Bebeklerde Kalp Büyümesi Tedavisi ve Zararları

Bebeklerde oluşan kalp büyümesinin tedavisinde izlenecek yöntem; bu hastalığının oluşmasına neden olan unsura bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Bebeklerde Kalp Büyümesi

Çocuk kardiyolojisi; bebek veya çocukları daha anne karnından başlayarak on sekiz yaşına gelene kadar ( fetüsler, bebekler, çocuklar ve ergenlik dönemindeki gençlerin) kalp hastalıkları konusunda tanıları, tedavileri ve hastalıklarıyla ilgili olarak gerekli olan takipleri yapılmaktadır. Elinde vücutta bulunan bütün organların, hücrelerin, dokuların, organizmaların kaderini tutan kalp; vücudun en önemli olan parçasıdır. Solunuma ihtiyaç duymadan çalışan bu organ; vücutta bulunan bütün organların ihtiyaç duyduğu oksijeni ve kanı temin eder.  Son zamanlarda kalp sorunu olan çocukların sayısı oldukça artmıştır.  Fetuslarda anne karnındayken yapılan ultrason muayenelerinde oluşan sorunları yüzde doksan oranında ortaya çıkabilmektedir.

Genel olarak; kalp genişlemesi veya büyümesi diye isimlendirilen kardiyogram; koroner arterlerin aldıkları hasarlara bağlı olarak kalpteki boşluklarda büyüme olması olayıdır. Kapakları bu olayda büyümez. Fakat bazı durumlarda boşlukları normal hacimde olsa bile; çekilen röntgenlerde büyüme yapmış gibi gözlemlenebilmektedir.

 

Bazı durumlarda kalp büyümesi herhangi ciddi bir hastalığı işaret etmeyebilmektedir. Bunun yanında bazı vakalarda oldukça büyük sorunların kaynağı olabilmektedir. Bu sağlık sorunun tedavisine geç kalındığı takdirde; uygulanacak olan sistem hastalığı tedavi etmemekte fakat daha fazla büyümesine engel olabilmektedir.

Yenidünyaya gelmiş olan bir bebeğin kalbi büyüktür. Ortalama olarak yirmi ile yirmi beş gram civarında bir ağırlığa sahip olan kalp; bebeklerin vücut ağırlıklarının neredeyse yüzde bire yakın bir kısmını oluşturur. Bebeklerin bu organı ilk iki sene en fazla büyüme oranını göstermektedir. Birinci yıl bitiminde bu organ iki katı ağırlığa ulaşır. Ve üçüncü yıl sonundaysa üçe katlamış olur. Bebeklerin kalbi ilk doğdukları zaman vücutta enine doğru bir konumda olmaktadır. İkinci yaşındaysa bu organları  gelişen göğüste meydana gelen değişimlere, akciğerlerdeki büyümelere, kalp kasındaki yapıya göre eğim göstermeye başlar. 

Uygulanan Tedavi Yöntemleri

Zamanımızda bebeklerde kalp büyümesi hastalıklarında tedavisinde geçmiş yıllara oranla daha fazla alternatif bulunmaktadır. Kan pıhtılaşması, yetmezliği, kalp krizine, hırıltısına veya aniden hastanın hayatını kaybetmesine neden olabilen bebeklerde kalp büyümesinde yapılacak tedavi yöntemi uygulanırken, hastalığa neden olan ana etmen saptanıp aynı anda tedavi edilmelidir. Erken teşhis bu konuda yapılacak olan tedavinin başarılı sonuç vermesinde büyük önem taşımaktadır. Bebeklerde genel olarak doğumsal olan annelerinin yaşam şeklindeki sağlıksızlığa bağlı olarak kalp yapısında büyümeye maruz kalabilirler.

