpten oluşan elektrik sinyalleri iletilecektir.

Kalbin 24 saat ile 48 saat arasında değişen bir süre ile birlikte cihaz ile birlikte kalbin durumunu ölçecektir. Kalbin her atışını ve durumunu kaydetmek için holter monitörü kullanılacaktır. Egzersiz testi de kalp ritmini ölçmek için uygulanacak olan testlerden bir tanesi olmaktadır. Koşu bandı üzerinde kişinin değişik seviyeler içerisinde yavaş ve daha sonrasında hızlı bir şekilde yürümesi ile birlikte fiziksel aktivite sonrasında uygun şekilde kalp atışının artması gerekmektedir. Bu sayede kalp atışının hızı belirlenecektir.

Kalbin Az Çalışmasının Tedavisi

Kalbin yavaş atmasına neden olan hastalık ilk olarak bulunması gerekmektedir. Kalbin normal atış hızına kavuşmasını sağlamak için altta yatan hastalığın tedavisi yapılması ile birlikte kalp normal hızında atmaya başlayacaktır. Kalp rahatsızlıklarından kaynaklı olarak kullanılacak olan bir takım ilaçlar sebebi ile birlikte bradikardi oluşması ile birlikte doktor tarafından uygun görülecek olan ilaç reçete edilir. Bu sayede ilacın kullanımı ile birlikte kalp normal atış hızına dönecektir. Eğer ki uygun olan tedavi yapılmasına rağmen bir türlü kalp ritmi normal hıza ulaşmaması durumunda hastaya kalp pili takılması gerekebilir.

Köprücük kemiğinin altına yerleştirilecek olan bu pil sayesinde kalp atışı normal hızına döner.

Kalp pili takılması ile birlikte cihaz köprücük kemiğinin altına yerleştirilir. Bu süre içerisinde cihazdan çıkacak olan tellerin kalpten ve damardan geçecektir. Bu sayede kalp pili sayesinde kalp atışında hızlanma meydana gelecektir. Kalp dokusuna bağlanan elektrotlar sayesinde kalp ritmi düzene girecektir.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.