Kalp Yemezliği Teşhisinde Kullanılan Yöntemler Nelerdir?

Göğüs ağrısı, nefes darlığı ya da vücutta su birikmesi sonucunda ödem oluşursa kişilerin kardiyolog doktoruna giderek muayene olmaları ve testler yaptırması gerekmektedir.

Kalp Yetmezliği

Kalp yetmezliği teşhisi konulan bir kişinin kalp kaslarının tam olarak pompa gücü olmaması durumunda kronik ve ilerleyici bir durum olacaktır. Bu kişilerde hayatını tehdit edecek ciddi bir hastalık olmaktadır. Kalbin dört odacığı bulunmaktadır. Kalbin üst yarısında iki tane atriyum ve kalbin alt yarısında iki tane ventrikül bulunmaktadır. Ventriküller kanı vücudun bütün organlarına sağlıklı bir şekilde pompa yapması için atriyum vücudun kan alıp geri tekrardan oksijenli temiz kanı pompalaması için güçlü bir şekilde kapanıp açılarak kanı organlara ulaştırması gerekmektedir. Eğer ki ventriküller vücuda yeterli miktarda kan pompa edememesi durumunda kalp yetmezliği meydana gelecektir. Akciğer, karın ve karaciğerlerde kan akışı sağlanamaması sonucunda karında, ayak bileklerinde ya da bacaklarda ödem oluşacak ve bunun sonucunda da sıvı birikmesi de söz konusu olacaktır.

Kalp yetmezliğinin birçok nedeni bulunmaktadır. Sıklıkla yüksek tansiyon hastalarının damarlarının daralması neticesinde bu damarlarda kan akışını tam olarak sağlayamama durumunda yaşanacak bir durum olarak ortaya çıkacakken aynı zamanda da koroner arter hastalığı sonucunda da kolesterol ya da yüksek tansiyondan kaynaklı olarak damarlara yağ ya da plak birikmesi neticesinde ortaya çıkacak olan ciddi bir durum neticesinde damarlarda tıkanma meydana gelecektir. 

Kalp yetmezliği bazı insanlarda ciddi belirtiler veriyorken bazı kişilerde ise hiçbir belirti vermeyecektir. bu belirtiler kişinin sürekli olarak kendisini yorgun hissetmesi, düzensiz kalp atışlarının olması sonucunda nabız değerinde yükselme, hızlı bir şekilde kilo alması, nefes problemleri, göğüste ağrının oluşması, hırıltılı nefes alıp verme, iştah kaybı, nefes darlığı ve bayılma gibi ciddi nedenleri olacaktır.

Bu nedenle de hastalığın kriterlerini ölçmek amacıyla ilgili testler yapılarak hastanın tanısı konulacak ve tedavisi başlanır.

Kalp Yetmezliği Tanısı

Yukarıda yazmış olduğumuz hastalıklara sahipseniz ve sizlerde de belirtilerin oluşması durumunda vakit kaybetmeden Kardiyoloji doktoruna gitmeniz gerekmektedir. Bu doktor tarafından fiziksel olarak muayene yapılmasından sonra bir takım tetkikleri istenecektir.

Kalp Yetmezliği Kan Testleri

Kalp yetmezliği belirtilerine sahip olan bir kişinin doktora gitmesi sonucunda kan testlerine de ihtiyacı olacaktır. Bu testler sıklıkla kişinin anemi olup olmadığını anlamak amacıyla yapılacak olan düşük kan hücresi sayısını ölçmek amacıyla ve kalp yetmezliği gibi durumları anlamak amacıyla laboratuvarda incelenecek testler olacaktır.

  • Albumin;
  • Kreatinin;
  • EF;
  • Glukoz;
  • Karaciğer enzimleri.

Yapılan testler içerisinde sodyum, potasyum, magnezyum, diğer elektrolit seviyeleri, böbrek fonksiyon testleri, yapılacaktır. Hastanın yaptıracak olduğu natriüretik peptit (BNP) sonucunda kalp kası tarafından yüksek seviyelerde üretilmekte olan bu test sonucunda hastanın kalp kasının değerlerine bakılacaktır. Eğer ki bu hormon kalp yetmezliği oluşması durumunda daha da yükselecektir.

Röntgen

Hastanın akciğerlerinde oluşan sıvı birikimini belirlemek ve kalbi değerlendirmek amacıyla doktor tarafından istenecek bir test olacaktır. Bu test sonucunda eğer ki kişilerde kalp yetmezliği olması durumunda kalp büyümesi gözlemlenir. Bu durumda da kişilerin çektirmiş olduğu röntgen filminde kalp büyümesi sonucunda hastaya kalp yetmezliği tanısı konulması için uygulanacak bir test olacaktır.

Elektrokardiyogram (EKG)

Kalbin elektriksel aktivitesini ölçecek olan bir test olmaktadır. Bu test birkaç dakika sürecek ve kalp ritmi ölçülerek hastalığın tanısını koyabilmek için önemli olacaktır. Göğüs, kol ve bacaklara takılan elektrotlar sonucunda hastanın kalp atışlarına bakılacak ve kalpte bir hasar olup olmadığını anlama konusunda yardımcı olacaktır. Bazı hastalarda EKG değerleri kalp yetmezliği yaşamasına rağmen normal çıkabilir.

Ekokardiyogram (EKO)

Kalbin ultrason çekimi olmaktadır. Kalbin atış hızının normal değerlerini gösterecek ve kalbin nasıl çalıştığını izlemek amacıyla kalp yetmezliğinin olup olmadığını anlamak amacıyla yapılacak bir test olmaktadır. Bu test sonucunda kalbin kasını, perikardiyum gibi durumlarını incelemek ve pompa gücünü de ölçmek amacıyla yapılmakta olan bir test olmaktadır.

Stres Testi

Hastanın koroner damar tıkanıklığı ya da kalp yetmezliği gibi hastalıklarını test etmek için koşu bandında kademeli olarak artacak seviyelerde yürüyüş yapması sonucunda kalp yetmezliğinin olup olmadığını anlamak amacıyla yapılan ve ekokardiyografi sonuçlarının da değerlendirilmesi neticesinde teşhisi koymak amacıyla kullanılacaktır.

Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR)

Bu test kalbin yapısını ve görüntüsünü ve vücuda kan pompalama sırasında ki gücünü ölçmek amacıyla yapılacaktır. Özel bir MR çekimi sırasında kontrast ile birlikte kullanılması sonucunda enflamasyon, yaralanma ve kalbe kan akışı hakkında bilgi verecektir.

Anjiyo

Kalp yetmezliğine neden olan koroner damar tıkanıklarını göstermek amacıyla kullanılacak bir test olmaktadır. doktor tarafından kasık bölgesinden bir tüp yerleştirilmesi sonucunda koroner arterlerde bir tıkanıklık olup olmadığını anlamak amacıyla yapılacak olan ve X-Işınlarının kullanılması sonucunda kalp odalarında ki kan akışını ve basıncını da kontrol edecek bir kalp yetmezliğini gösterecek olan tetkikleri arasında olmaktadır. Hasta anjiyo edilir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.