Annenin alkol veya sigara gibi bağımlılıkları, aşırı stres altında olması veya yanlış beslenmesi bebeğin sağlığını da olumsuz etkilemekte; fizyolojik gelişiminde bozukluklara çeşitli sorunlar yaşamasına neden olabilmektedir. Bunun yanında bebeğin radyasyon mazuru olabilmesi, annenin yaş gibi risk unsurlarına sahip olması bebeğin kalbinin olumsuz etkilenmesinin nedenleri arasında yer almaktadır. Kansızlıktan başlayıp kalp yetmezliğine kadar çok nedeni olan bebeklerde kalp büyümesi bazı durumlarda başka bir hastalığın sonucu olarak ortaya çıkabilmektedir.

Konjenital kalp defekti aynı zamanda CHD olarak da isimlendirilmektedir. Kalp yapısındaki bozukluk çoğu zaman doğumdan beri var olan ciddi bir sağlık problemi olabilmektedir.  Bu soruna sahip olan bebeklerde oksijen seviyesindeki düşüklük kendini gösterir. Vücut oksijen seviyesini dengelemek ve gerekli olan miktara ulaştırabilmek için RBC yani oksijen taşıyıcıları üretir. RBC bebeklerde kalbin büyümesine neden olmaktadır.

Kalp büyümeleri tedavileri için bebeklerde genel olarak ilaç tedavisi yeterli olmaktadır. Bu tedavi yöntemini uygularken aynı zamanda bebeğin gelişimine herhangi bir risk unsuru oluşturmayacak düzeyde olması dikkate alınmalıdır. Bebeklerdeki kalp büyümesi ilaçlarının amaçlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Diüretikler. Kalp çevresinde bulunan fazla su oranlarını ve sodyumu azaltmak amacıyla verilir.
  • Digoksin ilaçlar; kalpteki kan pompalama hareketini düzenler
  • Kandaki basıncın düşmesine yardımcı olan ilaçlar
  • Kan pıhtılaşmasını önleyen ilaçlar

Bebeklerde oluşan kalp büyümelerinin tedavisinde uygulanan tıbbi tedavi yöntemlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Bebek artık büyümeye başlaya kadar kontrol altında tutulan kalp büyümesi; belli bir yaşa geldikten sonra ilaç tedavisiyle toparlanamazsa; bu gibi durumlarda sol ve sağ ventrikülllerde kasılmaların düzenlenmesi amacıyla kalp pili takılır
  • Kalpteki kapaklarla ilgili ameliyatlar uygulanır.
  • Zayıflayan kalbin güçlenmesine yardım eden sol ventrikülere yardım eden cihazlar

Bunun yanında bebeklerinizin ilaçlarının düzenli verilmesi, bol miktarda su içirilmesi gerekmektedir. Bebeklerinizi fazla yormamaya dinlendirmeye özen gösterin. Beslenme düzenini ayarlayın. Bebeklerinizin yanında sigara içmemeniz ve bebeklerinizi böyle ortamlardan uzak tutmanız; kalpte büyüme yaşayan bebeklerin tedavisinde başarılı sonuçlar almaya yardımcı olmaktadır.

Zararları

Bebeklerde kalp büyümesi oldukça tehlikeli olabilmektedir. Hatta bazı durumlarda bu hastalık için gerekli olan tedbirler alınmazsa bebeğin yaşamını yitirmesine neden olabilmektedir. Bebeklerde ve çocuklarda kalpte üfürme, kanda pıhtılaşma, kalpte yetmezlik ya da aniden bebeğin hayatını yitirmesine neden olabilecek kalp büyümesi; tanı ve teşhisin konulup gerekli olan gözlem ve tedavinin yapıldığı durumlarda hayati bir problem kaynağı olmamaktadır.

Kalp büyümelerini tam olarak kesin bir şekilde anlayabilmek bir dizi testler yapılması gerekmektedir. Bu tersleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Ekokardiyografi
  • Elektrokardiyografi
  • CT taramaları
  • Göğüs röntgenleri
  • Biyopsi
  • Kan testleri


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.