kalp Atış Hızına Göre Bebeğin Cinsiyetinin Belirlenmesi
Hamile olan anneler bebeklerinin cinsiyeti hakkında büyük merak duymakta olup bu merak sonucu yavrularının cinsiyetini belirleyecek farklı testler yapmaktadırlar.
Kalp Atışına Göre Cinsiyet
Anne adaylarının ilk aylarda en büyük merakı bebeklerinin cinsiyeti hakkında olmaktadır. Anne rahminde büyüyen bebeklerin cinsiyetlerini ultrason olmadan tahmin etmek için çevrenizden farklı öneriler gelebilmektedir. Bu yöntemlerden biri de anne karnındaki kalp atımları olmaktadır. Erkek veya kız bebekler anne karnındayken kalp kasları farklı olmaktadır. Kız çocuklarının bir dakika içinde yüz kırk üzerinde olan atımları erkeklerde yüz kırkın altında olmaktadır. Doğruluğu kesin olarak kanıtlanmamış bu yöntemin bebeğin cinsiyetini belirlemede kesin bir kanıt olmadığını da savunanlar bulunmaktadır.
Bebeklerin cinsiyetini belirlemede en kesin yöntem ultrason ile on dördüncü haftadan sonra yapılan tespitler olmaktadır. Bunun yanında anne adaylarının neredeyse tamamı daha ilk günlerden itibaren bebeklerin cinsiyetini farklı yöntemler kullanarak tahmin etmeyi denemektedir. Anne adayları için vazgeçilmez bir süreç olan bu zaman diliminde yapılan çalışmalarda çok farklı yöntemler kullanılmaktadır. Göbeğin aşağıda mı yukarıda mı oluşu, cin falı, tatlı veya ekşiye yönelme, alyans falı, anahtar sallama, kusma tuvalete çıkma gibi geleneksel eğlenceli yöntemlerle çeşitli testleri neredeyse bütün anne adayları yapmıştır.
Bütün bu yöntemlerin yanında biraz daha bilimsel bir tahmin yöntemi olan kalp atım hızı tahlili bulunmaktadır. Jinekologlar tarafından yapılan doopler testi sırasında bebeğin kalp atış hızını doktorlarına soran anneler; bu değerler sayesinde hazırlayacakları patiklerin pembe mi yoksa mavi mi olacağına karar veriyorlar.
Bebekte Kalp Atışı
Döllenmeden yaklaşık olarak yirmi beş gün sonra minicik fetal kalbi yavaş bir şekilde oluşmaktadır. Bu olay gebeliğin altıncı haftasından sonra yapılan ultrason muayenesi esnasında da gözlemlenebilmektedir. Hamile kaldıktan yaklaşık yedi hafta sonra da kalp atımları kendini gösterir. Hamilelik sürecinin ilk üç ayında fetal kalp atımlarında büyük oynamalar, değişkenlik söz konusu olabilmektedir. Yedinci haftada bir fetalin kalp atımlarındaki dalgalanma bir dakika içinde 110 – 130 arasında oluşurken, sekizinci haftada bu atımlar 180 on ikinci haftada ise 140 – 160 atım olabilmektedir. Genellikle bir fetalde on ikinci haftadan sonra bebek kalp atımlarında büyük değişiklikler ve dalgalanmalar yaşanmaz. Bir dakikada oluşan kalp atımları on ikinci haftadan sonra doğuma kadar aynı seyirde devam edebilmektedir.
Bunun yanında annenin ruhsal durumu, fiziki eforları, dinlenmesi veya ayakta olmasına bağlı olarak bebeklerinin kalp atışları değişiklik göstermekte; annenin ruh ve eylem durumuna bağlı olarak dalgalanabilmektedir. Kalp atımları yanında bebeğin anne karnında olan gelişimi de cinsiyeti hakkında tahmin yürütme imkanını vermektedir. Kalp atımları sağ tarafta sabitlenip duyulursa kız, sol tarafta sabitlenip duyulursa erken çocuğun habercisi olduğuna da inanılmaktadır. Fakat bu yöntem; anne rahminin genişliği ve bebeğin hareketliliğine bağlı olarak pek kesin sayılmamaktadır. Anne karnında bulunan fetal geniş alanda farklı yönlerde dolaşabilmektedir.
Tahmini bir şekilde bebeğin kalp vuruşlarından cinsiyetini belirlemek çok kesin bir yöntem olmamaktadır. Bu yüzden bu şekilde tespit bilimsel sonuçların dışında kalmakta, bilim tarafından onaylamamaktadır. Bu şekilde fetal cinsiyeti belirleme konusunda çok dikkatli olunması gerekmektedir. Fetallerin kalp atımları hem annenin hem de bebeğin o anki durumlarına göre değişebilmektedir.
Bebek Cinsiyeti
Hamilelik sürecinin on dördüncü haftasından sonra yapılan ultrason muayenesinden sonra kesin olarak belli olabilen bebek cinsiyetini belirleme konusunda anne adayları her zaman sabırsızlık duymaktadır. Bu sabırsızlık ve heyecan gebe bayanları çoğu zaman eğlenceli anneanne testlerine yöneltmektedir. Bu testler arasında çok fazla yöntemler bulunmaktadır. Meme uçlarında koyulaşma, göbeğin yönü, alyans testi, aşerilen gıdalar, idrara rengi pek çok denene testler arasında en bilimseli kalp atış testi olmaktadır.
Küçücük bir kalbin çalışması o an mevcut olan pek çok duruma ve etkene göre değişiklik gösterebilmektedir. Bebek sakinken veya uyurken atımlar yavaşlar, uyanıkken ve hareket halindeyse atımlar hızlanır. Herhangi sorun veya problem varlığına göre de bu atımlar değişebilmektedir. Toplum içindeki genel kanı; bu vuruşlar bir dakika içinde yüz kırkın üzerindeyse kız çocuğu, yüz kırkın altındaysa erkek çoğunun hazırlığı yönündedir.
Bebek kalp ritimlerine bakaran cinsiyet belirlenirken aynı zamanda aşağıdaki maddeler de etkenlik oluşturmaktadır:
- Annenin geçerli olan yaşı
- Ritimle vuruş arasındaki orantı
- Anne adayının atım sayısıyla bebeğin atım sayısının karşılaştırılması
Cinsiyet belirlemede kesinlik kazanmamış bu yönteme dayalı olarak bebeğin kız mı erkek mi olacağı konusunda fikir yürütmek yanlış olacaktır. Atımlarından erkek diye düşündüğünüz ve ona göre aksesuar belirlediğiniz bir bebek size sürpriz yaparak kız olarak dünyaya gelebilmektedir. Bu atımlardan yararlanarak sadece sağlık açısından her hangi bir problem olup olmadığını kesin olarak anlamanız mümkün olmaktadır.