Kalp Krizi Belirtileri Kriz Anında Sol Kol Ağrısı Ve Tedavi yöntemleri
Her vakıanın kendine has belirtileri olmakla birlikte en yaygın olarak görülen belirtileri göğüs ağrısı ve sol kol ağrısı olarak bilinmektedir. Krizler oldukça tehlikelidir ve sonuçları ağır olabilmektedir.
Kalp Krizi Belirtileri Ve Sol Kol Ağrısı Nedenleri
Tıp dilinde miyokard enfarktüsü diye bilinen kriz kalbe kan temininin ani bir kan pıhtısı ile engellendiği ciddi bir tıbbi durumdur. Kriz acil bir vakıadır. Kan eksikliği kalp kasını ciddi şekilde zedeleyebilir ve erken müdahale edilmez ise hayati risk faktörü oluşturabilir.
Genel kriz semptomları:
Göğüs ağrısı: Ara ara yada sürekli bir şekilde kendini gösterebilir.
Nefes darlığı: Genellikle göğüs rahatsızlığı görülmeden önce gelişebilir, fakat herhangi bir göğüs rahatsızlığı da yaşamayabilirsiniz.
Genel epigastrik (üst orta karın) rahatsızlık: Üst karın ortasında beliren ağrı şeklinde tanımlanır.
Baş dönmesi: Basınca ek olarak görülebilecek olan bir durumdur.
Terleme: Ortam sıcaklığı uygun olmasına rağmen aniden gelişen bir durum söz konusu da olabilir
Kalp çarpıntısı: Kalbinizin normalden daha hızlı attığını hissedebilir ve durumun farkına varabilirsiniz.
Anksiyete: Bilinen bir sebep olmamakla birlikte ruhsal baskı sonucu gelişebilecek bir durumdur.
Üst vücut ağrısı: Bazen göğsünüzün ötesinde de acı hissedilebilir,omuz, kol, sırt, boyun, diş ya da çeneye doğru bir eğilim gösterebilir. Fakat göğüs rahatsızlığınız olmadan da üst vücut acısı gelişebilir. Belirtilerde kişiden kişiye farklılıklar görülebilmektedir. Bu nedenle her kişide farklı bir durum meydana gelebilir.Örneğin; kiminde kalp krizi; sol kol ve göğüs acısı ile belirirken kiminde sadece herhangi bir acı belirtisi de olmayabilir.
Sol Kol Ağrısı Kalp Krizi Belirtisi mİ?
Genellikle tek başına sol kol ağrısı kalp krizi belirtisi değildir. Bu durum tek başına görüldüğünde çeşitli kas-iskelet sorunlarının da habercisi olabilmektedir. Kalp krizi genellikle bir ve ya iki kolda şiddetli ağrı şeklinde görülür, mutlaka sol kol ağrısı kalp kriz değildir. Fakat aniden sol kolda acı hissediyor ve göğsünüzde basınç yada baskı hissediyorsanız durum ciddi bir boyut alabilir. Ve Acil bir müdahale gerekebilir.
Kriz Nedenleri
Kriz bir çok sebebe bağlı olabileceği gibi bazı tetikleyici unsurları da şunlardır;
- Yaş
- Kötü beslenme
- Sigara kullanımı
- Yüksek tansiyon
- Seks
- Yüksek kan ve kolesterol
- Obezite
- Stres
- Diyabet
- Zayıf hijyen
- Fiziksel hareketsizliktir.
Göğüs rahatsızlıkları kadınlarda ve erkekler en sık görülen kriz semptomudur. Basınç, dolgunluk, yanma veya giderek şiddetlenen bir acı biçimini alır. Bununla birlikte kadınlar tipik göğüs ağrısı belirtilerinde kol ve sırt ağrısını erkeklere oranla daha sık yaşamaktadır.
Tedavi Yöntemleri
Kriz geçirme riskini azaltabilmek adına yapılabilecek bir takım önlemler vardır. Bunlar kesin çözüm olarak görülmese de kriz ve birçok hastalığa davetiye çıkarabilecek risk faktörleri arasında yer almaktadır. Daha dengeli ve düzenli bir hayat için öncelikle stresten mümkün oldukça uzak durulmalı, sigara ve alkol tüketimi azaltılmalı mümkünse bırakılmalı, kilo kontrol altına alınmalı ve sağlıklı beslenmeye özen gösterilmeli, egzersiz programları hazırlanarak düzenli spor yapılmalıdır.
Acil durumlarda doktorlar semptomları değerlendirerek hastayı muayene edecektir. Ve bazı testler uygulayacaktır. Uygulanabilecek olan bu testler: EKG (elektrokardiyografi), Stres testi, Ekokardiyografi, X-ışını, kan testleri ve anjiyografi gibi testlerdir.
Fibrinolitik veya trombolitik ajanlar olarak bilinen ilaçlarsa başka bir tedavi yöntemidir. Vücutta oluşan kan pıhtılaşmasını önleyebilmek için hastalara bu ilaçlarda önerilebilir. Diğer bilinen ilaçlar ise aspirin, heparin gibi pıhtılaşmayı önleyebilecek ilaçlar arasındadır. İlaçlar yapılan test sonucunda doktorunuzun önerdiği şekilde düzenli olarak kullanılmalıdır.
Zaman zaman belirtisiz ve ya hafif belirtiler olmasına durumun ciddi olduğu unutulmamalı ve ihmal edilmemelidir. yukarıda yazılan semptomlardan şikayetçiyseniz mutlaka uzman bir hekimden yardım almalısınız.